Sömn och jada jada-tänk

Jag har den senaste månaden fått ännu mer problem med min sömn. Jag har alltid haft svårt med den på olika vis och i olika grad men nu har också den bekanta rädslan för att sova blivit mer frekvent. Jag vågar inte sova. Tycker det är pinsamt att skriva detta. Folk sover ju ute på gräsmattan när de solar, när de väntar på partners som shoppar, när de arbetar och det blivit lugnt och tråkigt. I bilar, hemma i soffan, på buss och tåg. Ja, lite varstans.

Men jag är rädd för kontrollförlusten i sömnen. Vad som helst kan ju hända då. Nu vågar jag inte ens sova i min egen säng hemma på natten. Jag kan somna till för att direkt vakna av att jag skriker i panik. Sedan håller det på sådär. Och jag ger upp och är vaken istället. Till slut somnar jag förhoppningsvis några timmar men då är det ofta mardrömmar istället. Ångest i drömmarna.

Det här problemet har varit olika svårt i perioder som sagt. Ibland har själva insomnandet varit det värsta. Ibland dygnsrytmen. Ibland alltihop. I tonåren hade jag en hemsk period när jag hade sådan ångest inför sömnen att jag började bli orolig och rädd för att gå och lägga mig när klockan passerat elva på förmiddagen.

Rena sömntabletter funkar därför dåligt på mig. Tex imovane, stilnoct, propavan mfl då de enbart gör att kroppen vill somna. Jag behöver lugnande sömngivande medicin istället. Eventuellt i kombinarion med ren sömnmedicin. Men huvudsaken är den lugnande effekten.
Tar jag enbart stilnoct får det motsatt effekt. Jag blir mer vaken.

Jag har provat så många sömntekniker. Jag sover med kedjetäcke. Det är lite lugnande pga att jag känner kroppen mer. Gränserna.
Jag har gjort sömnutredning med elektroder på huvudet och allt vad det var. Jag har försökt med lugnande ljudband. Ett var med en man som viskade hur jag blev mer och mer avslappnad och föll mer och mer och djupare och djupare i sömn. För varje gång han viskade ordet djupare blev jag ännu lite mer vaken istället.
Jag har bundit band runt huvudet för att känna trycket. Jag sover alltid med gosedjur fastän jag snart är 42 år.
Jag sover med vitt brus som är lite lugnande och också minskar tinnitus.

Jag kan inte sova utan både ögonmask och öronproppar men samtidigt så gör de mig ju också ännu mer sårbar pga det jag använder dem för. Väldigt dubbelt.

Jag brukar ligga på spikmattan innan jag ska sova. Det är lite lugnande. Dessutom får jag regelbundet NADA-akupunktur i öronen vilket kan vara lugnande och även hjälpa lite mot abstinensen.

Men nu är jag tyvärr här igen då jag varenda natt senaste månaden vaknat av att jag skriker precis efter jag somnat till. Vad gör man? Det får jag hoppas att psyk hjälpa mig med imorgon.

Detta är för mig ett så fruktansvärt skamfyllt område. Jag skäms så för detta. Känner mig patetisk.

Dessutom dissocierar jag också så mycket att jag inte vet hur man också ska kunna sova när man redan är död, medvetslös eller sover. Bara jag tänker på det låter det ju helt bisarrt och omöjligt. Jag menar sova när man redan är sovande. Kan någon ens det? Dubbelsömn.


Jag fortsätter jobba på empatin inför händerna så länge. Jag vill att de ska få uppleva att känna på morgondaggen i buskarna igen.

Eller doppa dem bland grodyngel som simmar omkring och nosar lite.


Gillar

Kommentarer

AndOtherMagicTricks
AndOtherMagicTricks,
Jag försöker med såna där avslappnings-spår ibland men ibland börjar jag dissociera av det, flyga ovanför kroppen känner inte gränserna, känner inte kroppen. Så istället för avslappnad blir jag mer ångestfylld. Ibland kan det dock fungera men känns inte värt det när det blir tvärtom ibland. Fungerar lite bättre om jag har tyngdtäcket på mig. Egentligen tror jag att mitt täcke är lite för lätt men känner mig fasthållen lätt.

Ibland blir jag också väldigt rädd för att sova och då skippar jag mina kvällsmediciner som gör kroppen trött. Ett tag tog jag inte dem på veckor. Rädd för att sova - kontrollförlust men också rädd för alla drömmar och mardrömmar som kommer.

Nu sover jag iallafall om jag tar medicinerna Och vid behov ytterligare medicin. Men det är ju rädslan för att sova som ibland gör att jag inte tar dem och då vågar jag inte riktigt säga det till psyk för att det är ju mitt fel...

Hoppas ni kommer fram till något imorgon! Kramar ❤️
nouw.com/andothermagictricks
Blackout
Blackout,
Vad skönt (inte roligt att du behöver ha det så men att jag inte är ensam) att höra att dukänner igen detta. Du kanske har skrivit om det men mitt minne sviker mig. Det är en sak jag verkligen tycker är hemskt pinsam. Att inte kunna somna är en sak. Det tycker jag att man ofta hör att folk har problem med pga stress och liknande. Men att inte ens våga sova har i alla fall inte jag läst något om vad jag vet.
Det får mig att återigen känna mig så löjlig och svag.
Och ja precis så. Dessa ljudband som bara gör att jag fullständigt blir klarvaken istället. Man kan lätt läsa om tekniker där man ska tänka sig till andra ställen och sväva runt men om man redan gör det då? Vad gör man då?
Och ja precis mardrömmarna.
Bra att du just nu kan ta medicinerna så att din kropp får sova för oavsett rädsla måste ju kroppen sova. Annars dör den ju tillslut.
Jag ska prata om detta med psyk imorgon igen. Det har gått snabbare neråt i måendet än jag hade tänkt mig.
Tack för dkna ord. Kram♥️
nouw.com/blackout
Blackout
Blackout,
Täcket förstår jag dig med. Du kan kanske byta till fler kg. Men inge bra om du får instängdhetskänsla såklart. Som du väl fick av västen?
Men man vänjer sig lite med tyngden efter ett tag så egentligen borde jag nog också byta till lite lite tyngre.
nouw.com/blackout
AndOtherMagicTricks
AndOtherMagicTricks,
Jo, av västen kände jag mig fasthållen. Det jobbiga med kedjetäcket är att byta lakan. Jag är dålig på att byta i sängen redan så med täcket blir det ännu svårare. Ett helt träningspass typ haha 💕
nouw.com/andothermagictricks
Blackout
Blackout,
Ja herregud att byta påslakan när man har kedjetäcke. Då behöver man inte gå på gym. Vet inte hur ofta man bör byta men jag gör det en gång i månaden vilket säkert är jätteäckligt för många. Jag orkar inte.
nouw.com/blackout
AndOtherMagicTricks
AndOtherMagicTricks,
Jag byter nog ännu mer sällan. Vet att man ska byta oftare men orkar inte heller. Brukar Skriva det i grupper på Facebook när någon undrar för vet hur äcklig man kan känna sig när folk byter varje, eller till och med flera gånger per vecka.
nouw.com/andothermagictricks
Blackout
Blackout,
Skönt att höra att det finns fler lortgrisar. Har annat att fokusera på tycker jag. Som att överleva. Då känner jag att det finns ytterligare utrymme för att skjuta upp sängklädesbytande nu. Jag skyller på dig. ☺️
nouw.com/blackout
AndOtherMagicTricks
AndOtherMagicTricks,
Haha gör det 😊 Hoppas att din natt inte blir alltför lång, godnatt ❤️
nouw.com/andothermagictricks
Fobibella
Fobibella,
Känner du till Signalsubstansen GABA ?!.
nouw.com/fobibella
Blackout
Blackout,
GABA ja. Det är en viktig substans. Mina stesolid innehåller det. Men jag har också läst in mig på hur jag bäst kan få i mig det på andra sätt som genom mat mm. Läst in mig på vad som ger mest produktion av dopamin, serotonin och GABA.
Tack för tipset 💜
nouw.com/blackout
Fobibella
Fobibella,
Jag kom in på en sida om sånt så läste lite. Innan det var det om Japanska Barn är mer lydiga än andra barn i andra länder 😊
nouw.com/fobibella