Header

En av de mysigaste, och aldrig tråkiga, aktiviteterna kring odling är helt klart att få beställa frö. Ofta ska jag bara in och kika eller beställa en eller två sorter men det resulterar allt som oftast i ett inköp av det större slaget. Och fast att frölådorna här hemma nästan svämmar över så känns det ständigt som att något saknas. Märkligt.

Enkel och stilren fröpåse från Runåbergs Fröer

sak jag skulle vilja hitta är en bra, snygg och smidig lösning på är helt klart fröförvaringen. Just nu har jag några föredetta glasslådor (typ 1-2 liters) men totalt kaos inne i dom. Kanske fler som känner igen sig? Hur gör ni?


Var köper jag frön?

Jag har inte odlat så många säsonger så jag har ingen enorm erfarenhet om vilka firmor som är bäst, billigast, snabbast och så vidare. De jag handlar på är nog "de vanliga" men jag tycker samtidigt att dom har det jag behöver så jag har inte leta runt efter mer. För er som "bara" köper i ställ på Ica eller blomsterhandeln, ni måste testa nätet! Det finns ås många fler sorter, bättre beskrivningar och ofta sorter med speciella egenskaper.

Runåbergs fröer
En lite "gammal" hemsida men med stort utbud. Det känns verkligen gammaldags och gediget. Fina, stilrena fröpåsar och bra leveranstider. Företaget tar mycket egna frö och under hösten stänger dom för leverans. Ofta inget bekymmer men få man sådär frö-sug så får man vända sig till någon av de andra sidorna. Ett plus är den fina sortlistan som kommer på posten, mysigt!

Impecta
Bra, uppdaterad, sida med stort utbud. Har ofta kampanjer och olika teman. Lite rörig men ändå lätt att handla ifrån. Tycker dom har bra beskrivningar. Ibland är sidan lite svår från ipaden men det är kanske handhavande fel från min sida :) Även här finns det en katalog per post, uppskattas!

Klostra
Inget jätteutbud av fröer (man så man klarar sig) men sättpotatis! Här har jag beställt potatis två år och varit väldigt nöjd. Man kan förbeställa nu under januari och sedan kommer potatisarna senare när det är dags för leverans och förgroning. Har även köpt sättlök här. Kommer nig göra det i år med men nytt för mig är att jag ska så lök från frö. Mer om det senare.

Lindbloms fröer Denna sidan gjordes om under 2017 och det var verkligen på tiden. Fortfarande ganska enkel men ändå charmig. Lätt att se vad som finns. Har också så man kan spara inköpslistor och fortsätta shoppa nästa gång man är inne. Här är mycket ekologiskt och även betade frön. Kan välja flera olika storlekar på portionerna, bra.


Lite tråkiga påsar men bra beskrivning och information på varje (Lindbloms)

Ett annat, för mig nytt. sätt att skaffa sig frö är via så kallade "frökedjor" på bland annat Facebook. Det är helt enkelt så att någon startar en grupp som ett förutbestämt antal kan ansluta sig till. En turordning görs och "startaren" skickar iväg ett antal fröpåsar till den första på listan. Man har sedan ett visst antal dagar på sig (bestäms innan av startaren) att välja för och sedan lägga tillbaka minst lika många påsar. Sedan går brevet vidare. Tycker det är suveränt. En del kedjor är bättre än andra och i början nappade jag på de flesta. Nu har jag blivit lite mer restriktiv. Vill att det ska vara saker man behöver också, inte bara frö för sakens skull. Jag är med på ett par sådan sidor på FB men den bästa gruppen är klart Frörebellerna. Kolla in den :)

Frö från en tomatkedja. Suveränt. Vem behöver 25 frö av en sort?
Bättre att byta en del med andra.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tomat, Recept

Första året med tunnel och första året med tomater. Skulle på ett vis kunna summera året som lite av en tomatkatastrof. Höll på med förodling inne, massor med omplanteringaer och daglig skötsel. Fick stora plantor som trivdes bra fra mtills det att dom flyttade ut i hinkar (10 liters). De flesta fick bo i min tunnel men både de som stod ute och de som stod inne fick dålig skörd och duckade snabbt under. Däremot satte jag ut några "Vilmor" och några bifftomater (okänd sort) i min tunnel, rakt i bäddarna och jädrar med tomater!

Första tomaten under växtbelysning inomhus

Trots dagligt intag av tomat samt att en del blev angripna så kunde jag frysa in massor. Tipset hittade jag på fenomenala Saras sida Skillnadens Trädgård (www.sarabackmo.se). Måste dock erkänna att jag var skeptisk. Jag var tveksam till hur smak och egenskaper skulle vara men samtidigt kände jag att det var värt ett försök. En del halverades, andra frös jag in hela. In i frysen på en plåt eller skärbräda, styckfrys och sen ner i en påse.


Frysta gula tomater redo för stavmixern

Jag använde de frysta tomaterna första gången i en kall sås till en pasta sallad. Resultatet var så förvånande! Trots 3 månader i frys var det en fin och syrlig smak av tomat i dressingen, så glad jag blev! Efter det har jag använt det till flera kalla såser men också som bas i köttfärssås. I år blir det flertomater och jag ska frysa in så mycket jag bara hinner efter den dagliga åtgången. I år kommer jag även prova lagringsdugliga tomater för första gången.

Idas kalla salladsdressing

2 dl turkisk yoghurt
½ purjolök, gärna båda delarna
6-8 frusna coctailtomater
1 vitlöksklyfta

Mixa allt till en slät sås med stavmixer, smaka av med salt och peppar. Är såsen något för tjock så späd med lite filmjölk eller matlagningsgrädde. Supergott till kall pastasallad.

//Ida

Likes

Comments

, Chili

Förra året var jag ute i december och vintersådde en hel del grönsaker. Jag har inte riktigt kommit dit ännu denna säsongen men hoppas att jag får tid i helgen så i alla fall purjolök och palsternacka kommer i jorden.

Angående purjolök så har jag tidigare år sått inne, klippt och klippt och klippt och även planterat om. För att efter många om och men stå med plantor med samma tjocklek som mitt lillfinger när hösten och vinterns frost kommit. Men! Förra året vintersådde jag två sorter i en gammal godislåda (tar alltid några med mig efter lördagsturen till godisbutiken och ja, jag har mängder). Sen råkade jag glömma den där lådan en sådär två månader och helt plötsligt när jag hittade den var purjon i storleksordning med mitt lillfinger redan på vårkanten. Blev superskörd! Står fortfarande 6-7 st i mitt land (jag och skörd....). Mer om purjo en annan gång.


Försök till struktur i sortförteckningen


När man är ny i svängen så är det bra med anteckningar. Gärna strukturerade (!) sådana. Jag har i år skrivit upp alla sorter jag har och har sedan markerat med olika färg när de bör sås beroende på sort. Jag har använt mig av Farbror Gröns utmärkta "Alla fingrar gröna" och även lite av chilisidor på nätet. Jag lovade mig själv att bara så en eller två sorter i år men sen blir man liksom sådär sugen. Man kan ju alltid ge bort några, eller?

1 krm bakpulver till 0,75 dl vatten

3 sorter i såväl vatten som bakpulverblandning


En del påstår att man ska lägga fröna i vatten, andra i en blandning av vatten och bakpulver och vissa hävdar att man kan s dom direkt men att det är förhållandena med ljus och värme som i slutändan spelar störst roll. I fjol gjorde jag bakpulver blandning till mina få sorter (frökedjor är livsfarliga..) och tänker samma i år. Dock la jag hälften av föna i vanligt vatten och hälften i vatten blandat med bakpulver. Ska bli spännande att se om jag märker någon skillnad kommande veckor.


Jalapeños från 2017, bara en planta men ack så gott att lägga in till tacosen

De tre sorterna som åkt i jord nu i början av 2018 är:

Habanero Peruvian White - Capsicum Chinense
Scoville - 300 000
50-60 cm
Odlade denna förra året och tog eget frö. Sen gjorde jag inte så mycket mer.. Små, starka frukter som är väldigt söta att titta på. Min planta blev ganska liten men så här med mer kunskap var krukan på tok för liten och vattnades på tok för sällan. Kunde inte låta bli att plantera dom igen.

Rocoto Preu Bitumi - Capsicum Pubescens
Scoville - inte hittat exakt men sett på sidor att det kan variera mellan 50 000 - 175 000
80 cm
Odlade förra året men precissom med den andra tog jag mest frö. Så snygga. Stora och svarta. Rejäl hetta (tycker den borde ha mer i Scoville än den första), bara man tar i fröna nu efteråt så känner man styrkan. Jag ska använda dom tillsammans med jalapeño i år till inläggningar. Gillar styrkan men tror de blir för bra med bara detta. I fjol hade jag 2 plantor i en pallkrage i min tunnel. Kör nog på liknande koncept, eller stor kruka/hink.

Mushroom Yellow - Capsicum Chinense
Scoville - 150 000
50 cm
Ny för i år. Det intressanta är att olika sidor skriver olika art på dom. Tittar ofta på både Chililovers.nu och jalapeno.nu och de säger olika. men jag tror på Capsicum Chinense och planterar nu. Så får vi se. Denna har jag fått via en frökedja och planterar den mest för att den ser rolig ut.


På återseende med gronings-status om ett par veckor.
//Ida


Likes

Comments

Vardag

Jag heter Ida, är snart 32 år och totalförälskad i allt vad odling innebär. Nästan. Måste redan nu erkänna en av mina brister. Jag är en starter. Jag gillar att planera. Jag gillar att påbörja saker. Sen... Just det. Där tar det stopp. När det gäller till den senaste odlingssäsongen (2017) så ser man det tydligt. Hela vintern var jag ute med pannlampa. Snickrade lådor, tinade jord, sådde och designade ytor. Våren kom, plantor drogs upp, sköttes, omplanterades och slutligen planterades. Sen tar det lite stopp. Intresset svalnar. En del skördas men mycket slängs (vågar knappt erkänna det). Ofta då nytt ska ut, eller för att jag fått någon ny idé om just den plätten.

Mörka och sena kvällar vintern 2016/2017 då min varmbänk till tunnelväxthuset byggdes.


Vad beror detta på? Beror det på att jag har för mycket annat på gång? Att jag är mycket borta under semestern? Att jag har en vild Nils som röjer i landen? Högst oklart vad den definitiva anledning är. En skulle kunna vara att jag har svårt att skörda. Det är så fint med 10 perfekta huvud av isbergssallat. Å andra sidan, vem fasiken behöver 10 st samtidigt? Samma sak med Mangold. Och ni som odlat mangold vet. 10 plantor mangold blir mycket mangold. Hiskeligt mycket mangold. Speciellt om man inte kommer för sig att skörda.. En annan anledning skulle kunna vara avsaknaden av vegetarisk erfarenhet. Jag är uppvuxen på landet, i en typisk Svensson familj som serverade köttbullar, helkyckling, pizza, kålpudding, köttfärssås och så vidare. Möjligtvis med en klick lingonsylt och i festliga fall sådana ljuvliga (eller?!) kokta grönsaker från frysdisken. Jag saknar helt enkelt erfarenhet. Och jag måste säg att det är väldigt smidigt efter jobbet att slänga ihop en spagetti och köttfärssås utan att behöva ett recept. Det hade säkerligen varit lika enkelt med någon mer grönsaksbaserad rätt, i alla fall efter några försök, men de går av bara farten.


Mitt "första" land som under 2019 kommer ersättas med en utbyggnad av huset..


Jag har lovat mig själv, lite som ett nyårslöfte men ändå inte, att jag under detta året ska bli bättre på att ta hand om maten. Både egenodlad och köpt. Jag är slarvig, ofta ostrukturerad i matplaneringen vilket resulterar i att många slattar slängs och många odlade grönsaker blir inte rätt använda. Jag hoppas att bloggen kommer vara till hjälp här. Att jag kommer inspirera mig själv och att jag kan integrera mer med likasinnade i kanalerna på nätet. 2018 kommer förhoppningsvis bli året med mindre slängd mat, mer experiment i landet och med bättre matplanering. Wish me luck, kommer behövas. Haha.

Förutom odlingen tycker jag det är kul med hästar, eller framförallt ridsport. Tävlade och red mycket som ung men sköter numera markservicen åt min man som tävlar och utbildar lite unghästar vid sidan av sitt vanliga jobb. Vi har ett dräktigt avelssto, en tvååring och en shettis till vår son. Utöver de så engagerar jag mig ideellt i en Ridsports förening som ordförande samt att jag försöker döma några hopptävlingar varje säsong. På detta viset är jag väl inne i sporten även om jag, som jag brukar säg, slipper göra det jobbiga och jag slipper det gärna återkommande dåliga samvetet för att tiden i stallet sällan räcker till all hästarna.


En favoritsyssla. Skissa, sortera och drömma om nästa odlingssäsong.


Jag gillar även att resa, umgås med kompisar, mysiga middagar med vin och vällagad mat. Jag gillar inredning, att renovera vårt hus. Att ta hand om gården, jobba ute och att njuta av livet. Vi är en aktiv familj med många järn i elden som ibland behöver bli påminda om att stanna upp och njuta. Frågan är om tiden finns för min blogg men jag ska i alla fall försöka. Kommer inte bli bilder och reportage varje dag men någon gång i veckan hoppas jag hitta tid och lust att dela med mig av lyckande och misslyckande i trädgården.


//Ida

Likes

Comments