Sightseeing på Järntorget

Det har gått en tid sedan jag senast bloggade. Det är inte det att jag inte haft något att skriva om, men jag har som nämnt i tidigare inlägg, haft problem med mycket smärtor i mina händer och fingrar så jag har fått begränsa mitt skrivande både på dator och touchskärm. Nu börjar mina händer och fingrar kännas mer normala igen, eller normala och normala... MITT normala i alla fall! Värker gör de alltid, men ja, nu är det inte så mycket mer än den vanliga värken, och den är hanterbar så länge jag inte får för mig att skriva alldeles för mycket eller sätta mig och sticka en halsduk typ. 

Nu är det ju tidig morgon den 19:e, men då jag inte sovit ännu så tänker jag ändå benämna Onsdagen den 18/6 som idag.

Idag var jag nere i Göteborg för att delta i ett event med Normaldemokraterna. Vi var ett gäng rullstolsbrukare som ville göra det mest självklara i världen: Åka spårvagn tillsammans! 

Hur det gick? Ja, det kan ni se här! http://www.expressen.se/gt/rullstolsburna-i-aktion...

Det borde som sagt vara det mest självklara i världen, att man som rullstolsbrukare ska kunna komma ett kompisgäng på 3-4 personer och åka kollektivt utan att behöva dela upp sig. Men enligt Västtrafik ska vi tydligen helst nyttja färdtjänst som både är dyrare för kommunen, dyrare för individen och inte erbjuder samma frihet som att åka kollektivt. Färdtjänstresor måste ju beställas i förväg, i kollektivtrafiken är det ju bara att gå till närmaste hållplats! 
I kollektivtrafiken finns det ingen passagerargrupp som diskrimineras så mycket som oss rullstolsbrukare/funktionshindrade! Kommer ett kompisgäng på 10 personer bestående av gående personer, då är det bara att hoppa på bussen eller spårvagnen och åka. Kommer vi rullstolsbrukare ens så "många" som tre personer så måste minst en person vänta på en annan spårvagn, och alla spårvagnar är inte tillgängliga så väntan på nästa spårvagn kan bli lång! Sedan när en tillgänglig spårvagn väl dyker upp, så kan den vara full av barnvagnar redan så man inte får åka med då rullstolsplatsen redan är upptagen, eller så fungerar inte rampen och chauffören inte vill eller har kunskapen att ta fram den manuella reservrampen. 

Det kom en lag 1979 om att kollektivtrafiken skulle göras tillgänglig för alla! 35 år har gått, och hos Västtrafik har det nästan inte hänt något alls! Rörelsehindrade hamnar fortfarande utanför kollektivtrafiken, för att fordonen som används är otillgängliga och/eller saknar kapacitet till att ta så lite som 4 rullstolar! Västtrafik hävdar att 4 ynka rullstolsplatser är "för mycket" och inte går. Men det är hur lätt som helst att anlägga även i befintliga spårvagnar som idag tar två rullstolar (om inte barnvagnarna hunnit dit först!) Det är ju bara att ta bort ett par vanliga sittplatser och sätta upp ett par ryggstöd, UTAN fällbar sittplats på helst! Då hade problemet kunnat vara löst och fler hade kunnat åka kollektivt! Hur skulle det inte finnas möjlighet till 4 rullstolsplatser i ett fordon som är 40 meter långt?!

Pratade med en vän i USA ikväll när jag kommit hem, och där har helt vanliga stadsbussar 4-6 rullstolsplatser om jag minns rätt, då snackar vi ändå om ett fordon som inte ens är hälften så lång som en spårvagn som Västtrafik hävdar inte kan ha 4 rullstolsplatser! 

Västtrafik kan ju börja med att faktiskt lyssna på oss som är rullstolsbrukare, vi vet bäst vad som fungerar och inte rent generellt för någon som sitter i rullstol, de borde lyssna på våra åsikter och inputs om HUR rullstolsplatserna bör vara utformade för att fungera på bästa sätt för oss som kommer bruka platserna. Sedan kan Västtrafik fortsätta med att åka på studieresa till Uppsala där kollektivtrafiken uppenbarligen är alldeles ypperlig enligt en säker källa!

Gillar

Kommentarer