Graviditeten : Vecka 34.

9/12 - 15/12

Om jag inte redan gjort det tar jag mig nedåt i mammas bäcken och placerar mig i bäckeningången. Min hjärna växer kraftigt och huvudet blir större i omkrets. Men mitt skallben kommer inte att vara helt sammanväxt vid förlossningen. Tack vare fontanellerna kan huvudformen ändras och anpassas under förlossningen och underlätta min väg ut genom förlossningsgången. Mina naglar är helt utvuxna och kan vara riktigt långa när jag föds. Därför kan jag behöva min första manikyr redan på BB för att undvika att jag river mig. Det kan vara bra att ha en fil eller nagelsax/nagelklippare redo innan jag kommer, om ni inte skulle få en av barnmorskorna. Jag har fått ta del av mammas antikroppar under graviditeten och jag har byggt upp ett eget immunförsvar. Jag är dock inte helt motståndskraftig mot sjukdomar i början, så jag måste skyddas mot infektioner den första tiden utanför magen.

Anteckningar.

- Stressar över blodsockret vilket är väldigt jobbigt. Ligger ofta bra men är rädd att göra fel.

- Grät över att pappor inte får vara med på BB.

Kim berättade att han hade känt Knyttets sparkar mot sin mage och rygg hela natten när vi hållit om varandra. Åhh, så mysigt. Läste en diskussion bland mammor där vissa menade att nattaktiva bebisar inne i magen också blir nattaktiva bebisar utanför magen. Vi kan ju hoppas att det inte gäller för precis alla..!

Mår hyfsat bra. Ibland känns allt lite jobbigt. Börjar bli tung och trött och har ont lite här och var. Det här med graviditetsdiabetes fortsätter vara påfrestande. Känns som att jag håller andan efter varje måltid för att jag är rädd att få ett högt värde. Kan inte förklara varför egentligen, men vill verkligen inte behöva medicinera. Hade bra värden förra veckan, endast ett som låg på gränsen, så det var skönt. Ändå började barnmorskan prata om att "ibland behövs det tabletter". Haha, får panik. Kan vi inte bara ta det då, om vi väl hamnar där..?

Julen närmar sig med stormsteg. Jag försöker mysa en massa och undvika allt vad stress heter. Älskar den här tiden! Undrar om bebis kommer tycka extra mycket om jullåtar eftersom det spelas hela tiden nu? ♥

I början av veckan lyssnade jag på en webföreläsning om psykisk ohälsa under graviditet. Jätteintressant. Tydligen löper gravida hög risk för att drabbas av post traumatisk stress under krissituationer och forskarna tror att det kommer bli många fall bland oss som är gravida nu under pandemin. Jag försöker ta det lugnt och inte stressa för mycket kring hela pandemibiten, jag hoppas att det minskar risken för min egen del. Dock slog det mig stenhårt efter föreläsningen att om de restriktioner som finns nu gäller vid min förlossning får inte Kim besöka mig och Knyttet på BB efteråt. Jag kunde verkligen inte sluta gråta den kvällen, det känns hemskt jobbigt. Jag vill inte att knyttet ska vara utan sin pappa den allra första tiden i livet!

Trots att jag förstår att det finns restriktioner undrar jag hur klokt det är att vara så stränga just på BB, med tanke på det jag skrev om risken för PTSD. Här om dagen gick region Skåne ut med att mamman inte får ha med sig någon vid kejsarsnitt. Usch, vilken mardröm. Oroar mig för att det till slut blir att Kim inte ens får vara med under själva förlossningen. Uuuusch, ryser av tanken.

Jag vet, jag veeet, hur många kvinnor som helst genom tiderna har fått barn utan sina män och det har gått fint. Visst, skulle det bli så att jag måste vara själv får jag anpassa mig till det, men när man längtat, planerat och drömt om att dela den upplevelsen tillsammans gör det ont att det kanske tas ifrån en.

Forskarna som hade föreläsningen håller på med en studie om gravidas psykiska hälsa under pandemin och det känns självklart för mig att delta. Förhoppningsvis kan resultaten göra att gravida kvinnors mående prioriteras lite mer i framtida krissituationer. Många av de som lyssnade på föreläsningen uttryckte känslan att gravida är en bortglömd grupp under pandemin och det fick mig att dra paralleller till förlossningsupplevelsen. Då är nämligen att mamman inte känner sig sedd och hörd en av de största faktorerna till att en förlossning upplevs som negativ.

Läs fler inlägg om graviditeten:

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer