Tankar & infall

Hej allihopa (som fortfarande är här, kanske inte så jättemånga hehe).

Tänkte bara uppdatera er lite, eftersom att det inte har kommit ett nytt inlägg på ett tag. Anledningen är att jag har haft lite tekniska problem. Kan inte överföra bilder på min dator just nu, och när jag ska lägga in bilder direkt från mobilen blir de bara svarta. Förklaringen till detta är fortfarande oklar, men just nu testar jag allt möjligt för att fixa det. Som tur är har jag gjort anteckningar och spelat in gott om röstmemos om hela resan, så jag ska inte ha något problem om att berätta om det lite senare.

Nästa vecka har jag sportlov, så jag siktar på att allt ska vara under kontroll då. Ha det bra tills dess!

//Maja

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Spännande platser & upplevelser

Mitt första intryck av Chinatown var nog inte det allra bästa, som ni kanske kommer ihåg från tidigare inlägg. Trots det kunde jag inte riktigt släppa taget om mina minnen från tre år sedan, när jag besökte den livliga stadsdelen för första gången. Den högljudda, smutsiga och stökiga delen av Chinatown som jag upplevde första kvällen speglade inte alls de färgglada och kulturrika gator och som jag en gång besökte. Därför bestämde jag mig för att återvända till den uppenbarligen mångsidiga stadsdelen för en andra chans.

Eftersom att Chinatown ligger på ett gångavstånd från hotellet (och då menar jag inte från perspektivet ur en person som älskar att vandra runt i städer i flera timmar, utan snarare från en som tycker om att vara effektiv och inte har någon tid att slösa) så tog jag med mig min kamera och begav mig i riktning mot den dagliga gatumarknaden. Som vanligt hade jag Google maps redo i mobilen ifall jag inte skulle hitta rätt, men det visade sig inte behövas. Marknaden är nämligen väldigt stor, och så fort man skymtar ett stånd (vilket man troligtvis gör väldigt fort) är det bara att fortsätta i samma riktning.

Efter ett par minuter var jag omringad av tillfälliga stånd, tält och affärer vart jag än vände mig. Kollade jag upp såg jag inte bara en blå, molnfri himmel, utan även girlanger, vimplar och kinesiska dekorationer som hade hängts upp mellan byggnaderna. I stånden och affärerna såldes all sorts mat, men framförallt dekorationer och tillbehör inför det kinesiska nyåret. Röd, gul och guld dominerade färgpaletten, och hundar syntes överallt som allt från statyer till motiv på nyckelringar och kuddfodral. Själv köpte jag ingenting (förutom en iste - man blir alltid varm när man vandrar runt i Singapore, och det går inte att räkna med en plötslig bris), men det var väldigt intressant att bara kolla runt.

Likes

Comments

Tankar & infall

Hej allihopa!

Jag befinner mig nu åter i Sverige. Resan tillbaka från Singapore var både långtråkig och stressig, och framförallt tog den väldigt lång tid (vilket självklart var väntat). Att lämna Singapore väckte otroligt många känslor, och jag visste inte riktigt vad jag skulle tycka om att återvända hem. Jag var så nöjd med min resa, och allt jag hade hunnit med att uppleva under en vecka. Samtidigt vet jag att jag hade kunnat stanna en vecka till och vara med om en handfull nya äventyr. Jag var helt enkelt rädd för att jag hade missat något alldeles fantastiskt.

Men egentligen spelar det inte så stor roll om jag missade något. Jag har ändå samlat på mig så många olika intryck av Singapore, och jag kan inte vänta att dela med mig av dem med er. Om ni trodde att det var slut på inlägg bara för att jag har återvänt hem, så har ni väldigt fel. Ett äventyr tar inte sitt slut förrän man suddar bort alla minnen. Och det kommer inte att hända på ett bra tag, kan jag meddela er.

Jag ville uppleva så mycket som möjligt under min vecka i Singapore, och för att uppnå detta var jag tvungen att dedicera varje ögonblick till nya äventyr. För att kunna berätta om sina upplevelser måste man först uppleva något. Därför prioriterade jag inte att uppdatera på bloggen, utan att se så mycket av Singapore som möjligt.

Med hjälp av röstmeddelanden, foton och anteckningar kommer jag att förlänga mitt äventyr här på bloggen. Jag hoppas att ni hänger med!

//Maja

Likes

Comments

Spännande platser & upplevelser

Singapore är inte bara höghus och folktäta shoppinggator. Nej, faktum är att de är väldigt noga med att ha gott om grönska i staden, eftersom att det förbättrar atmosfären något oerhört - både bokstavligt och figurativt talat. Det finns dessutom en hel del parker, såsom Fort Canning park som jag bestämde mig för att besöka häromdagen. Vid det laget hade jag åkt förbi parken ett flertal gånger med bussen, och var så himla nyfiken på vad de lite lugnare delarna av Singapore hade att erbjuda

Parken är väldigt stor, och på vissa ställen tät som en skog, vid vissa tillfällen glömde jag nästan bort att jag faktiskt befann mig i en storstad. När jag gick längs stigarna sträckte sig krokiga träd, ovanliga buskar och färgglada blommor längs min sida. Det fanns flera olika typer av fruktträd som jag aldrig hade sett förr - stjärnfrukt, till exempel!

Jag förstod rätt omgående att parken är något utav en fristad för människor som vill kort paus från det hektiska storstadslivet i Singapore. Turister såväl som inhemska ligger sporadiskt utspridda på gräset och läser stillsamt böcker, ritar eller lyssnar på musik i sitt eget umgänge under träden. Jag kan förstå att det är ett perfekt ställe att vända sig till när man vill undvika folktäta gator och trafik, eller om man bara vill ta en joggingrunda bland grönskan!

Tyvärr pågick det en del renovering och byggarbete i området när jag var där, vilket bröt den fridfulla tystnaden något. Trots det finns fortfarande något med att gå runt bland alla växter och all grönska som får en att slappna av, och att stänga av alla utomstående ljud som vanligtvis stör en.

Hoppas ni har en fantastisk dag!

//Maja

Likes

Comments

Spännande platser & upplevelser

Några bilder från en fantastisk kväll, då jag sitter i Merlion Park och på Marina Bay Sands skybar och beundrar den vackra staden framför mig. Musiken är hög och människorna är många, men det stör mig inte när jag är helt uppslukad av de färgglada ljusen, det stilla vattnet och de skimrande byggnaderna som vilar i en perfekt harmoni framför mina ögon.

Förhoppningsvis kommer jag återvända en annan kväll, då jag har min kamera med mig och kan ta ännu finare bilder.

Likes

Comments

Mat & dryck, Spännande platser & upplevelser

God morgon allihopa! Här i Singapore är klockan tio, och jag har redan varit uppe i 4 timmar. Känner mig väldigt duktig, men antagligen beror det nog bara på att jag sov så mycket på planet som jag klarade av att gå upp så tidigt.

Jag har redan hunnit med en massa spännande upplevelser - framförallt igårkväll när jag och pappa mötte upp Jeffrey, en av hans kollegor som bor här i Singapore. Vi träffades på ett friends café (bästa jag skådat i hela mitt liv, kommer definitivt att besöka fler gånger) som ligger precis utanför vårt hotell. Därifrån tar vi oss vidare till chinatown, där vi strosar runt ett tag. Eftersom att det kinesiska nyåret närmar sig med stormsteg (16:e februari) är det fullt av vackra dekorationer vart man än går. Stora hundmotiv och statyer lyser upp vägar och rondeller, i och med att det är hundens år som väntar.

Efter en lång resa är både jag och pappa vrålhungriga, så efter att vi har kollat näraliggande stationer och fotat alla dekorationer går vi till närmsta bästa food court. Aldrig i hela mitt liv har jag varit med om någon liknande mat- och restaurangupplevelse. Direkt när jag går in börjar jag tvivla på den där stereotypen om att ”asiater är så hälsosamma för de äter bara ris och fisk hela dagen”. Kanske är det något utav en myt - i alla fall i storstäder.

Rester av ribs, fettiga köttbitar och såsiga grönsaksrätter pryder de runda borden tillsammans med ett dussintal tomma ölflaskor (per bord, det vill säga). Ljudnivån går att jämföra med en skolmatsal vid lunchtid, specifikt den dagen då det serveras tacos och det är fight om tortillachipsen. Golvet är blött och kladdigt efter matspill och städarnas halvtappra försök att göra rent (favorittekniken verkar vara att hälla ut en stor balja med vatten och hoppas på det bästa).

Och just det, städarna! Jag blev väldigt förvånad när jag såg att de allihopa var i 70-80-årsåldern och hade det kämpigt nog med att ta sig fram överhuvudtaget - tänk då att städa en överfull food court!

Jag frågade Jeffrey hur det kommer sig att de inte går i pension, och då förklarar han att de antagligen har blivit övergivna av sina barn. I Singapore har de inte samma äldreomsorg och pensionssystem som vi har i Sverige, och därför måste de äldre generationerna förlita sig på sina yngre släktingar. När man har barn som stänger en ute, eller inte har barn alls, kan livet som åldring bli kämpigt. En del blir alltså tvungna att fortsätta slita för en liten summa pengar, som de stackars städarna till exempel. Det var väldigt jobbigt att lämna bordet när jag visste att en gammal puckelryggad man som knappt kunde gå skulle behöva städa bordet efter mig, men det verkar inte störa så många andra. Som ni kan se på bilderna nedan var det inte så många som brydde sig om att ställa undan brickorna, utan valde istället att låta allt ligga kvar på bordet eller att slänga det på marken.

Även om Singapore är en oerhört vacker stad har den alltså sina brister, likt alla andra ställen i världen. Jag är i alla fall glad över att jag fick se en ny bild av staden igår, då jag vill ha en så verklighetsbaserad bild av den som möjligt. Dessutom lärde jag mig något nytt: de mest otippade ställena kan servera den mest fantastiska maten. Det var sååå gott.

//Maja

Likes

Comments

Spännande platser & upplevelser

Nu har jag äntligen landat på Singapores flygplats, Changi. Just nu sitter jag varm och svettig på terminal 2 och hämtar andan, men jag tänker att det är bästa att gå tillbaka lite i tiden för att ni ska hänga med.

Sist jag skrev satt jag i loungen på Kastrup och hade det väldigt skönt. Ingen stress alls - bara förhoppningar och glädje. Mitt humör förändrades lite grann när jag fick reda på att flyget var försenat, då det innebar att jag skulle behöva stressa till nästa flyg i Frankfurt (som jag dessutom skulle ta själv). Som tur var låg gaten väldigt nära, och jag behövde inte gå igenom en extra säkerhetskontroll.

Väl på det andra planet kände jag mig lugn igen. Jag välkomnades av trevlig personal, och hade dessutom en gångplats i mitten av planet, nära toaletten (optimalt när man flyger själv). Jag blev överlycklig när jag såg att de hade wifi på planet, men lite mindre lycklig när jag insåg att det inte var gratis. Jahapp, tänkte jag, då får jag väl sova helt enkelt. I 11 timmar.

Det lät lite hopplöst i mitt huvud, men det visade sig faktiskt att jag var väldigt trött. Jag somnade direkt efter kvällsmaten, som vi fick i princip direkt, och vaknade när frukosten serverades - cirka en timme innan landning. Perfekt, då har jag överlevt min första flygresa själv! Och så levde jag lycklig i alla mina dar ...

... Eller inte. Jag tog mig ner till immigrationscentret utan problem, och ställde mig för att vänta på min pappa, som snart skulle landa med ett annat flyg. Det dröjde lite innan jag fick tag på honom, och när han äntligen svarade så visade det sig att vi var på olika ställen, så vi bestämde oss för att ses vid bagagebanden. Jag tog mig igenom passkontrollen (mannen vid disken såg lite förvirrad ut när jag kom fram själv, mitt bland en massa asiatiska turister med neonfärgade flaggor och kepsar), letade upp min väska och virrade runt som en galning på jakt efter min pappa. Efter ett tag kom jag fram till att han var på en annan terminal, och begav mig därför till terminal 2 där hans plan hade landat. När jag fick tag på honom igen förklarade han något stressad att hans bagage inte skulle komma förrän imorgon. Tur att jag inte åkte med det flyget hehe (jaja, men lite självisk får man ju vara).

Update: nu sitter vi i en taxi (eller limon, som det tydligen ska föreställa) påväg till hotellet. Har hunnit hämta andan, och lyckoruset strömmar nu återigen genom kroppen när jag åker förbi höga byggnader med solnedgången framför mig. Här trivs jag bra.

//MajaLikes

Comments

Tankar & infall

Nu har resan äntligen börjat!

Jag befinner mig just nu i loungen i Kastrup, Köpenhamn där jag plockar lite mat och snacks. Det känns väldigt märkligt att vara på flygplatsen vid denna tiden (dvs runt 18.00) - jag är så van vid att flyga på morgonen. Dessutom brukar jag alltid resa under skollov, när massa barnfamiljer stressar runt med stora reaväskor. Just nu är det nästan lite för tyst för att det ska kännas som att jag är på en flygplats. Jag omges av personal som skämtar och skrattar med varandra som om de är på rast, affärsmän som fokuserade sitter vid sina laptops och värmer sig med tomatsoppa, och några enstaka par som sitter i fåtöljer och ler med vars en kopp kaffe i handen. Jag känner inte av några tecken på stress i atmosfären. Det är härligt. En helt ny upplevelse för mig. Och tanken på att människorna omkring mig snart ska ge sig ut på sina egna äventyr gör mig alldeles varm inombords. För då kommer de också att få vara med om helt nya upplevelser.

Jag hoppas att ni har det bra, och att ni tar lite tid till att slappna av ikväll.

//Maja

Likes

Comments

Förberedelser, Tips & råd

Jag kan väl inte vara den enda som har otroligt svårt för det här med att packa "lagom mycket"? Det spelar ingen roll hur länge jag är borta - jag brukar alltid ligga vid maxgränsen på 20-23 kg. Mitt motto är ungefär att slänga ner allt jag kan hitta i min garderob. Detta kör jag vidare på tills jag uppnår stadiet när väskan väger så pass mycket att jag blir oerhört nervös för att lägga upp den på bandet vid incheckning. Varenda gång händer alltså detta. Någon mer?

Nu när jag ska åka till Singapore blir det antagligen samma sak. Jag har ändå förstått mina föräldrars argument i vissa sammanhang, som när jag och min lillebror skulle åka till Thailand i somras. "Man går ju mest runt i badkläder ändå", brukar de säga. "Du har ingen nytta av dina finaste kläder där nere, och dessutom kommer de bara förstöras".

Antagligen har mina föräldrar rätt, men jag har så svårt för att stå emot den där rösten i huvudet som ständigt säger "tänk om". Tänk om vi hittar en fin restaurang mitt i djungeln! Tänk om miljöförändringarna tar fart på riktigt och det börjar snöa! Tänk om vi måste nödlanda i Ryssland och stanna där i en vecka ... I verkligheten är det nog inte som jag vill vara beredd på dessa osannolika händelser, utan för att jag tycker om att ha valmöjligheter. Jag vet att det är många som tänker precis som jag (även om många kanske inte vill erkänna det), och därför tänkte jag ge några tips på hur man kan packa effektivt, men samtidigt mycket!

  1. Sortera allt du ska ha med dig i två högar, innan du lägger ner det i väskan. En "kanske"-hög och en "definitivt"-hög. Börja sedan med att lägga ner allt från "definitivt"-högen i väskan.
  2. Vik ihop alla jeans och lägg de längst ner.
  3. Rulla ihop dina kläder och lägg de längs resväskans sidor.
  4. Se till att reservera ett "hål" i väskan när du lägger ner kläderna, så att du senare kan packa ner skor, necessärer och andra otympliga artiklar utan problem.
  5. Undvik att packa ner kläder och artiklar som du aldrig har använt förut (bortsett från att du inte köpte det specifikt för resan). Du kommer antagligen inte vilja använda det när du är iväg heller.
  6. Använd handbagaget! Man kan ha med sig mycket mer på flygplanet än vad många tror. En vanlig ryggsäck + en liten resväska går utmärkt! Faktum är att det är högst nödvändigt att ha ett extra ombyte och hygienartiklar till hands, ifall ens bagage skulle försvinna, eller inte dyka upp på ett tag. Det händer många, tyvärr.
  7. Väg väskan flera gånger innan du åker, och se till att ha åtminstone 1 hg till godo alla gånger.
  8. Lägg ner saker i plastpåsar (gärna sånt som kan smutsa ner, som skor). De kan vara till mycket användning under resan, till att exempelvis lägga ner smutstvätt i.
  9. Ta inte med stora förpackningar av sådant som du kan köpa på plats, som schampo och balsam till exempel.
  10. Se till att väskan inte blir alldeles för jobbig att släpa runt på. Ibland kan det faktiskt vara värt att slänga ut ett par skor, tro det eller ej.

Happy packing!

//Maja

Bilderna är från en semester på Gran Canaria, oktober/november 2017 Ska se om jag kan leta reda på några fler bilder från Singapore senare i veckan.

Likes

Comments

Förberedelser, Tankar & infall

"Herregud, jag åker ju på lördag!"

Det var min första tanke när jag vaknade imorse. 5 korta dagar kvar, sedan påbörjar jag min långa (och något krångliga) resa till Singapore. Det är ju helt galet! Hotell är fixat, kameran är tömd och ledighet från skolan är beviljad ... det finns inte många förberedelser kvar, men ändå måste jag medge att jag är lite stressad. Det kan ju också vara så att jag förväxlar stress med nervositet, vilket vore högst rimligt. Jag ska trots allt flyga helt själv för första gången, och dessutom ta mig runt på egen hand i en storstad som jag totalt har spenderat cirka tio timmar i. Nervositeten väger dock inget i jämförelse med min längtan - det ska bli så himla spännande att upptäcka Singapore och att spendera lite "quality time" med mig själv (vilket är såå himla nödvändigt ibland).

Och just det, jag ... "Vem är det egentligen?", kanske ni tänker. Att jag heter Maja bör ni nog ha förstått, eftersom det står rätt klart och tydligt lite högre upp. Jag är 18 år gammal och går det sista året på gymnasiet (samhälle med mediainriktning på Campeon frigymnasium). När det var dags att börja brainstorma idéer på ett gymnasiearbete bestämde jag mig ganska fort för att jag ville göra något som inkluderade en resa. I och med att min pappa jobbar internationellt får han gratisresor relativt ofta, och därför skulle det inte vara så svårt att fixa. När han frågade vilket resmål jag hade kunnat tänka mig svarade jag Singapore direkt, utan att tveka.

Det är lite märkligt ändå, att jag har bara har spenderat 10 timmar i Singapore, men ändå fastnat för landet så mycket. Förhoppningsvis kommer ni förstå varför i slutet av nästa vecka, när bloggen är fullproppad med fina bilder och spännande upplevelser jag har varit med om. Dessutom kommer jag ge en del tips och råd, dels när det kommer till att ta sig runt i Singapore, men även om förberedelser och att upptäcka en stad på egen hand.

Jag ser verkligen fram emot att dela med mig av denna minnesvärda resa, så ni är mer än välkomna att följa mina äventyr här på bloggen. Observera att just den här bloggen är tillfällig - jag kommer flytta över alla inlägg till en annan, lite snyggare blogg när jag kommer hem.

Vi hörs senare i veckan, då jag kommer uppdatera er med lite förberedelser och annat skoj. Ha det bra tills dess!

Ett av de konstgjorda träden under ljusshowen i Gardens by the bay. Tagen när jag var i SIngapore för tre år sedan.

Likes

Comments