Kommit hem ifrån ha varit hundvakt, njutit av att varit på ett ställe som är avskilt. Vi har övat med Bjarki att hundar inte betyder alltid leka, vilket är perfekt när man har tillgång till två hundar som är lugna. Det har verkligen gått över förvänta, faktiskt ganska bra.

Vi har även idag tagit ett stort steg, Bjarki har fått springa med långlina som varken jag eller min pojkvän höll i. Det var super läskigt, man kände sig maktlös och nervös. Vad händer om han sticker och vi inte får tag i honom?? Men det gick bra, han är kalas duktig på inkallning till 95%, han är fortfarande unghund och kan ha sina egenheter eller bestämma sig att en viss lukt är mycket mer intressant. Annars är han super duktigt, vi hade honom så lös kanske i 5 min högst, vi ville göra det till en bra erfarenhet, så vi bröt medan det gick bra!

Annars har vi en nöjd herre nu, skönt att vara hemma.

Det har varit påfrestande och få pröva på den friheten.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag har vi hunnit med många fantastiska framsteg! Först såg vi en katt och katter är otroligt roliga att skälla ut! Han började att skälla, men kunde bryta sitt skällande snabbt och gå vidare. För oss när det kommer en katt, är det bara att försöka gå vidare eftersom katter kan man trotsallt inte styra, hehe.

Sedan gick vi ner till älven för att köra lite miljöträning, när det kom till fåglar. Han var otrolig, nästan direkt när vi kom dit lade han sig ner och låg där, tittade runt, tog det lugnt. Trots att det seglade fiskmåsar och andra fåglar över huvudet på honom!

Sedan fick man en extra kick idag, när vi mötte två hundar(självklart var det avstånd). Då var den andra hunden lite ful i munnen och skällde på Bjarki. Bjarki, hanterade det underbart! Han tittade bara på honom och gick vidare, brydde sig inte alls om den andra hunden. Det är som en fantastiskt belöning för allt slit, att han inte brydde sig om den hunden!

Jag är väldigt lycklig idag, idag har det varit skönt och ha hund!

Likes

Comments

Idag blev det en lång promenad på morgonen, det var otroligt skönt och Bjarki var helt överlycklig :) När vi var ute i skogen, hittade vi ett område som var naturreservat. Det var lite intressant, vi gick en bit in men det var tyvärr väldigt sunkigt, allt vatten har inte hunnit rinna iväg riktigt ännu. Bjarki blev dock helt till sig ju längre vi kom in, typ började dra iväg och började skälla lite då och då mitt i skogen, han hörde väl något djur. Ville inte att han skulle skälla för mycket eftersom skogens barn ska få ha det lugnt. Bjarki var ändå nöjd, det var svårare terräng, vilket är underbart för han muskler.

Annars har det varit en lugn dag, Bjarki blev rätt trött efter promenaden vilket är skönt. Igår kom hans klövjeväska som tyvärr inte passade, han var lite för kort i ryggen. Men det kommer bli otroligt roligt när han får använda sin klövjeväska. Han kommer självklart börja utan vikter, när han börjar att vänja sig vid att bära den kommer jag lägga på pytte lite vikt. Han är trotsallt bara 9 månader och man ska vara försiktig med belastning, men ser inget fel med att han får börja använda klövjeväska. Planen är att när han är 1 år, ska vi börja introducera weightpull, vilket inne bär att han ska ha en speciell sele på sig som är skräddarsydd för honom, sedan börjar man lägga på vikter som han ska dra. Ett bra sätt för att bygga muskler, de får inte springa med kedjorna utan får bara gå med dem. Fångade upp det när det var inspirationsdag och de hade uppvisning, otroligt fint musklade hundar. Jag tycker det är viktigt med att bygga muskler hos sina hundar och hålla dem i trim. Om jag vill att min hund ska kunna hänga med på fjällvandringar eller dit jag vill, ska den ha förutsättningarna för att orka hänga med. Dessutom har de större chans att klara av en skada, om de har en bra grund för styrka och kan återhämta sig bättre.

Nu blir det att spendera resten av dagen till att ta det lugnt, Bjarki är fortfarande trött vilket är super bra :)

Likes

Comments

Det har inte blivit några inlägg på några dagar, det har varit blandade dagar med lugnhet och kaos. Bjarki är slyngel nu och han är till och från väldigt jobbig, nästan lite för jobbig ibland. Trots min kunskap om att han är slyngel och de gör som de vill, tar det på krafterna. Vi har jobbat med honom sedan han kom in i vårat liv, som 8 veckors valp. En valp men mycket beteenden som behövdes shjepas och tränas. Han kunde inget om passivitet, en valp som vägra lägga sig ner och sova. Vanligtvis brukar valpar köra tills det är slut och somna mitt i allt, inte denna lilla gosse. Mycket jobb, det är inte förens nu de senaste månaderna som han har kunnat ta det lugnt inomhus.

Han var inte en valp som ville mysa, han ville inte bli klappad. Om man försökte klappa honom eller närma sig med handen undvek han en. Hantering, hantering har vi fått träna. Det har även givit resultat, nu kommer han och vill bli klappad och vill ha närhet. Det var en tid som jag funderade om min hund någon gång, ens kommer vilja ha kontakt med oss? Kommer han vara så här för alltid? Jag trodde aldrig att man skulle behöva träna, hantering och vända klappning osv till att bli positivt och inte negativt. Jag trodde uppriktigt inte det fanns sådana hundar och om det fanns, då har dem något i bagaget.

Det har varit tuffa månader, månader där jag själv har betvivlat alla mina kunskaper när det kommer till hund. Allting jag har lärt mig tidigare kastades iväg, istället lära mig om på nytt. Min hund blev min mästare och jag blev elev. Jag skulle aldrig ha vetat så mycket om hundträning, beteenden eller hur man läser av hundar, om det hade varit en vanlig valp. Finsk lapphund tycker jag blir lite besvärlig i beteendet när han har dessa problem med skall, glädje, självkontroll. Finsk lapphund i grunden är en: jakt, vakt och vallande hund. Detta är något som inte tanken slog, skulle kunna komma tillbaka i linjerna. På någotvis gjorde det med Bjarki, hans jaktinstikt är hög, svårt och få stopp på honom i skogen när han plockar upp spår, nästan okontaktbar. Han vaktar inte mycket, dock mycket flockinstikt, som de ska ha naturligt i rasen. Han mår inte bra av att flocken är separerad, han mår bättre av att både min pojkvän och jag är borta än att den ena är borta.

Att han är en vallande hund med skall, har inte varit till hans fördel, han har dessvärre problem att när han kommer upp i skall, triggar han sig själv. När han väl har börjat att komma upp i skall, är det svårt och få honom sluta skälla.

Det är en del gånger under dessa månader, som funderingarna har dykt upp om att vi, kanske inte är rätt ägare för honom. Att han behöver en mer erfaren ägare, en som har mer verktyg än mig. Det var inte menat att min första hund skulle vara svår, det var meningen att vi skulle vara lite lata, jag skulle få tid på mig att hålla på med hundträning, lära mig saker osv. Valet av Finsk lapphund var självklart, det är en lätt hund som är mer soffpotatis än aktiv? Det blev dock något i denna kombination av linjer som blev en arbetande, självständig, självtänkande och en portion diva, till hund.

Trots en del gråt, frustration, ilska, hade jag inte kunnat få en bättre hund att lära mig av. Jag älskar min hund, trots att han inte är den lättaste valp/unghund. För framtiden finns det inte mycket osäkerhet av att en australien sheperd eller kelpie ev. lapsk vallhund kommer vara svårt. För i slutändan blev det en arbetande hund som första hund.

Likes

Comments

Idag har vi en lugnare dag, fortfarande lite knäpp är han, men vi tar det som att han är en tonåring som inte vet något. Fast enligt Bjarki, då kan han allting själv, dessutom gör han lite som han själv vill. Går man åt ena hållet, går han åt andra. Sedan har han nyligen skaffat öronproppar, vilket gör att kommunikationen blivit lite sämre igen. Vi som var glada att dem förra hade försvunnit.

Men han kommer fint på inkallning, om inte det finns något mycket mer intressant. Använder orden "Hej då", när jag kommer allvarligt lämna honom. Haha, då kommer han som en raket! Det är tråkigt att jag inte litar på honom till 100% för att ha honom lös. Han har stenkoll på mig och blir orolig när jag gömmer mig. Vet inte hur jag ska göra inkallning, när han börjar spåra/jaga saker, dessutom tror jag att han skulle springa fram till andra hundar. Sedan är det såklart koppeltvång på hundar nu, skulle aldrig hålla på och träna min hund på att vara lös, om det inte är i begränsat kontrollerat område. För tillfället får vi fortsätta och träna inkallning med lina på :)

Vi bestämde även att idag skulle vi duscha bjarki, det var spännande tyckte bjarki. Speciellt när man blir matad med lite grillkorv för att man ska stå stilla. Det var dock bara roligt att duscha fram tills att jag hade schamponerat, hälften av honom. Stolt över honom dock, han försökte bara rymma 2 gånger, det kunde ha varit värre hehe. Vi testade även att föna honom, men det var lite läskigt i början. Grillkorven kom in och räddade situationen, vilket är skönt att kunna ha ett speciellt vapen inför speciella situationer. Rädd för att han ska få hot spots eller andra eksem med den underullen som han har.


Det blir en vågig lapphund, när pälsen är blöt!

Likes

Comments

Idag har varit en regning dag, dagen började inte jätte bra. Bjarki vaknade verkligen på fel sida och har varit väldigt jobbig idag, fram tills kvällen. Han har varit väldigt trött, han har varit trött de senaste dagarna. Men idag har han varit extremt trött, men ändå försökt och dra igången på lek eller försöka reta upp en genom att bitas. Nej, idag har det inte varit hans dag, det har blivit mycket vila och två halv långa promenader. Han lyckades även skrämma en hundrädd människa idag, när vi råkade träffa på henne när vi kom ut från trappuppgången. En trött och grinig hunds energi och en hundrädd människas energi går inte riktigt ihop. Tyvärr resulterade det i att han, började hoppa framåt och började skälla.

Vi gick bara så fort därifrån som vi kunde, för att Bjarki kunde inte hantera någonting just då. Dessutom är det inte optimalt och försöka ta ner honom på jorden i närheten av någon som är hundrädd. Han var knäpp hela promenaden, skällde mitt ut i tomma intet och drog fruktansvärt i kopplet, skulle vara upp och ner.

Hade egentligen tvätt dag, men bestämde mig ganska snabbt för att skita i det. Tog ut tvätten från torktumlaren, gick om och hängde den på torkning. Sedan gick Bjarki och jag för att sova, vi sov i 2 ½ timme, för att sedan vakna av en bjarki som stirrade en i ansiktet med ett leende. Dagen blev lite bättre efter det och vi kunde gå kvällspromenaden med gott leende på läpparna och träna lite fotgående + lek och inkallning :)

Bjuder på en soligare bild, än vad det var idag.

Likes

Comments

Idag har vi miljötränat, vid älven satt vi tills Bjarki hade lugnat ner sig. Han tycker det är väldigt roligt med fåglar och det blir väldigt intressant med fiskmåsar och andra diverse fåglar som flyger förbi. Han har verkligen utvecklats sedan vi gick ner och satte oss första gången. Vi flyttade för ca en månad sedan till en mindre ort utanför östersund, där finns det mer fåglar frekvent än i stan. Där var det aldrig något större problem, men när vi flyttade blev det lite mer kaos. Första gången vi gick ner till älven, skulle han springa runt och skälla på alla fåglar samt jaga dem. Det har varit en väldigt tuff månad, nu idag däremot, gjorde han framsteg när han kunde sitta på bänken och ta in alla intryck.

Var otroligt stolt över honom, att han kan kontrollera sina känslor och impulser. Han är bara 9 månader och samtidigt nu slyngel. Han har givetvis problem om det är en fågel som är för nära, då gör han sitt rus mot fågeln. Dock har han där utvecklats, eftersom tidigare skällde han på ALLA fåglar. Nu är han tyst och bara springer efter dem som flyger precis brevid.

Bortsett från miljöträningen idag, har det var en dag att slappa. Att vara tonåring och hålla på att fälla sitt hår, gör en mycket trött snabbt.

Likes

Comments

Första riktiga inlägget kommer imorgon, håller på och försöka, förstå desginen och hur man lägger upp texter. Men kan lägga upp en bilden på min lilla skrutt så länge :)

Likes

Comments