ECT

Egentligen vet jag inte om jag orkar skriva om detta ämne heller men jag ska försöka.

ECT eller elktrokonvulsiv behandling som det också kallas, är den metod man använder inom psykiatrin vid svåra depressioner, psykoser, katatoni mm där personen inte svarat på den medicinska behandlingen.

Man får el i hjärnan helt enkelt för att skapa epileptiska anfall under narkos som i sin tur ska få hjärnan att omprogrammera sig och man ska i bästa fall må bättre av det.

Jag fick det vid en svår depression på egentligen mer eller mindre tvång. De hotade mig med att det var det eller ännu starkare drog som jag inte ville ha. Starkare medicin hade jag ju redan. Starkaste medicinerna i fass i alla fall. Så jag vet inte vad de skulle givit mig då istället. Rent heroin kanske.

Hursom, jag gick med på det då. Mamma var livrädd och skrek nej till mig men jag var på LPT och hon hade inte så mycket att säga till om.

Enkelt uttryckt; jag sövdes med propofol och muskelavslappnande medel och fick dessa elektroder på huvudet som de förde ström igenom.

Jag mår illa när jag skriver detta. Mina händer skakar så jag måste göra ett avbrott just nu. Ska fortsätta senare.


Senare:

Jag tror att jag fått stora problem av allt psykiatrin har hittat på för att hjälpa mig. Jag var fått trauma av det med. Trauma innan och nya trauman av polis, socialtjänst och psykiatri. Jag kan i alla fall knappt prata om detta utan att må illa.

Ok. Det var ECT jag skrev om. Jag blev i alla fall bättre av denna metod. Till en början. Faktiskt lite hypoman. Jag gjorde massa dumma saker i ren eufori och impulsivitet. Förstörde hela mitt hår tex med en permanent jag inte ens visste att jag ville ha. Detta varade i någon månad. Sedan blev fallet plötsligt lika stort igen. Under denna tid fortsatte jag få ECT två ggr i veckan i öppenvården. Och blev ändå sämre. Återigen inlagd. Sista ECT:n jag fick vaknade jag upp och visste ingenting. Jag visste inte vem jag var, var jag var eller varför. Jag hade tappat precis allting. Inte ens dissociationerna står i proportion till detta. Jag hade glömt flera år av mitt liv. De är borta för alltid för jag minns de inte nu heller. Jag tror även att mitt minne rent generellt blivit ännu sämre än innan. I min journal står det akut konfusion av denna sista ECT. Sedan fick jag inga mer och skadan var ju redan skedd.


Jag vet att det står i informationen man får innan behandlingen om dessa biverkningar men det står att de är extremt sällsynta och nästan alltid övergående. Så icke i mitt fall. En månads bättring var inte värt detta. Och jag är inte så säker på att det är så ovanligt heller då jag efter detta sett människor komma tillbaka från ECT och säga jag vill inte mer, jag vet inte var jag bor. Vilken jävla biverkning!


Personalen som jobbar på ECT avdelningen här är i alla fall bland de bästa jag träffat inom psykiatrin. Så fina allihopa. Blev verkligen omhändertagen och behandlad som en människa och inte som en sak.

Så dem är det absolut inget fel på.

Det är själva metoden som behandling som jag är djupt skeptisk mot. Om den verkligen är så effektiv och väger upp för de biverkningar som verkligen kan bli förödande.


Jag fick ju i och för sig 23 sessioner. Det vanliga är mellan 8-12 stycken. Så det kan ju vara mängden det handlat om. Att min hjärna helt enkelt inte klarade mer el.

Hur som, nu har jag sagt mitt om detta. Läs noga på innan du tar emot denna behandling.

Känns som jag ska svimma nu.

  • ECT
  • 92 visningar

Gillar

Kommentarer