Pinsamma sömnproblem

Det är så lustigt med den här terapin jag går nu som är inriktad på traumarelaterad dissociation. Varje gång jag har talat om någonting och så får jag nya läxor och papper att läsa så är det som om papprena hon kopierat ur boken är skrivna för mig och mina problem.

De tar upp alla mina problem som jag levt med sedan jag var runt fem år och som jag alltid trott jag var ensam i världen med. Och så får jag nu se att det finns en hel bok om mig. Så att det helt uppenbat finns andra som har det precis likadant. Tänk om jag kunnat få fram detta på ett bättre sätt förr och vården hade kunnat det bättre så hade jag sluppit årtionden av de ensamhetskänslorna. För det är vad det varit. Känt mig som ett UFO i och med min dissociativa problematik. Gjort så många utredningar både allt kroppsligt och allt psykiskt. Jag hade schizoaffektiv diagnos i massor av år innan jag fick den här som stämmer till hundra procent.

Det är därför jag är så splittrad och alla konstiga kroppsliga upplevelser med epliknande anfall som inte är ep och paralyser och förlamning och blackouts och psykoser och gränspsykoser mm. Det är som att ha funnit en religion och liksom hittat hem . Aha, det är DÄRFÖR jag har det såhär.

Nu är vi inne på ett kapitel om sömnen och tro fan det att alla mina problem som jag knappt vågat tala om står med där också.
Tex skyddslösheten jag upplever vid sömn. Att jag sover så lätt och oroligt och är överspänd. Att jag vaknar av att jag skriker, gråter, klagar, eller slåss.
Att jag drabbas av traumarelaterade mardrömmar, flashbacks eller nattliga panikångestattcker. Att jag därför har svårt att gå och lägga mig av rädsla för allt detta.
Att jag ibland kissar på mig i sömnen (hur pinsamt är inte det som vuxen liksom).
Att jag alltid sover med gosedjur som jag kramar (samma där i pinsamhet när man är 42 år).
Att det är delar inom mig som inte är min biologiska ålder och därför behöver detta. Och då ska jag tillgodose deras behov. Inte skärpa mig som jag alltid tänkt.
Att det kan vara lugnande och bra för dessa delar att man liksom kan "natta" sig själva med en barnbok och ta hand om den lilla inom mig. Jag gjorde ju precis detta under massor av år. Jag sov på en madrass på golvet med massor av gosedjur som en ring runt mig och lyssnade på sagoband för barn. Som jag har skämts för detta och så står det här i den här boken att jag är INTE ensam om detta.

Att man kan behöva sömnmedel för att överhuvdtaget kunna eller våga sova alls.
Samt väldigt bra tips jag ska öva på här när man vaknar efter en mardröm eller i panik och förvirring.

Känns som jag fått en uppenbarelse. I början tänkte jag att hon kanske läser mina tankar (psykologen) men det är ju för sjutton jag som varit helt ensam i min sjukdomsbild.

Har också kryssat i mina olika sorters sömnproblem.
De är:
Svårt att somna.

Svårt att fortsätta sova

Vaknar ofta

Överdriven trötthet på dagen

Störd dygnsrytm

Mardrömmar

Nattskräck

Att gå i sömnen

Att gnissla tänder

Sängvätning

Nattlig panikångest

Att känna att man inte sovit tilräckligt djupt och därför är trött på dagen

Att dissociera nattetid

Att skjuta upp tiden man ska lägga sig av rädsla för natten

Flashbacks när man somnar eller vaknar

Vanföreställningar och hallucinationer när man somnar eller vaknar

Allvarliga svårigheter med att vakna eller bli väckt av någon annan

Jag är glad att jag vågat börja i den här terapin för den är då inte rolig att gå på något sätt. Skitjobbig, men verkligen bra samtidigt. Jag har trott att jag var ensam i världen med detta och det är jag inte. Hallelujah! (utan gudstro)

Idag är det mulet och lite regn och jag har haft så mycket ångest och panikattacker senaste dygnen så jag är helt slut. JÄVLA PANIK!

Men jag har chattat på nätet idag för första gången i mitt liv och det var roligt och intressant. Blev glad av det.

Måste börja rensa lite på min balkong också då det börjar bli dags. Snart kan man börja tända ljus (om man inte glömmer dem och lägenheten brinner upp). Jag har en fin ljusslinga som egentligen är för barn i mitt sovrum. Men det är helt ok nu. Jag får ha min barnkammare ifred enligt dessa papper. Ikväll ska jag läsa saga för mig själv igen. Jag tror det är bra att börja med det igen. Lotta på Bråkmakargatan. Jag har ju försökt tränga undan allt detta och skämts för det. Men jag ska inte det nu. Jag ska ta hand om den lilla inuti mig och på så sätt lappa ihop mig mer och mer till en hel person där alla kan samsas. Och den som har problem med en vuxen som beter sig såhär och tycker att jag borde växa upp och skärpa mig kan få träffa på min inre Ryssman. Häpp!

Kram till er alla därute som mår bra och inte bra❤

Gillar

Kommentarer

AndOtherMagicTricks
AndOtherMagicTricks,

Igen så känner jag igen mycket. Det där med att kissa på sig fast man är vuxen också. Det har jag aldrig någonsin sagt till någon. Bytte lakan och tvättade tidigt på morgonen många gånge när jag bodde hemma. Funderade på om jag ens skulle skriva det för skäms så mycket över det (får se om jag vågar låta kommentaren ligga kvar) Hatar att sova på annat ställe där jag inte vet om det finns tvättmaskin tillgänglig om det skulle hända igen liksom. Sen det andra också. Kramar till dig ❤️

nouw.com/andothermagictricks
Blackout
Blackout,

Förstår att du skäms. Det är ju vad jag också hela tiden gjort. Men det är ju tydligen inte så konstigt eftersom hon går enligt en specialiserad bok om trauma och dissociation vid komplex ptsd. Det är ju ett symtom. Jag har ju också skämts massor för allt detta men nej, nu när jag läser detta som ren fakta i hennes papper så känner jag att det är inte bara jag ju. Det är min sjukdom. Sådan befrielse bara det så jag tänker inte skämmas längre. Men herregud så skambelagt att kissa på sig som vuxen och allt det andra med. Försök att ta till dig av informationen om detta du med och sluta skämmas. det är inte du som ska göra det det är de eller den so gjort att du fått denna problematik som ska skämmas. DÄR ska skulden och skammen vara.

Jag tänker läsa barnbok för mig själv ikväll i allafall. Och allt jag behöver för att må bättre. Det tycker jag att du ska göra med om du behöver.

Hur mår du annars idag? Är det ok?

Kram❤

nouw.com/blackout
AndOtherMagicTricks
AndOtherMagicTricks,

Jag har sökt på det några gånger men alltid har det bara kommit upp barn som gör det. Skrev till och med en anonym fråga till ungdomsmottagningen på nätet då jag skämdes så över det. Så att få läsa det här var bra.

Jag har ändå haft en okej dag. Tror medicinen hjälper men jag har fått blodtrycksfall och dreglar på natten så det blir blött på kudden... tydligen en vanlig biverkan. Skulle fått träffa läkaren idag men han hann inte så det blir imorgon. Känner att jag nog inte kommer bli mycket bättre av att vara kvar på avdelningen nu och jag känner mig lite stabilare så borde egentligen kunna åka hem. Avdelningarna är snart överfyllda så jag tror att det finns den som skulle behöva min plats mer nu. Får se vad han säger imorgon.

Hoppas sömnen funkar inatt ❤️

nouw.com/andothermagictricks
Blackout
Blackout,

Jag har också försökt kolla runt angående detta men då har det ocklså bara varit barn eller så har det stått om inkontinens dagtid och det är ju inte det jag haft problem med. Men vad bra att du också vet nu då att det är normalt i det onormala. Det existerar hos många fler med den problematiken.

Skönt att din dag varit någorlunda ok. Jo, det där är ganska vanliga biverknigar som är svåra att blimav med tyvärr. Men det goda kanske väger upp. Jag har också problem med framförallt blodtrycksfall när jag reser mig . Och inget högt blodtryck när jag sitter heller för att inte tala om när jag ligger.

Förstår om du känner dig lite färdig på avdelningen men ta det lugnt med utskrivning tycker jag. Åk på din permission och se först hur det går. Bättre åka på lite permissioner först ch sedan bli utskriven även om jag fattar att du vill hem.

Hoppas att samtalet med läkaren går bra imorgon och att du också får sova ok eller rentav bra.

Kram❤

nouw.com/blackout