Je å a momma ma sitt hen å vänta på att postn ska kömma. Jag tänker på låten som min vän och kollega Lars Persa sjunger på en av sina CDskivor på Jamtska. Kalle sitter här med momma och dricker kaffe och väntar. Inte på posten utan på bastun. Den kommer till lunch. Men vilken tid är lunch undrar vi. Lunch kan väl inte vara längre än till två säger jag till Kalle. Den gamla klockan här i stugan slår tolv slag nu.

Jag har dammsugit och skurat. Kalle har städat utomhus. Så traditionellt.

I morse gick vi och Sigge till Sjöström. Gå till Sjöström betyder att man går södra Bergevägen till ett hus där Sjöström bodde för 35 år sedan. Det är andra som äger huset nu. Men huset byter inte namn.

Där låg Bengtludu säger Kalle. Bengt dog för 63 år sedan och av ladan syns ingenting längre. Men skolhuset står kvar. Där gick Kalles mamma i skolan. Hur länge sedan frågar jag min man. Ja det är 103 år sedan hon började skolan. Jag ser henne framför mig. Lisbet hade nog mörka flätor och klänning. Sådan tur att jag hann träffa henne. Hon hade haft en stroke så jag hann inte träffa henne frisk.

Min svärmor var så snäll och hon lärde mig att laga mat. Koka köttsoppa steka fisk och baka vetebröd. Hon tipsade också om barnaskötsel. Allt som är bra att kunna. Hon var orolig när Fredrik var ett och etthalvt och skulle börja på dagis. Men sedan såg hon att det gick bra. Han var lika glad och busig som före dagis.

Nu är Anette här utanför. Anette bor i Rannoma. Hon sätter upp stängsel runt lägdorna. Snart kommer korna hit. Det är så mysigt att ha dem här. De plingar så fint med bjällrorna.

1 Sjöströms hus och ladugård
2 Skolhuset till höger

  • 142 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229