Sedan 2008 har vi tjatat på Microsoft. Tjatet har handlat om att få Svensk TTS (Text to Speech). I fjol tog jag upp frågan igen med representanter från Microsoft och de looovade att kolla med USA och återkomma. Givetvis skulle de det…

Ett år efter har de ännu inte hört av sig. Nu har vi i alla fall fått möjligheten att lyfta frågan med en amerikansk representant som loooovar att kolla och höra av sig. Det hade varit en rejäl fjäderbuske i hatten om vi genom tjat kan få tillgång till svenska röster i Windows på samma sätt som man kan om man väljer konkurrenten Apple.

En spännande produkt är hey!u. En spansk USB-ansluten pryttel som gör att eleven kan kommunicera med läraren genom att välja vad som skall visas. Eleven kan enkelt påkalla uppmärksamhet, svara på flervalsfrågor eller skriva ett svar. Läraren kan då se eleverna svar utan att eleverna påverkas av varandras svar. Spännande och innovativt.

En ny trend på BETT är att fler länder har landsrepresentation på mässan. Inte för att visa nya produkter utan mer för att skapa affärskontakter. Förenade Arabemiraten har varit representerade under flera år. Nu finns även Spanien, Ryssland m.fl. Stora montrar med många representanter men inget som tillför nyheter för vår målgrupp.

Äntligen har Smart hittat en lösning som gör att elever som är hemma kan kommunicera med klassens Smartboard. Smart amp ger skolan den möjligheten. Om man sedan sätter till en webkamera och använder Skype, kan eleven se läraren eller klasskamraterna vilket som är viktigast. Eleven kan även själv välja om klassen skall se eleven. Smart Smart!

Pickatale har tagit fram en talande penna. Inget nytt. Nytt är dock möjligheten att få ord upplästa och översatta till olika språk. I demon var språken Kinesiska och engelska. Producenten var mycket intresserad av att hitta en svensk återförsäljare och var då villig att tillföra svenska. En svensk återförsäljare var på plats så ett samarbete startades direkt. Vi önskade även möjligheten att översätta från arabiska till svenska för de personer i Sverige som har arabiska som modersmål och som har någon form av läs- och skrivproblematik. Vi önskade även att bilderna kunde göras mer ”vuxna” för att möta vuxna personers behov.

15000 steg och mässan är över för oss.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I har ju, alla år vi varit på BETT, delgett våra erfarenheter genom att på ett digitalt sätt berätta vad vi upplevt. I år är det ”same procedure as last year”.

Om du läser detta, har du hittat bloggen och här hittar du länkarna till:
Ingmaris Twitterflöde: https://twitter.com/IngmariSPSM
Mattias Facebooksinlägg: www.goo.gl/S4tTvw

Dagen började med att kolla runt bland de olika programmeringslösningar som finns på mässan. Många är kallade men få är utvalda. I alla fall för vår målgrupp. Några lösningar är väl tekniska och kräver att man kan enklare programmering. (”Enklare programmering” är utställarnas beskrivning) Andra lösningar är betydligt mer tillgängliga. Med plastbitar på en sändare kan man skicka kommandon till en ”device” som sedan kör på den bestämda banan. Enkelt att använda och med stora möjligheter att anpassa utifrån elevens förutsättningar. Bitarna var anpassade så att även personer med blindhet kan vara delaktiga. LEGO har en egen lösning där man använder deras programvara. Enkelt och intuitivt. Här kan man även ”växa” i programmet och själv skriva kod. En hel del andra lösningar finns, men när man frågar om det finns i Sverige, suckar de och säjer Nej. Troligen har många ställt samma fråga som vi.

Google släpper en ny platta, Chromebook Flip, som är en kombination av pekplatta och bärbar dator. Man kan använda fingrarna eller en ”penna” för att interagera med pekskärmen. Pennan har ingen elektronik men ett klassiskt suddgummi för att rätta eventuella fel.

3D-skrivare måste inte vara en brummande illaluktande låda. Det går lika bra med en illaluktande penna. Spetsen på pennan matar ut halvsmält plast som man kan skapa plastfigurer med.

Ett klassiskt SEN-stånd hittade vi. 2 kvadratmeter med anpassade tangentbord, möss och annat datorstöd. Inte mycket för en hangar stor nog att rymma några jumbojet. Riktigt trist!

Något som är spännande är de lösningar som finns för att aktivera tryckta bilder. Risken är stor att om jag skall förklara i text, kommer jag bli kallad Kurt Olsson. Vi får försöka dema när vi är hemma igen.

Spännande att man inte hittar någon som helst anpassning för smartphone...

Kvällen avslutade vi med en extern nätverksträff. Tyvärr visade det sig att den bistra kylan och andra aktiviteter hindrat skoldatateken att komma. Trogna som alltid var dock skoldatateket i Lund.

…to be continued


/S

Likes

Comments

Om man varit på Ullareds-rea, förstår man hur hysteriskt trångt det är när BETT öppnar dörrarna. Vi som varit med förr, hittade alternativa vägar och kom helskinnade in på själva mässan. Det första vi gjorde var att leta upp avdelningen för Special Needs. Inte så lite snopna blev vi när vi upptäckte att den inte längre fanns. Man kan ju se det som ett sundhetstecken och att Special Needslösningarna skulle finnas integrerade i de andra montrarna. Ikke! Det verkar som om leverantörerna av speciallösningar har flytt fältet. Avskräckta av den dyra montehyran.
Det första vi stannade vid var leverantören av ljudsystemet RedCat. De har lanserat en lösning där man kan placera högtalare/mikrofoner på elevernas bord och genom systemet tala direkt till utvalda elever. Bra för att guida elever med koncentrationsnedsättning utan att hela klassen blir störda. Möjligheten fanns även att eleverna genom den inbyggda mikrofonen kunde samtala direkt med läraren. Fler konkurrerande ljudsystem fanns varav någon hade direkt utgång till hörselslinga.

Ska man redan första dagen tala om tendenser så känns det som om interaktion är ett bärande begrepp. Mängder med lösningar där man på olika sätt styr robotar av typen som Mattias visade finns. Någon med smarta programmeringslösningar där man lägger klotsar som är förprogrammerade. En elev i rullstol med dålig finmotorik kan då vara delaktig i programmeringen.

En annan tendens är att det verkar som om projektorer är så 2016... Stora, billiga Kinesiska interaktiva skärmar finns det gott om 90" för 20000:- om man köper direkt från fabriken i Kina.
Lite problem med att tala med en demonstratris som säkert är duktig på kinesiska men har stora svårigheter med både engelska och svenska. Svenskan är annars ett dominerande språk på BETT.

Vi passade på att testa en massagegrunka. Skööönt. Vi kom överens om att detta var friskvård och skall tidsregistreras som det.

Höjdpunkten var ett par glasögon för £3000. Med dessa på näsan kan man interagera med programvaran genom att, som Harry Potter, peka med fingret som wand. I tomma intet fanns bl.a. en romersk soldat man kunde gå runt och tala med genom att ge kommandon. "Fight!" gjorde att han viftade med svärdet...
Glasögonen kan, då de blivit betydligt billigare, ge många elever i vår målgrupp möjlighet att själva interagera med en fiktiv verklighet.

En utveckling som skett från i fjol är den interaktiva mattan. Du vet den som kan se ut som en fiskdamm och där du påverkar utseendet genom att gå på den. Nu kan man koppla Tobiis ögonstyrning till produkten och t.o.m. spela fotboll med en kompis. På lika villkor.

Ska bli spännande att se om dag 2 ger mer än dag 1.
Ömma fötter får man iallafall...

/S

Likes

Comments

Följande inbjudan är skickad till Södra regionens alla skoldatatek:

Kollegor!

Snart är det dags för några av oss att besöka BETT konferensen i London.
För fjärde året i rad bjuder vi in till en erfarenhetsträff på:

The Barge Public House

271 Victoria Dock Rd, London, Greater London E16 3BU.

Torsdagen 26/1 2016 klockan 17.


Puben ligger väldigt, väldigt nära ExCel.

Här får du möjlighet att dela med dig av vilka guldkorn du hittat på mässan samt få andras.

Förutom det traditionella flytande pubutbudet finns möjlighet att äta pubmat.

Hoppas vi ses!

Ingmari, Mattias, John & Sören

Likes

Comments