4/1

Gott Nytt År på er! Hoppas att ni haft en underbar jul och ett gott nytt år.

Då det var så lite att göra över både jul och nyår då jag jobbar på ett businesshotell fick jag extra ledigt o firade båda högtiderna hemma med familj och vänner vilket var precis det jag behövde. Jag börjar alltså igen på måndag igen efter dessa 2 veckor och kör endast 6 veckor till och sen är det dags för att återvända hem efter dessa månader utomlands. Kan ni förstå? Det känns som jag endast har varit här i 3 veckor.... men tiden går fort när en lär sig mycket och när en har roligt o fullt upp.

Har fått en liten ändring i schemat och kommer att börja ett par timmar senare för att lära mig lite kvällsservice också eftersom jag har hittills lärt mig lunchen så lite nytt iallafall.

Det var inte så mycket jag hade att komma med insåg jag men ni får iallafall en till uppdatering innan jag åker hem innehållande en saftig summering av min lilla resa! Tills dess får ni ha det fräscht så ses vi inom kort, Puss!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

14/12

Hallå eller änna! Hur är det mer er alla?
Här blir det kallare och kallare med dagarna. Första snön har fallit och har skapat en del kaos. Ungefär som i Göteborg förra året när det kom ungefär 10 cm snö o all kollektivtrafik stängdes ner. Så var det här i måndags. Nu ska ja ju inte vara den som är den men jag slutade klockan 17 på eftermiddagen o kom hem till en av tjejerna 01. Anledningen till detta var att alla tåg o bussar ut mot zandvoort var avstängda (vilket gjorde att dagen levde till max upp till sitt namn, nämnligen MÅNDAG) och jag belv upphämtad av två kollegor som körde mig till chels så att jag inte skulle behöva sova på en kall parkbänk i amsterdam. Låter väl lite mysigt ändå? Eller?

Fler veckor av jobb på hotellet har inneburit ökat ansvar såklart. Jag o mina två "kitchen queens" har i princip fått alla lunchbufféer i egna händer och sköter det väldigt bra för att vara nya om jag får säga det själv. Allt nytt blir rutiner och tiden bara springer iväg. För några veckor sedan hade redan halva tiden av min resa passerat vilket jag själv inte kan förstå helt när jag tänker efter.

Chef ville att jag skulle få tid att åka hem och fira jul med min familj så nästa fredag bär det av hemåt för några dagar med familj och vänner. När jag kommer tillbaka hem till amsterdam är det alltså bara 7 veckor kvar tills jag åker hem igen och hela resan är över. Känns väldigt konstigt då jag känner mig vid den här tiden hemma här.

Sitter nu på bussen på väg till sista jobbdagen innan 2 efterlängtade lediga dagar. Ha det gött ocg ta hand om er så  ses vi snart igen!

Doei!

Likes

Comments

6/11

Ohoj allesammans!

Ja det var ett bra tag sedan nu och jag vet inte var jag ska börja riktigt.

Som sagt flyttade jag ihop med de två skottska killarna då vi skulle jobba på samma ställe. Värdsskolan vi gick på hade inte fixat allt med våran praktikplats vilket gjorde att vi började praktiken 26 istället för 16 oktober så det var en del dötid. När vi äntligen hade fixat våra social security-nummer kunde vi äntligen börja jobba. Alltså, torsdag den 26 tog jag på mig kockkläderna och satte foten i det köket för första gången. Spännande men lite nervöst. Det första jag lade märket till var att ingen kallar kökschefen för sitt namn utan endast för "chef" mindre vanligt är även att souscefen kallas för sitt egna namn utan kallas för "sous".

Väl i köket finns det endast tre utbildade kockar och det är chef han själv, sous och en annan anställd. De resterande har i stort sett bara haft en passion och lärt sig massor med åren.  Självklart är det strikt osv. men det är enligt alla där inte alls som en "ensamstående" restaurang. Just nu är det dock lite rörigt då den nuvarande chef bara har varit där i 4 veckor och  han vill styra upp stället efter den förra och göra det som han vill.

Efter endast de tre första praktikdagarna blev de skottska killarna hemskickade då de misskött sig på jobbet. Än så länge har ytterligare en person blivit hemskickad utöver killarna jag bodde med. Själv tycker jag det är riktigt respektlöst att förstöra denna upplevelsen och möjligheten då det antagligen aldrig komma en annan sådan. Det är ju dock inte så lätt som det låter, att bara åka hem och fortsätta  sin vanliga vardag där hemma men nej. Hotellmanagern berättade för mig att återbetalningssumman för två personer ligger på 5 000 euros vilket svider rätt bra i plånboken.

Mina arbetsuppgifter har hittills varit lunchen. Både prepp och andra saker i kallköket. Har i stort sett jobbat 10-18 varje dag för att jag är ny och ska se hur köket funkar innan jag går på något annat vilket jag tycker är skönt nu i början
 
Snart lär väl allt bli rutin och även fast jag bor en timma från jobbet så är det fortfarande skönt att åka hem där det är extremt lugnt för att vila upp sig osv. I längden kanske det till och med blir ensamt att leva helt själv men jag kommer jobba bort tiden och när jag är ledig kommer jag nog tycka det är rätt skönt att kunna chilla, plugga och göra sånt som endast faller mig i smaken.

Ni får ha det så mysigt i höstrusket så ses och hörs vi snart igen!

Gonatt!

Likes

Comments

16/10

Hejhopp!

Nu var det ett tag sedan. Anledningen till detta är för att det inte har hänt så extremt mycket sen sist men tänkte nu skriva av mig lite. Sista veckan har varit en ett riktigt snabb vecka (precis som alla andra) och jag undrar verkligen var tiden har tagit vägen. Jag har alltså varit här i exakt 4 veckor idag och det känns endast som en! De sista dagarna i skolan här har varit till att knyta ihop säcken och förbereda oss inför  praktiken. Igår flyttade alltså alla förutom jag och två till till sina praktikplatser. Det känns lite jobbigt då vi fyra tjejer som bott tillsammans i ett hus hann komma varandra nära under denna tiden och nu bor de på andra håll. Men men inte så mycket att göra åt nu men sakna dem kommer jag att göra.

Sista veckan har vi velat spendera på bästa sätt för att använda sista tiden på ett bra sätt. I tisdags var det
Sverige-Nederländerna vm-kval vilket jag vi gärna ville se så vi drog in till stan för att kolla på matchen på en sportbar i hopp om att vi skulle träffa lite svenskt folk också men där hade vi ju lagom fel. Då arenan matchen spelades i ligger strax utanför stadskärnan var det ju tomt på folk på gatorna. Alla var ju i arenan så vi satt där på en sportbar och drack öl i våran ensamhet. Mysigt men inte jätteroligt kanske haha.

På restaurangskolan i Amsterdam gjorde vi (vilket eleverna där fick önska) pizza. Inte det mest avancerade i världen men det är väl för att de ska lära sig grunderna antar jag. Gott var det iallafall.

Fredag var vi skolan och inte på utflykt som vi har varit de andra veckorna. Vi satt i ett konferensrum och lärarna pratade lite om hur det kommer bli nu när alla börjar sina jobb osv. De berömde oss för våra sociala framsteg som vi gjort under denna tiden och sen fick vi även ett diplom att vi har deltagit i kurserna som har undervisats på skolan. Diplomen delades dessutom ut av den högst uppsatta rektorn så det är väl en liten tradition kan jag tänka mig.
Efter skolan åkte jag och Melli in till Amsterdam till Dam square för att promenera omkring men även för lite shopping. Efter det satte vi oss på ett mysigt utecafé vid en av de många kanalerna för en fika. Så mysigt. Trots att löven på träden sakta men säkert börjar trilla av är det fortfarande hyfsat varmt men också väldigt mysigt. Mycket färger och ett höstigt ljus.

Som sagt tidigare så flyttade mina nya vänner ut igår vilket var väldigt tråkigt men ut något dåligt kommer alltid något bra. Min kompis Julia kom hit! Hon har just varit i USA och "svängde förbi" mig innan hon ska hem till Sverige igen. Så roligt! När hon kom hit igår tog jag med henne till Zandvoort beach och hon kom verkligen rätt dag då det var jättefint väder, det blåste nästan ingenting alls jämfört med var det brukar göra här vid kusten. Det blev en strandpromenad och middag i solnedgången. Mysig uterestaurang i solnedgången med en fin vän, kan det bli bättre?

Idag skulle jag egentligen börjat min praktik men då praktikplatsen inte var riktigt förberedd så fanns inte papperna för oss att fylla i. Vi hade heller inte fått våra social security nummer som vi behöver för att få lov att jobba i ett annat land men det ska vi lösa idag och imorgon. Jag börjar alltså på onsdag vilket jag börjar bli lite nervös över.

Vi går väl se hur många uppdateringar ni kommer få men jag ska försöka så många som möjligt!

Ta det vackert så länge så hörs och ses vi snart igen!

Doei!

Likes

Comments

6/10

Ohoj!

Veckorna går bara fortare och fortare här. Det känns bra men samtidigt lite skrämmande då det bara är en vecka kvar innan jag börjar på min praktikplats som nu är bestämd och klar. NH schipol airport hotel.

Som sagt har denna veckan gått extremt snabbt men det har inte hänt särskilt mycket fram till idag. I onsdags var vi och hälsade på på våra praktikplatser. Väldigt fint ställe med 419 rum och två restauranger,  pool, gym och massor med annat. Det är ungefär en timma ifrån där jag kommer att bo och det ligger bara tre hållplatser efter där vi hoppar av när vi ska till skolan.

Idag är vi ute på äventyr igen! Imorse träffades vi på skolan 7.40 för att hinna med bussen som skulle ta oss till Antwerpen, Belgien. Vi blandade upp oss med eleverna från våran skola för att få små uppdrag. Bland annat för att hitta ett hotell/Bed n' breakfast för att filma en liten informationsvideo om denna. Sedan även en video där vi presenterade en sevärdighet genom att berätta lite om den och förklara varför vi valde den. Videon skickas sedan till lärarna för att utse ett vinnande lag. Vädret här är väldigt ostabilt. Kanske inte det bästa första intrycket av just Antwerpen men det är fortfarande jättefint! Jag åker gärna tillbaka hit under våren eller sommaren.

Det var allt jag hade från denna veckan! Hoppas allt är bra med er. Ta hand om dig så ses vi!

Doei!🤗


Likes

Comments

30/9

Hola!

Andra veckan har gått och det känns lite konstigt med vetskapen om att halva tiden på värdsskolan redan har passerat. Jag kommer hela tiden närmre mitt riktiga äventyr!

Denna veckan har i stort sett varit lik den förra. Tre dagar på roc van Amsterdam (allstå skolan), en dag med de yngre eleverna på restaurangskolan Hubertus School och till sist en utflyktsdag guidad av några av de äldre eleverna från värdskolan. Under de tre första dagarna blev vi uppdelade i antingen mindre grupper eller hälften hälften, för att sitta med på andras lektioner. Det är mycket roligare att göra det än att bara vara med erasmusklassen då en får ett större kontaktnät genom att umgås med nya intressanta människor.

I torsdags var vi som sagt på restaurangskolan i Amsterdam. Denna gången gjorde vi lite mer dessert. Vit choklad och apelsinbavaroise. Grädde, gelantinblad, apelsinjuicekoncentrat, socker, hel apelsin, vit choklad. Trots att de är 13 år så är de väldigt duktiga. Lite roligare än förra veckan får jag väl ändå påstå😊

Igår fredag tog vi alltså tåget till Rotterdam. Väldigt fin stad. Vi tog lite bilder, åkte båt, umgicks med varandra och som grädden på detta moset så hade vi jättefint väder. Det var som svensk försommar☉.

Ännu en vecka har passerat och jag trivs bättre och bättre!

Ha det fint och ta hand om dig!
Tot ziens!♡

Likes

Comments


23/9

Hoi!

Tänkte bara skriva lite kort om våran första utflyktsfredag. Igår 22/9 skulle vi på våra två första utflykter. Först en liten båttur genom kanalerna av Amsterdam och sedan Rijksmuseumet.

Klassen träffades på Amsterdam centralstation vid "The piano" där vem som helst som känner för det kan sätta sig och spela. De flesta som gör det är jätteduktiga och får väldigt många underhållna ögon på sig. Trevlig grej tycker jag! Som sagt vi träffades där för att tillsammans med tre äldre elever från våran skola gå till kanalen där canal cruise-båtarna ligger.

Båten tog oss runt på Amsterdams kanaler i ca en timma och det är något som jag faktiskt rekomenderar ifall du åker dit någon gång. En ser så mycket saker från ett annat perspektiv än när en promenerar på gatan.

Då det är boendebrist inne i stan så väljer folk att bo i husbåtar. En gammal fiskeskuta som de har renoverat invändingt som ligger och guppar längst kanalerna. Verkar väldigt mysig! Vi åkte även förbi Anne Franks hus, en stor känd kyrka som jag inte minns namnet på och mycket mer.

Efter "The Canal Cruise" tog vi bussen till Rijksmuseumet. Väl där inne fick vi varsin dosa som vi skulle sätta hörlurar i för att få en guidad tur runt museumet. Den tog oss från målning till målning till staty osv. Jättefint verkligen. Det var inte jättestort men det var ändå fullsmockat med tavlor och annat smått och gott. Det fanns även ett bibliotek där som tillhörde själva museumet som en inte fick prata i. Där skulle det vara tyst och tiden där inne skulle ägnas åt att läsa böcker eller att plugga vilket en kunde se att några gjorde. Om du gillar historia eller konst råder jag dig även att gå till detta museum men även om du inte gör det för det var fint i vilket fall som helst.

Nu ska vi äta frulle innan det bär av till stora staden för en shoppingrunda!

Ciao♡


Likes

Comments

23/9

Aloha!

Första veckan avklarad och jag är helt slut. Så mycket nya intryck och människor men det har varit kul och spännande.

I förrgår, alltså torsdag 21/9, hade vi våran första dag på restaurangskolan Hubertus School i Amsterdam. Det är som högstadiet i grundkolan fast med en vald inriktning. Eleverna är alltså 12-13 när de börjar där och sen 4 år efter byter de skola. Vi möttes upp av en kvinnlig lärare som visade oss runt lite grann och tog oss sedan till den klassen vi skulle hänga med i köket under dagen. Jag såg framför mig att vi skulle få låna kockkläder och göra någon avanserad matlagning men nepp inte det. Vi kom in i klassrummet och det var som en hemkunskapssal. Varje bänk hade likadana redskap som alla andra bänkar och sedan vid sidan en liten spishäll. Enkelt men inget speciellt. Allt vi fick som "skyddskläder" var ett tunt tunt blått förkläde att ha över våra vanliga kläder. Ur hygienperspektiv kanske det inte var det fräschaste men det var ju trots allt som en blå "icakasse" vi hade runt midjan... Det räcker väl haha?

Min tanke på avancerad matlagning dog rätt snabbt då jag insåg att vi endast skulle göra en sallad. Okej, inte vilken sallad som helst men en rysk sallad som består av brunoise (små tärningar) av någon typ av kassler, äpple och kokt potatis. Utöver det en fransk dressing bestående av vinäger, dijonsenap och olivolja. Vi fick en timma på oss att fixa den och men det tog väl ca 20 min samanlagt. Något som jag dock tycker är bra är att eleverna vid 13 års ålder får lära sig att skära brunoise för att träna upp sin knivfärdighet. I våran grupp var det dock jag som skar så just de som jag jobbade med kanske inte lärde sig så mycket från denna lektionen men ändå haha.

Maten såg väldigt beige ut men det gick att äta trots detta. Vi slutade runt 11 och då åkte jag och min tyska rumskompis hem till våran stuga för att för första gången på hela veckan fixa och äta ordentlig mat. Goott!

Det var allt från dagen på Hubertus School!

Ciao♡

Likes

Comments

20/9

Goedenavond!☉

Hur mår du? Jag mår bra, tackar som frågar. Idag var en mycket kort dag i skolan. Kl. 11-14. När vi hade slutat åkte medtadels av klassen in till centrala Amsterdam för att ta lite bilder och strosa omkring. Väldigt annorlunda stad jämfört med Göteborg. Coffeshops everywhere. Mycket godis, te, kakor you name it innehåller canabis vilket är den först och främst största skillnaden än så länge. Alla typer av droger är lagliga att använda här men alla är inte lagliga att sälja. Så den som använder kan inte bli bestraffad på något sätt men den som säljer kan däremot bli det. På ena sidan av en smal gata sitter folk med en joint i munjipan, på andra sidan, ett mysigt litet kafé med barnfamiljer och bredvid det en oskyldig liten ostbutik. En salig mix av allt möjligt helt enkelt. Som våran lärare sa igår "det finns plats för mycket olika personligheter här".

Över till något helt annat! Det om är så enkelt som fascinerar mig är tåg-buss-spårvagnssystemet. Hemma köper du olika kollektivtrafikskort beroende på hur mycket du ska åka, hur långt, beroende på hur gammal du är, ska du åka genom flera zoner måste du trycka på plus och hitan och ditan men här är det busenkelt. När du kommer till tågstationen finns det små pelare på perongen med en kortläsare på. För att checka in håller du upp kortet för läsaren och går sedan på tåget. När du går av gör du likadant och därefter dras pengarna på ditt kort beroende på hur långt du har förflyttat dig. Funkar perfa!

Imorgon ska vi träffas på Hubertus School i Amsterdam istället för att vara på värdsskolan. Fråga mig inte varför för jag har ingen aning men men vi lär få veta mer på plats.

Ha det prima ballerina och ta hand om dig!
Tjolahopp bye♡

Likes

Comments

19/9

Igår när jag hade landat möttes jag av några elever från skolan jag ska gå på. Vi mötte öven två andra elever från Tyskland som nu går i min klass. Av de som hämtade oss fick vi varsitt buss-tåg-spårvagnkort som vi då ska använda när vi åker kollektiv. De åkte med till det stället där vi har bott i natt och där vi kommer bo dessa fyra första veckorna. Det är som en familjeresort för när vi kom in var det som att komma in i ett badhus ungefär. Jättdfuktigt pga poolen men stället var även fullt med växter och småfåglar i burar. Det är en reception och restaurang i mitten av stället och sen en herrans massa bungalos som i en liten by runt omkring. Varje bungalo rymmer 4 pers. Två sängar i varje sovrum så jag delar rum med en tjej från Tyskland.

En av våra lärare kom och hämtade oss och tog med oss till en restaurang på stranden där alla erasmuselever fick träffas och äta middag tillsammans. Där fick vi reda på att vi kommer få 150 € i veckan per hushåll.Gårdagen var häktisk så tröttheten slog mig som en stor bok i ansiktet.

Idag är det dock dags för första dagen i skolan. Vi träffade allihopa vid tågstationen för att ta tåget tillsammans med en lärare till Haarlem där vi sedan satte oss på en buss mot skolan och det är på bussen jag sitter när jag skriver detta.

Hoppas att denna dagen blir lite lugnare😂

Ciao!

Likes

Comments