Graviditeten: Vecka 35.

16/12 - 22/12

Alla mina organ är nu färdiga, även lungorna. Nu kommer jag börja lägga på mig mer underhudsfett och jag tränar även mycket på alla färdigheter som kommer att behövas i livet utanför livmodern. Jag tränar matsmältningen genom att svälja och kissa fostervatten, och jag övar på sugreflexerna som är livsnödvändiga för att jag ska få i mig näring när jag är född.

Skulle jag födas redan nu kan det vara skönt att veta att jag sannolikt klarar min andning själv och behöver då inte någon neonatal intensivvård. Det som skulle skilja mig från barn som är födda i fullgången tid är att jag inte har samma energireserver lagrade i underhudsfettet ännu. Detta gör att jag ibland kan behöva hjälp med att hålla värmen och få i mig extra energi. Genom att vi ligger mycket hud mot hud håller jag en jämn kroppstemperatur och blodsockernivå samtidigt som lugn-och-ro hormonet oxytocin frigörs som även främjar vår anknytning. Ibland kan jag behöva få lite extra hjälp med maten genom kopp eller sondmatning, men oftast klarar jag av att äta helt själv. Vi kommer få den hjälp vi behöver och troligen kommer vi stanna några extra dagar på BB för att se att vi mår bra. Men givetvis är det bra att jag stannar här inne lite till för att växa till mig och vara helt redo att träffa dig!

Anteckningar.

- Letade efter en madrass till spjälsängen. Så svårt att veta vad man ska köpa! Speciellt eftersom jag är petig och vill ha ekologiskt osv.

- Inga höga sockervärden den här veckan, skönt!

Kommer jag någonsin få riktiga gravid-cravings? Har inte känt av några extrema cravings än i alla fall. Har ätit mycket mango, men det är ju himla gott i vanliga fall också, så jag vet inte om det räknas

Har blivit mindre känslig för starka smaker och kan nu äta krydda igen, väldigt skönt. Har istället märkt att socker smakar extremt sött. Vet inte om det beror på att jag dragit ner på godiset i och med diabetesen eller om kroppen vill ha mindre socker just för att den har svårare att reglera blodsockret? Spännande att smaksinnet kan förändras så mycket.

Förra veckan hade jag inte ett enda högt sockervärde och det kändes otroligt skönt att förändringarna gav resultat. Nu har jag kunnat slappna av lite mer och inte stressat inför varje måltid. Nu i veckan drar julfirandet igång på riktigt, hoppas jag kan hitta en bra balans mellan att unna mig av allt det god och hålla blodsockret i schack.

Mår ganska bra i kroppen. Vet inte om jag har nämnt det förut men längst upp på magen får jag ont då och då. Det är som en brännande, svidande sensation samt att det känns avdomnat. Är inte exakt säker på vad det beror på, men antar att det är att huden sträcks ut eller någon nerv som kommer i kläm.

Magen fortsätter växa och jag börjar kanna av ryggen mer, försöker ta det lugnt i mina rörelser och sätta undan extra tid för avslappning. Vill verkligen kunna njuta av den tid som är kvar och inte bara gå runt och vänta på att graviditeten ska ta slut. Även om jag längtar efter att träffa knyttet älskar jag den här närheten som vi har nu. Det är verkligen ett speciellt band man får, fast än man inte ens har träffats.

Det börjar verkligen bli dags att tvätta upp de små kläderna och packa BB-väskan. Har inte ens skrivit en lista över vad jag vill ha med mig än, men det finns många bra tips på nätet, så jag tar det med ro. Idag flyttade vi in spjälsängen från det lilla sovrummet till vårt rum. Nästa steg är att köpa hem en madrass. Som jag har uppfattat det behövs inte mycket mer till sängen just nu. Kudde och täcke använder man inte förrän bebisen har blivit lite äldre och risken för kvävning har minskat.

Nästa vecka ska jag till barnmorskan igen. Då ska de göra ett snabbt ultraljud för att se om bebisen ligger med huvudet neråt. Är rätt säker på att den gör det, för jag känner av hicka nere i bäckenet flera gånger om dagen. Har även känt av ilningar i bäckenet, som ska tyda på att bebisen sjunker neråt, om jag har fattat det rätt. Ser fram emot besöket, det ska bli kul att se min lilla bebis igen!

Det är många mammor i Facebook-grupperna som fått barn redan och det tittar ut fler och fler varje dag. Är jätteroligt att se, för det gör att knyttet känns mer verklig. Det är svårt att föreställa sig att där, innanför min navel, ligger min alldeles egna lilla bebis. Som nu är i princip helt färdigbakad!? Det finns små händer och fötter, en gullig liten näsa, kanske till och med hår på det lilla, lilla huvudet? Jag gråterrrr och kan inte förstå att det är sant! Wow, vad häftigt det är!

Läs fler inlägg om graviditeten:

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer