24 år

Det har idag gått 24 år sedan Freddie Mercury somnade in till följd av komplikationer från AIDS. 24 år sedan ett föräldrapar förlorade en son, en syster förlorade sin bror, många förlorade en vän, Queen förlorade en vän och sångare och världen förlorade en av de allra främsta inom musikvärlden!

Än idag sörjer vi fans, och jag vet att även Freddie's vänner sörjer. Brian skickade en tweet tidigare idag om att han denna dag sitter tyst och minns Freddie. Freddie's bortgång tog väldigt hårt på Brian, men även på Roger och John.

Själv var jag bara 6 år gammal när Freddie dog, jag fick med andra ord aldrig möjlighet att se honom uppträda live då jag inte ens hade hunnit fylla 1 år när Queen gjorde sin sista turné med Freddie 1986. Men jag har haft äran att få see Brian och Roger på scen live, som Queen+Adam Lambert, och nu kommande sommar så ska jag se dom live igen, denna gång utan att behöva flyga till Polen för en konsert eftersom de kommer till Sweden Rock Festival!

Ikväll lyser ett rött ljus här hemma för Freddie, rött ljus för att röd är färgen för HIV/AIDS awareness. Ligger just nu och lyssnar på albumet Made In Heaven som Queen satte samman utav material som spelats in innan Freddie dog. Blir nog till att se någon dokumentär om Queen och Freddie sedan också.

Men jag känner mig tung i hjärtat idag. Många "varför" i tankarna liksom. Samtidigt som jag känner en sorg över att HIV/AIDS än idag inte har något bot, och än idag kräver människoliv runt om i världen och då speciellt i fattiga delar utav världen där tillgången på medicin är begränsad och de allra senaste, mest effektiva medicinerna inte ens går att få tag på.

Och även om HIV inte längre är en dödsdom som det var på den tiden då Freddie fick sin smitta, så är det fortfarande en allvarlig kronisk sjukdom som kräver total diciplin med mediciner, mediciner som kan ha svåra biverkningar. Och tyvärr råder det fortfarande viss stigmatisering kring HIV, folk är fortfarande rädda trots att det är känt sedan länge att det inte är en luftburen smitta utan bara smittar genom blod eller kroppsvätskor och då pratar jag inte om typ en nysning.

Det sägs att Freddie blev smittad redan kring 1982 eller 1983 någon gång, troligtvis i New York, och att han 1987 fick diagnosen AIDS, alltså inte "bara" HIV utan fullt utvecklad AIDS, ändå kämpade han i fyra år och fortsatte spela in musik ända tills kroppen inte bar längre strax innan han dog. Har dock hört ryktesvägen att han själv visste om att han var HIV+ redan 1985 och att det rent av var hans HIV läkare som sa att han inte skulle sjunga på Live Aid på grund av halsen. Men jag vet inte säkert, annat än att läkare avrådde honom från att sjunga på Live Aid men att han sjöng ändå och Queen ägde showen!

Det förundrar mig än idag att det ville sig så väl att fyra av sin tids absolut bästa musiker i hela världen, råkade vara i samma stad, träffades och bildade ett band, det band som kallas Queen!

Adam Lambert sjunger fantastiskt bra med Queen och har en liknande utstrålning som Freddie, och en röst som kan hantera sångerna som Freddie en gång sjöng. Det kommer alltid bara finnas en Freddie Mercury, men jag är otroligt tacksam för att Brian och Roger fortfarande orkar och vill spela, och att de hittat en så fantastisk sångare som Adam är!

Så länge musiken lever vidare, så lever Freddie vidare. Legender dör aldrig även om de lämnat det jordiska!

Queen kommer alltid finnas med mig och deras musik har räddat mitt liv, eller i alla fall räddat mig från en djup depression. Jag fann styrka i deras musik och fann lyckan i livet igen för fem år sedan när jag gick igenom en svår period av separation och skiljsmässa samt att kroppen snabbt var på väg utför i min EDS. Det var som att bli född på nytt när jag började lyssna på Queen på allvar och jag är för alltid tacksam gentemot Freddie, Brian, Roger och John för allt de gjort och gör!

Jag önskar såklart att Freddie fortfarande var med oss här på jorden fysiskt, och hade jag kunnat så hade jag rest tillbaka i tiden med modern medicin för att rädda honom från det fruktansvärda öde han mötte. Men samtidigt så blev hans död kanske det uppvaknande som världen behövde för att verkligen ta sig an AIDS epidemin och samla in pengar till forskningen för att komma dit vi är idag vad gäller både mediciner och allmän kunskap om HIV/AIDS. 

Men än är vi inte i mål! Människor dör än idag och det finns inget botemedel, bara behandling som även den kan innebära stora hälsorisker och det finns multiresistenta virus som inga mediciner biter på. Det håller inte! HIV/AIDS måste få ett botemedel! 

Gillar

Kommentarer