​Det finns bevis på att Universum inte kan ha existerat i all evighet, utan måste har haft en början.

En av det förklaringarna läste jag i en bok, det stod att om universum skulle existerat i all evighet skulle himlen vara full av massa ljus från stjärnor och galaxer. Det skulle helt enkelt vara lika ljust på natten som på dagen. Detta beror på att ljus från alla de stjärnor och galaxer som vi skulle sätt då, inte har hunnit nå vår plats i universum. 

Men om det var så att universum alltid hade existerat så skulle allt detta ljus ha hunnit nå oss, efter som det ljuset hade färdats i oändligt lång tid.

Detta var allt för mig denna gången :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Universum

​Jag har läst lite i en bok av Steven Hawking där han förklarade hur Albert Einsteins allmänna relatividets teori såg på jordens bana i solsystemet. Den förklarade det inte som de gamla teorierna som sa att jorden dras mot solen i en elliptisk bana runt solen, utan påstod att jorden rörde sig rakt fram i ett krökt universum.

Steven Hawking förklarar även i boken att gravitationen är så stark att den böjer rymden så mycket att den slutar där den började "ungefär som en cirkel". Denna teorin gav många bra Science Fiction berättelser och scener i filmer, fast principen är i verkligheten omöjlig.

Att hinna runt hela rymden så att men kommer fram till samma plats där man startade skulle ta så lång tid att universums storlek skulle bli noll. Det betyder att men skulle behöva färdas fortare än ljusets hastighet, i vakuum, och det tillåter universums lagar inte oss att göra.

Likes

Comments

​Hej alla!!

Idag som alla nog redan vet är det den internationella PI dagen :)

Man kan väll inte säga att jag har firat den speciellt mycket. Det anordnades ett möte med Naturföreningen på skolan för att det var PI dagen, det var riktigt roligt med go fika. Det var bara jag och en annan kille från min klassen som var där, utöver oss var det fyra kvinnor som gick i trean. Hade en rolig tävling som tyvärr min klasskompis vann :( 


Resten av dagen har också varit bra. Det är alltid lika roligt att träffa klassen efter en helg utan dem. Ibland tänker jag på vilket tråkigt liv jag ändå måste ha eftersom att gå till skolan är typ veckans höjdpunkt. Det kan vara på grund av att jag missade så mycket när jag låg på sjukhuset eller så är det bara för att jag har världens bästa klass. :)

Likes

Comments

Hej,

Nu i juletiderna går man ju inte i skolan så man måste alltså sysselsätta sig på andra sätt. Det gjorde så att jag satte mig vid min dator och började kolla på videos och föreläsningar med kända fysiker som berättade om den värld vi lever i.

Det handlade mest om tiden i rymden och universums topp hastighet (C). C=299 792 458 m/s, detta är också ljusets hastighet i vakuum. Varför är det så att ljuset har samma hastighet som vårar universum, det är för ljus har ingen massa och kan därmed färdas mycket snabbt. Andra masslösa partiklar så som gluoner färdas också i universums topphastighet. Men detta kommer vi inte gå in så mycket på i detta inlägget utan det som nämndes ytterst lite i alla videos.

Vår tredimensionella värld som vi lever i kanske är en illusion, ungefär som ett hologram. Denna teorin är så ny så att fysikerna håller fortfarande på att försöka förstå den, så det blir lite svårt för mig att förklara den här. Men jag skall givetvis försöka :)

Vi har ett svart håll ute i rymden, jag slänger ner min plånbok i det svarta hålet. Den tredje dimensionen kommer det svarta hålet förstöra och kommer där med vara borta för alltid. Men informationen om min plånbok kopieras och läggs som en skärm utanpå det svarta hålet. Om man kan läsa av informationen om min plånbok på den tvådimensionella skärmen skulle man kunna återskapa min plånbok. Man kan där med se vad som händer inne i det svarta hålet genom att kolla utan på. De lagar som gäller inne i det svarta hålet gäller även överallt i universum. Så om allt vi ser är information på en tvådimensionell skärm, att vi föreställer oss en tredimensionell värld som ett hologram. 

Detta är en väldigt kortfattad förklaring av de hela. Det kan låta som en väldigt tokig ide' som ett barn kom på en natt när den inte kunde somna, men det är riktiga vetenskapsmän och fysiker som tror att det värklogen kan vara på detta vis.

Likes

Comments

Hej igen, detta inlägget ska då handla om atomer och joner förstås.


Vi människor vet i stort sätt inte så mycket som man tror. Man tänker "jo men vi vet väldigt mycket, fick ju högsta betyg i skolan" etc.

Vi vet att atomer är uppbyggda av en positiv kärna och elektroner som kretsar runt dem, eller ja de har ju visat sig i ett ända experiment att det inte var så. Men den nya atom modellen "sträng teorin" har jag inte jag läst så mycket om. Den "gamla" atom modellen används fortfarande i skolan, den tog oss till månen, torde att vi kunde bygga bilar etc.

Vi vet även att allt är uppbyggt av atomer eller joner (laddade atomer). Eller man har ju börjat ställa sig frågar om mörk materia och anti partiklar etc. men om vi bortser från dem så är det atomer som utgör allt material.

Men det vi vet om atomerna är att det är uppbyggda av mindre plus-(+) och minus laddade (-) elementar partiklar. Att atomer eller joner reagerar med olika ämnens pågrund av deras attraktion av laddningarna. Eftersom de vill ha åtta elektroner i yttersta skallet eller man kan även säga att de vill ha fyra elektronpar. Vi vet även hur de olika ämnena leder ström, varför och hur vi skall använda oss av de.

En fråga är hur en menlös partikel eller molekyl som är uppbyggd av plus(+) och minus (-) laddade partiklar kan göra så vi känner känslor, att vi kan tänka utanför ramarna eller att men kan njuta av musik. Man kan ändå förstå att hjärnan skickar elektriska inpulser till armen så att vi kan utföra en rörelse, eftersom atomerna blir mer laddade av den elektriska energin som hjärnan skickade dit. När atomerna blir mer laddade attrahera de varandra mer eller mindre, som gör att armen åker upp eller ner.

Men viljan eller tanken från hjärnan som bestämde att denna elektriska impuls skickades. En tanke som kom från ingenting. Att någon kan säga något till en som väcker känslor. Var kom känslorna ifrån? plus(+) och minus(-) laddade partiklar.

Likes

Comments

Hej! Jag tog upp det i slutet av förra inlägget, oändlighet.


Om jag nu ska prata om oändlighet måste jag börja med att förklara att det finns olika typer av oändligheter. Först finns det räknebar oändlighet så som {1,2,3,4,5,6,7,8,.... }, alltså man kan räkna det. även om man aldrig kan räkna tills det tar slut så kan du räkna det. Sedan så finns det den oräknebar oändligheten som {0,0000000....1,}. Du kan inte räkna till ett för att det är oändligt många decimaler, så den är oräknebar.

Uppfattningen om oändlighet har ändrat sig genom tiderna, i början var det något som man inte kunde se något slut på men om du tog bort saker så kunde det som var oändligt bli ändligt. Den uppfattningen av oändlighet ändrades och nu mera är det som gör en sak oändlig är att om "A" är oändlig, A innehåller B som också är oändlig. Du tar bort B från A, om A fortsätter vara oändlig efter du tog bort oändliga B så var A oändligt från början också. Exempelvis A={1,2,3,4,5,6,7,8,9,....} medan B={2,4,6,8,10,12,14,...} både A och B är oändliga, A som är alla tal innehåller B som är alla jämna tal. Om vi nu skulle ta bort B från A så att A={1,3,5,7,9,11,13,15,...}, alltså A var oändlig från början efter som vi kunde ta bort B som också var oändligt och A fortsatte vara oändligt.

Det är svors att tänka sig något som aldrig tar slut något som håller på i all evighet utan att man någonsin kommer mamma till des ände. Eftersom vi i våran vardag är vana vid att allt har en början och ett slut, allt som man har kan ta slut. Fast ändå så försvinner saker, nu menar jag inte som vänster strumpan som alltid försvinner, som energi. Det förbrukas mat som vi äter som omvandlas till energi, men det krävdes mer energi för att göra den maten vi skulle äten än den energin som vi fick ut. Det kan vara ett tecken på att universum är oändligt eftersom det är mycket energi som försvinner i processer fast universum fortsätter vara lika stort.

Själv så tror jag att det inte finns något som är oändligt utan att vi människor inte har möjligheten att förstå, eller i detta fallet räkna ut, hur stort det egentligen är. Men ibland så tror jag även att det är jag som inte förstår att något kan vara oändligt så jag envisas och inbillar mig själv att inget är oändligt utan att vi bra inte kan räkna ut det.

Likes

Comments

Hej!

Detta kommer kanske inte handla just om Einstein, men han kommer givetvis vara med i ämnet. Einstein ses som en av de största matematikerna genom tiderna. Fysiken handlar mycket om matematik, eftersom man förklarar och bevisar saker med hjälp av den.

I naturen och även i universum hittar vi många matematiska samband, till exempel om man kollar på solrosens blomkorg ser man att de har spiraler åt varsin riktning. Om man skulle räkna spiralerna åt de ena hållet skulle du få ett Fibonacci nummer, och skulle du räkna spiralerna åt andra hållet kommer du få Fibonacci numret innan eller efter. Dessa Fibonacci nummer är ett tal som adderas med talet innan och bildar ett nytt (1,1,2,3,5,8,13,21,34,55 osv). Att mercurius har roterat 3 gånger när den har snurrat 2 varv runt solen vilket ger sambandet 3:2 eller vatten (H2O) där förhållandet mellan väte och syre är 2:1.

Matematik använder vi också i alla olika slags sammanhang, till exempel när det skall byggas en byggnad, i alla våra tekniska medel, bilarna vi kör, gravitations kraften har en kraft som kan förklaras med matematik. Detta är bara en del saker som vi har använt oss av matematik.

Då är ju den stora frågan om matematik egentligen är svaret på allt, eller om det bara är något som vi människor har hittat på för att förstå saker som händer. Och att det bara råkande var en slump att det stämde översens med så mycket i naturen.

Vissa fysiker och matematiker tror att det kan vara så att matematik är allting eftersom datorspel är uppbyggda så att det ska se så verkligt ut som möjligt, och datorspel är bara matematik, allt du ser på datorskärmen är bara massa ettor och nollor.

Medans andra tror att matematik endast är ett hjälpmedel som vi har tagit hjälp av för att förklara olika händelser, som av en slump råkade fungera så bra.


Jag tror nåt att matematik är svaret på allt, att allt vi ser och känner är matematik. Fast det blir ändå svårt att tro det när man kollar på saker som inte man inte förstår sig på. en sådan sak är pi som aldrib tar slut.


Likes

Comments