Jag söker ett foto . Ett foto på Iris. Iris har namnsdag idag. Söndag den tionde februari. Jag känner bara en Iris och hon är himmelsboende. Det hände i slutet av 1900. Men i mitt minnesalbum finns ett minne.

Inte av Iris men minnet av en jul. Då hon fanns. Då pappa och min bror ännu fanns. Här på jorden. Jag minns att vi åt grönkålssoppa på juldagen. Den julen var inte som andra jular. Vi åkte till Trönö i Hälsingland och firade jul. Hos moster Karin.
Jag och kusinsyster var sjutton år och klädde oss i långa klänningar med spets och drack kaffe. I Annas rum på vuxet vis.

Det var första julen efter olyckan . Det var inte den första olyckan och det skulle komma fler. Så är livet delat för oss alla. Mellan olycka och lycka. Det skiljer bara en bokstav. Det var olyckans jul. Första julen utan lillekusinbror och hans föräldrar. Det var den julen då kusinbror fick pingisracket under ögat. Fick åka till doktorn och sy. Det var ingens fel. Det bara hände. Den julen då några saknades vid bordet. En av alla jular som någon saknas vid bordet.

Men var är Iris . Jag vet att hon finns någonstans. Iris är min morbrors andra mamma. Mina kusiners andra farfar och farmor. Och mina kusinkusiners första och enda farmor och farfar. Det är inte alls svårt att förstå.
Iris och hennes man Henning bodde på Nygården. Där fanns det hästar och andra djur. Sådan tur. Att morbror Sture fick komma dit.

Hur hamnade släkten från Norrbotten i Hälsingland. Det har att göra med kärlek och ögonblick som förändrar allt.

Så svårt livet kan vara. Och så enkelt. Som att sitta vid köksbordet. Och äta pannkakor. Medan min trygga man sitter i vardagsrummet och ser på OS.

Men där är ju Iris till höger på bilden. Med sidenblank kjol och matchande kofta och glasögon. Grattis på namnsdagen Iris.

Foto Trönö Hälsingland julen 1978.

  • 234 visningar
  • Nära Östersund

Gillar

Kommentarer

Lillemor Andersson
Lillemor Andersson,

Tack .

Blundaochsvälj
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229