Graviditeten: Vecka 31.

18/11 - 24/11

Mina organ är nästan helt färdiga nu. Det är lungorna som tar längst tid.

Och så behöver jag lägga på mig mer hull. Magen börjar bli lite trång och kanske känner mamma att mina rörelser håller på att ändra karaktär. Från att ha varit kraftiga, som slag eller sparkar, är de nu mer svepande och dragande. Rörelsemönstret ska dock vara lika frekvent som tidigare. Om mamma tycker att det är lite för stilla inne i magen kan hon försöka få mig att svara genom att putta på magen, eller dricka ett stort glas kallt vatten, då brukar jag vakna till. Men skulle mamma uppleva att jag faktiskt rör mig mindre än vanligt ska hon prata med sin barnmorska eller vända sig till förlossningen för konsultation.

Om jag är mammas första barn är det ganska vanligt att huvudet redan nu fixerar sig ner i bäckenet. När det gör det kan bäckenet helt plötsligt kännas mer stabilt igen. Ofta börjar mamma tycka att det känns ganska tugnt och jobbigt nu, och inte undra på, jag är ganska stor! Men fortfarande är det några veckor kvar så jag kan växa till mig lite mer innan det är dags att mötas.

Anteckningar.

- Fick hem en ny sockermätare idag, väldigt fancy! Hoppas mina värden ligger bra.

- Hjälpte Kim att fixa i Knyttets rum.

- Inventerade knyttets kläder.

- Ska köpa en jättefin moseskorg med vagga .

Tycker fortfarande inte att jag har haft några cravings direkt. Visst, jag blir sugen på saker, men jag tänker att en craving ska vara mer än ett sug? Blir jag sugen på äpple köper jag hem ett par äpplen och äter då och då. Jag tänker att en craving hade varit om jag åt fem, tio äpplen om dagen. Tänker jag fel? Haha, hur som helst, i början av den här veckan var jag sugen på vegetariskt. Inte helt dumt! :) Tycker också jag varit mer sötsugen, men har läst att man blir det av mörkret.

Det känns tråkigt att erkänna men det har nu mera blivit ett projekt att ta på byxorna.. Haha, åhh usch, det gör att jag känner mig helt invalidiserad. Får ont i ljumskarna om jag lyfter benen för högt och att böja sig ner är ingen höjdare heller. Pest eller kolera varje morgon!!

Dagen jag skriver det här har jag haft en sju helsike halsbränna. Usch, hoppas verkligen det är något tillfälligt.

Jag har fått hem min sockermätare och fortsätter mäta tre dagar i veckan. Lånade pappas innan för att jag ville komma igång direkt, men den här nya är mycket mer high tech. Kan till exempel koppla den till mobilen med bluetooth och få upp alla mina mätvärden i en app. Allt har sett bra ut än så länge, vilket är skönt. Det händer att något värde ligger lite högt men det är absolut inget som sticker iväg. Känner att mina perfektionistiska tendenser tittar fram och att jag vill att alla mätningar ska vara inom rekommendationerna. Det är verkligen inget jag behöver stressa över, men jag vill känna mig hälsosam för Knyttets skull! Dumma diabetes, haha.

Hade videomöte med en dietist här om dagen och lärde mig att det finns saker man kan göra för att "bromsa" blodsockret. Till exempel är det bra när man äter mycket kolhydrater att kombinera det med fett, protein och syra, typ citron eller äppelcidervinäger. Har hört sedan innan att kanel också har liknande effekt. Även motion gör att blodsockret sjunker snabbare. Nu ligger det för det mesta bra som sagt, men det är kul att testa hur olika saker påverkar mig.

En sak som slog mig är att det känns jättekonstigt att ge sig ut på en promenad efter att ha fikat, för att få "jämnvikt". Det är nämligen typiskt något jag gjorde när jag hade ätstörning. Nu handlar det ju inte alls om min vikt eller hur kroppen ser ut, men det känns ändå fel på något vis?

Började förresten kalla mig själv för höggravid här om dagen, kände att det måste jag ju vara nu, men läste sedan att det räknas man som först från och med vecka 35. Happ, bara att knata på då.

Läs fler inlägg om graviditeten:

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer

Marie,

Bra att ha koll påbloesockervärdet, och bra att få så du kan läsa av blodsockervärdet. Samt så fin du är. Jag tror också du börjar i alla fall räknas som höggravid

sweetwordsbymirre.com
bergstrandanna
bergstrandanna,

Ja visst, jag har tyckt det varit jobbigt med gravdiabetes och klagat en del.. men egentligen vet jag att jag är lyckligt lottad som bor i ett land där de håller så bra koll på oss gravida ♥ Tack fina Mirre, hoppas du har en bra helg! <3

nouw.com/bergstrandanna