Lördag morgon. Katterna gör glädjeskutt. Äntligen morgon. Min man Kalle kokar kaffe i köket. Jag sitter upp i sängen och har virat täcket runt mig. Det är lite kallt i stugan. Snart vaknar son och svärdotter. Då blir det lördagsfrukost med tända ljus.

Jag och Matilda såg på film igår. Systrar 68 hette den. Det året började jag skolan. Min mamma blev plötsligt min fröken på Kläppenskolan i Sunderbyn. Det var en härlig tid då kvinnor började ta plats. Stå upp för den man är. Jämställdhet och protester. Revolt och lika rätt. Mod och solidaritet. Stolta ord. Ord som jag inte förstod då.

Karin är en journalist som gör förändring och vågar skriva samhällskritik. Hon är ung duktig och har håret kortklippt. Precis som min lillasyster Karin. Jag har tre kusinsystrar som alla tre är modiga.

Jag tänker på Karin när jag ser filmen. Den yngsta av mina kusinsystrar. Karin vågar ställa frågor om skönhetsideal till drottning Silvia och sätter Kulturprofilen på plats. Det tror jag absolut att hon gjorde. Hon var före metoo.

Sigge vår hund är inte riktigt pigg i dag heller. Han är tussig och hänger med svansen. Kalle blir orolig.

Vänta ska jag hämta påtår. Jag hittade pepparkakor i en burk också.

Systrar 1979

Alltså de är födda 1979. Det här fotot är från den underbara sommaren 2018. Bubbel på Elins balkong.

Jag hittade mitt röda nattlinne med silverstjärnor. Det låg längst ner i garderoben.

  • 234 visningar

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
,
Såg ”systara” under julhelgen. Tur vi har haft modiga kvinnor före soonouw.com/stenhagenbettan
Blundaochsvälj
,
Ja eller hur💙nouw.com/blundaochsvälj
IP: 82.99.3.229