Nu får det vara nogHej fina ni,


Inte ofta jag är frustrerad på mitt jobb och allt jag ser, men just nu har till och med jag svårt att se ljuset i denna nedåtgående marknad. Jag tycker så fruktansvärt synd om mina säljare som köpt nyproducerade bostäder och förlorar upp mot en halv miljon och inte kan flytta in för de får inte sina bostäder inne i stan sålda. Herregud, alla kontantinsatser är verkligen borta. Jag förstår att det inte är hållbart och att det skulle vara ännu värre om de hade lånat 100 % av denna summa. Det ändrar inte min åsikt om att jag tycker synd om dem.


Jag tror att de som vill bo inne i stan får bo kvar i sina bostäder ( om de inte köpte före 2015 ) och bo mindre helt enkelt. Det är och har alltid varit orimliga priser i Stockholm, men för någon som ska flytta upp eller ner hit och är ny kund hos banken med en normal inkomst kommer aldrig komma in på bostadsmarknaden, det är en sak som är säker. Det har varit för höga priser alldeles för länge. Redan för flera år sedan borde de ha gjort något åt den extrema prisökningen i storstäderna.Har du en riktigt bra inkomst på runt 40.000 kr i månaden och kan gå in med max 20 % i kontantinsats så får du låna runt 2,7 - 3 miljoner - MAX.


Hur ska man som anställd med denna inkomst med en snitthyra på 8.000kr, utgifter för mat, bil, bensin , tågkort eller vad det nu ska kunna vara kunna spara ihop så mycket som 20 % i kontantinsats när Sverige är ett så dyrt land att leva i ?

Maten är dyr, bensinen är dyr, att parkera är dyrt. HUR SKA VI UNGA KUNNA FIXA DET ? Priserna måste ner , det tycker jag, det är dock otroligt jobbigt för alla de som sparat ihop sina pengar försvinna nu, hur ska de kunna spara ihop det igen?
Jag ser allt så mycket tydligare som mäklare än vad media och politiker ser, de vill höja kontantinsatsen och amorteringen för att Sveriges befolkning och speciellt unga människor är högt belånade. MEN HUR SKA VI HA HUNNIT SPARA PENGAR? Hur ska vi få lån när ni sätter orimliga krav på hur mycket pengar vi ska stoppa in i en bostad? och klara en ränta på 6 % i er kalkyl? De unga som köper bostäder nu är de som får hjälp av föräldrar, hur ska det gå med alla andra som inte kan få den hjälpen?


Är du dessutom duktig och har bolag så är skatteverket på dig som en gam för att du faktiskt tjänar lite extra pengar. Herregud det får en att bara vilja ge upp.


Jag har inga föräldrar som kan gå in och hjälpa mig med att stå på en del av lånen eller ge mig någon kontantinsats, allt jag har är mig själv och det är press bara det.All eloge till de som bor i stora och dyra städer för att följa sin dröm och lever på pasta de sista dagarna för att få det att gå ihop. Ni är grymma. Kämpa och stå ut en vacker dag kanske Sverige ändrar sin politik och gör det bättre för de som startar egna bolag och kämpar. Att inte vara oroliga för att svenskar är högt belånade för att vi faktiskt klarar av att betala våra lån bättre än något annat land.


Lite tankar från en mäklare som ser hur unga människors kontantinsatser försvinner och hur unga inte kan köpa bostäder pga att bankerna ska tjäna mer pengar på hårt arbetande unga vuxna.Hur gör ni? Hur kom ni in i marknaden?

Vill ni köpa men kan inte?

Har ni lyckats spara ihop till kontantinsatsen genom att jobba?
Slänger in en glad bild på mig i alla fall


Gillar

Kommentarer

sandra
,

Jag och min sambo köpte en lgh i sthlms innerstad för knappt 2 år sedan när priserna var riktigt höga. Jag vill flytta pga graviditet och andra anledningar men vi kan inte sälja för lägenheten har gått ner ca 1 miljon kronor och vår kontantinsats som vi hade sparat ihop själva är borta. Det är en inlåsningseffekt det här handlar om för dem som köpte innan kraschen kom. Det är inte så att vi som bor i innerstaden inte vill flytta på oss, vi kan inte för vi har inte råd att köpa något annat varesig det är billigare eller dyrare för kontantinsatsen är borta. Dem som är förmögna är dem enda som kan bo i innerstan. Det har skapats en större barriär än på länge mellan medelklassen och dem förmögna.

Bisse
Bisse,
Exakt detta jag pratar om , usch jag lider med er. Hemskt att se sin kontantinsats är borta, håller helt med dig med barriären
nouw.com/bisse
Anders
,

Varför är det synd? Det är ingen rättighet att köpa en lägenhet i Sthlm innerstad när priserna är över 100 000 per kvm. Ibland får man ha lite sunt förnuft också. Det handlar lite om "dagens generation" som tror att allt ska gå upp upp upp och att det är en mänsklig rättighet att ha en lägenhet mitt i city, äta ute varje dag, få hur mycket lån som helst. Vi behöver en ordentlig krasch igen.

Me
,
Herregud vad naiva människor kan vara!! Är det ingen av er som har läst en grundkurs i ekonomi? Tror ni på fullaste allvar att lösningen är evig tillväxt på bostadsmarknaden?
Anders
,
Finns gott om lägenheter i förorterna. Tycker folk ska sluta gråta och sluta maxbelåna sig. Det är ingen mänsklig rättighet att bo centralt.
Bank
,
nu vill jag inte vara sådan- men du pratar ju i egenintesse här. Problemet ligger givetvis i att folk inte har råd längre när kontantinsatserna försvinner- men anledningen till detta är ju för att priserna är obskyra. 10-15% kontantinsats inom tullarna är lätt 500k + idag, det är inte pga höga krav på kontantinsats utan pga extremt uppdrivna priser av låga finansieringskostnader, lågt byggande och en viss hets av en arbetsgrupp som får provision på höga priser. Folk hade troligen inte bränt sig hårt ifall man tex mäklat till folk som hade som avsikt att bo i lägenheterna och inte göra snabb vinst hade vi inte sett denna panik på marknaden vi har nu. Ska du gnälla på någon så är det politikerna som bygger för lite och sen kanske även reflektera lite själv över ifall det verkligen är nu att du vill folk ska ha råd att köpa bostad, eller att de ska ha råd att köpa en rekorddyr bostad. Bankerna ska erbjuda finansieringsmöjligheter till en kalkylerad risk, ett lån är ett villkor inte en rättighet. Precis som en bostad inom tullarna är ett privelgeium och inte ett måste.
Bisse
Bisse,
Jag förstår vad du menar Simon, jag tycker DEFINITIVT att mäklare ska ha en stor del fast och en mindre del provisionsbaserad, det hade gynnat både säljare och köpare då mäklaren inte hade haft egen "vinning" i höga slutpriser och gjort en bättre affär. Jag personligen har det så i min lön. Jag ser hur unga nya mäklare osm går på enbart provision hettsar köpare OCH säljare på ett negativt sätt för deras egna lön påverkas. Jag tycker att de nya reglerna gynnar de som redan har en bostadsrätt, de som vill in i marknaden har det xtremt svårt och jag vill belysa svårigheten att spara ihop pengar i dagens storstäder där allt blir dyrare och dyrare. Politer bygger för lite hyresrätter och de hyresrätter som byggt har extrema hyror om du inte ska långt ut från stan och får pendla stora delar av dygnet. Kanske bättre kommunikationer för de som bor utanför storstäderna?
nouw.com/bisse
Anders
,
ta t ex Sjöviksvägen i Liljeholmen som du säljer. Nyproduktion med tillträde snart. Antar det är någon som köpt på ritning och vill flippa direkt?
Bisse
Bisse,
Absolut inte, detta par köpte för 2 år sedan och fick barn, de vill inte längre bo i 2 rok OCH de går med förlust på bsotaden, så knappast en flipp
nouw.com/bisse
Reiko
,
Mina päron sålde en BR på ritning i liljeholmskajen. Det var riktigt tufft att få den såld redan för 1 och ett halvt år sedan när marknaden forfarande var "het".
Alex
,

Hej Bisse, När anser du att bostadspriserna var på absoluta toppen i Stockholm? Har priserna redan gått ner så mycket att att de som köpte 2015 ligger back?

Fred
,

Hej & tack för bra blogg. Lider oxå med de som gjort en första "dålig" affär. Man skall dock inte glömma bort att, som du skriver, de som varit i marknaden i mer än 2 år oftast har stora värdeuppgångar på sina bostäder. Jag köpte själv min första lägenhet 2003 och lånade rubbet. Sedan dess har jag flyttat ett antal gånger och har totalt tjänat över 12 mkr på bostadsmarknaden vilket gör att jag nu sitter med en obelånad lägenhet och fritidshus med sjötomt i stockholms skärgård. Har precis köpt en ännu större lägenhet som prissänkts från 17,5 till 15 mkr och räknar med att jag kanske tappat någon miljon från toppen på den gamla lägenheten som jag snart skall sälja. Mellanskillnaden till den nya större lägenheten betalas genom en del lån och en del kapital som jag kunnat spara över tid då boendekostnaderna varit låga och faktiskt fallande från när jag köpte första lägenheten 2002 (banken krävde hög amortering och hög ränta pga hög belåning då). Så - varför skriver jag då detta? Jo för att försöka sätta "bostadskraschen" i lite perspektiv. Det handlar om relativt få individer som köpt sitt fösta och enda boende sedan 2015 och därmed riskerar att förlora pengar i dagens marknad. De allra flesta har varit med längre än så och har både kapital och kapacitet att köpa nytt. Det som jag attribuerar den nuvarande nedgången till är dels en oförutsägbar politik (amoteringskrav och diskussion om ändrade ränteavdrag skapar osäkerhet) samt media som lyckats sätta ett helt folk i skräck. Ytterligare en liten orsak är det ökade antalet spekulanter som köpt nybyggen med låg/ingen kontantinsats och skapat en falsk bild av efterfrågan - märk dock att de har tagit en medveten risk och dem kan det aldrig vara synd om.

Jimmy
,
Bodde med min sambo i en liten 2:a med hyra på 5500kr i 6år och sparade som idioter. lade sedan 700k i insats och köpte tomt och byggde drömhuset, dock inte i sthlm men i en av de 5 största städerna i sverige. Var värt tiden det tog att spara ihop. Dock så ör både jag och sambon hyggligt duktiga på privatekonomi och gillar investeringar, vilket underlättade. Är inte orolig för varken bopriskrasch (ser inte boendet som en investering i första hand utan som ett hem) eller räntehöjning, då vi inte tänker flytta på många år och vi planerar för högre ränta redan nu. allt är möjligt med tålamod. 😊
Johanna
,
Håller med dig! Jag och min kille pluggade (jag pluggar fortfarande) när vi köpte vår första lägenhet. Min killes pappa stod med på lånet (som vi nu tagit över iom att min kille har drivit företag under sin studietid). Vi hade den enorma turen att mina föräldrar kunde gå in med 1,7 miljoner kontant för att vi skulle kunna köpa vår etta i Stockholm för 3,5 miljoner.
Herman Hedning
,

Jag kanske är lite efter, men... Priserna har väl bara gått ner 10% från toppen? Det kan väl knappast vara särskilt många som 1) köpte på toppen och 2) inte har lagt mer än 10% i kontantinsats? Toppen var väl våren förra året och då hade ju kravet på 15% kontantinsats varit gällande sedan 2010. Dessutom har man väl amorterat lite också. Så hur lyckas man med konststycket att förlora hela sin kontantinsats?

Erik
,

Enkelt, den framtida prisuppgången är inräknad i kontantinsatsen. Ingen prisuppgång, ingen kontantinsats.

Bisse
Bisse,
ja tyvärr. så sant erik
nouw.com/bisse
Erik
,
Vem är det då synd om? Har man inte råd, då ska man inte handla, eller?


Bisse
Bisse,
nej då får man låta bli om man inte har råd haha
nouw.com/bisse

Instagram @bisse_