Känner mig ur fas

Så har man varit hemma i snart en vecka efter långhelgen i Stockholm med Förbundet Unga Rörelsehindrades förbundskongress. Fokus har legat på återhämtning då resor och mycket sittande bokstavligt talat tar kål på mig, trots att jag tycker det är väldigt roligt och givande att få komma iväg ibland och känna att jag gör något viktigt samt få träffa andra som också lever med ett rörelsehinder. Det är som balsam för själen trots den fysiska påfrestningen så att säga.

Är dock helt ur fas efter föregående helg, mycket extra smärtor och nu sedan jag vaknade igår så har jag haft en jobbig låsning någonstans i bröstryggen som påverkar precis allt. Har av låsningen väldigt ont i nacken, känner mig förhållandevis kraftlös i armarna, då speciellt i höger arm och jag varken kan eller vill röra mig speciellt mycket alls. Rimmar ju inte speciellt gott med att försöka röja och packa inför en flytt då jag får nycklarna till min nya lägenhet den 18/11 och sedan den 16/12 går själva flyttlasset med flyttfirma. Flyttar bara inom kvarteret, på grund av omfattande renoveringar i området, något som förtjänar ett eget inlägg framöver när jag känner att jag orkar skriva om det, tanken är väl att dra igång något för att uppmärksamma problematiken som uppstår vid sådana arbeten så att både jag själv och andra i framtiden inte drabbas lika hårt i händelse av byggarbeten. Kort sagt har det varit ett rent helvete i snart 2 år nu, varav ungefär ett år som varit extremt besvärligt när man har nedsatt rörelseförmåga. Det är inte en kamp jag tar för min skull, utan för allas skull... Men ja, snart flyttar jag från min nuvarande lägenhet till en nyrenoverad lägenhet så då kommer jag bort från en del av bygghelvetet i och med att jag flyttar till något som är färdigt, och också får närmare till mina föräldrar- åtminstone tills de flyttar tillfälligt om ett eller två år ungefär för att deras byggnad ska renoveras också. Men ja, det blir väl bra när det är klart...

Men ja, känner mig helt ur fas på sistone. Har jag lite fysisk ork i vanliga fall så är den än sämre nu, skyller delvis på vädret då jag absolut inte klarar av väderomslag och verkligen inte tål råkallt höstväder i allmänhet. Mörker ute har jag inte ont av alls, utan för mig med höst och vinter är det just det där råkalla som får mig att känna mig som döden. I år känns det dock inte som vanligt, vet inte om det har att göra med stress inför flytten i samband med skitvädret, eller om något är helt galet i kroppen. Något jag märkte häromveckan är att jag ser rätt dåligt med mina glasögon, men ser som jag ska när jag har mina kontaktlinser och både glasögonen och kontaktlinserna är baserade på samma ögonundersökning förra året (typ Mars/April någon gång förra året). Hade jag sett sämre med både glasögonen och kontaktlinserna så hade det varit mer logiskt, men att se sämre med det ena men inte med det andra känns skumt och känns inte riktigt som om jag behöver ändra styrkan, men får väl kontakta min optiker framöver när jag har mer tid. Just nu har jag helt enkelt inte tid för mer saker, måste lägga fokus på flytten och de saker som redan är inplanerade sedan länge. Jag var exempelvis på Ortopedtekniska den 22/10 och gjorde avgjutningar för specialtillverkade AFO ortoser, och ska prova resultatet nu den 13/11. Har under flera år haft Össur Rebound ortoser för mina fotleder, men får lätt typ nervsmärtor av dom samt att de inte förhindrar att mina fötter liksom ramlar ner som ett par ballerina fötter, och det där med att mina fötter ramlar ner i pointe position kan göra väldigt ont stundtals när jag vilar och mina stora nattskenor kan man inte gå med alls då de inte går att ha på sig i ett par tofflor och de är även mycket svåra att få på sig på grund av knäppningen. Tanken med de specialgjorda AFO ortoserna är att de ska ge mig tillräckligt med flexibilitet i fotleden för att kunna köra obehindrat, vilket jag kan med de ortoser jag har idag, men att de ska förhindra att foten trillar ner när jag vilar om jag har dom på mig, samt sitta rakare när jag sitter i min rullstol och förhindra att jag trampar snett det lilla jag står och går. Lite klurigt blir det, men inget som vi inte kan lösa.

Så trots att min syn oroar mig något, så har jag bara inte tid med allt detta mitt i flyttstök och fixande med ortopedtekniska. Fortsätter ögonen bråka och/eller annat uppstår så får jag väl ringa vårdcentralen och optikern för att kolla så det inte är något fel i kroppen som ligger bakom problemen. Har en viss känsla djupt inne att något inte står rätt till i kroppen, men jag kan bara inte sätta fingret på det. Får väl vänta och se helt enkelt vad som händer och vara uppmärksam på hur jag mår.


Idag passar denna låt rätt bra: https://youtu.be/umLlWQg4EAA

Gillar

Kommentarer