Header

Granola, vad är ens en Granola? Sjukt dyrt är det i alla fall om man köper en färdiggjord, speciellt om det är en som inte innehåller allt för mycket konstigheter. För mig ska en granola vara krispig, lite kryddig och lite söt. Denna passar utmärkt som topping på exempelvis en smoothie eller kanske en skål med yoghurt eller mjölk. Mitt favoritsätt att äta den är med banan och en riklig mängd mandelmjölk. Vill man inte ha socker i sin Granola så kan man byta ut sirapen i receptet till kokosolja, då ungefär 2-3 matskedar. Vill man istället ha den jättesöt så kan man öka mängden! Vet dock inte om någon gillar sötare saker än mig, för jag är ett riktigt sockermonster! Det som är bra med det här receptet är att man kan variera det i all oändlighet, så här får ni två varianter jag verkligen gillar på samma recept!

Recept 1: Granola med kanel och körsbär

4 dl havregryn

2 dl quinoapuffar

2 dl hela mandlar

1 matsked mald kanel

0,5-1 tesked hela kardemummakärnor

0,5 dl agavesirap eller lönnsirap om du är rik

1 dl torkade körsbär delade i två

0,5 dl russin

0,5-1 dl vatten

En liten nypa salt


Recept 2: Granola med bär och nötter

4 dl havregryn

2 dl quinoapuffar

1 dl hela hasselnötter

1 dl hela mandlar

1 ,5 matskedar kanel

0,5 dl agavesirap eller lönnsirap

0,5-1 dl vatten

1 dl frystorkade hallon och jordgubbar

0,5-1 dl torkade blåbär

En liten nypa salt


Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper.

Hacka nötterna grovt och mal kardemumma med en mortel om du använder kardemumma.

Blanda havregryn, hackade nötter, quinoapuffar och kryddor och salt i en stor bunke. Tillsätt 0,5 dl vatten och 0,5 dl sirap (eller kokosoljan om du använder det istället). Smeten ska bli lite kladdig och hålla ihop i smulor, känns den för torr kan man tillsätta mer vatten.

Häll ut allt på plåten som är täckt i bakplåtspapper och fördela i ett lager på ungefär 1 cm. Ställ sedan in i ugnen och baka i cirka 15-20 minuter, men rör om flera gånger under denna tid.

Tillsätt därefter den torkade frukten (inte de frystorkade bären om du använder dessa) och låt stå i ugnen i cirka 5-10 minuter till. Granolan ska få färg, men inte bli bränd så om den redan fått mycket färg kan man ställa plåten längst ner i ugnen den sista tiden

Ta ut plåten och flytta bakplåtspapperet med granolan från plåten till ett annat underlag så att den inte fortsätter lagas. Låt granolan svalna helt innan den flyttas till annan förvaring, som till exempel en glasburk. Granolan kan därefter förvaras i rumstemperatur i alla fall 2 veckor utan problem!



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Grytor är helt klart det jag lagar mest och uppskattar extra mycket såhär års. När man lagar vegansk mat anser jag att grytor är optimala då man får mycket smak för lite arbete och det känns inte som att något "saknas" vilket gör att även köttätarna brukar uppskatta dom. Grytor kräver generellt inte så mycket arbete, men en del tid, då kan det vara bra att göra en dubbel sats för att ha som matlådor under veckan!

Recept för 4 personer

1 grön peppar/chili

1 röd paprika

1 stor gul lök

2 stjälkar selleri (kan uteslutas)

1 liten zucchini eller 1/2 stor zucchini (kan uteslutas)

500 gram krossade tomater

10-15 gram riven ingefära

3 rivna eller pressade vitlöksklyftor

2 dl torra gröna linser 

1 paket kokade kikärtor (cirka 400g)

3 matskedar tomatpuré

400 ml vatten (eller mer vid behov)

1 matsked olivolja

1 nypa socker


Kryddor

1 matsked Ras el Hanout

0,5 tesked korianderpulver eller mortlade frön

1 tesked spiskummin

1 tesked chilipulver

1 tesked paprikapulver

0,5 tesked gurkmeja

1 kanelstång

5 kardemummakapslar

2 lagerblad

Grönsaksbuljong för 1 liter vätska


Servera med

Basmatiris eller couscous

1 citron (saft)

Koriander

Persilja

Salt och peppar


Blötlägg linserna i kallt vatten. Hacka alla grönsaker och ha i de torra kryddorna i en gjutjärnsgryta. Värm kryddorna tills de doftar aromatiskt

Tillsätt olivolja och alla hackade grönsaker, samt ingefära och vitlök i grytan. Låt puttra under lock på låg värme tills de mjuknat en aning (cirka tio minuter)

Tillsätt nu tomatpure, grönsaksbuljong, vatten och krossade tomater. Rör om och låt koka upp, sänk därefter värmen och låt puttra utan lock i cirka 15 minuter.

Skölj av linserna och kikärtorna i en sil, tillsätt sedan dessa till grytan. Nu ska grytan koka i ungefär 1-1,5 timmar på låg värme, tillsätt mer vatten om det behövs eller lägg på ett lock efter ungefär 45 minuter för att bevara vätskan i grytan

Innan servering kokar man basmatiris/couscous, hackar upp en sallad (om man vill) och tillsätter saft från en halv citron, en nypa socker, persilja och koriander. Rör om ordentligt i grytan och smaka av. Resterande persilja och koriander samt citron kan man servera till grytan




Likes

Comments

En teriyaki bowl med champinjoner, japanskt ris och ångad broccoli. Trots namnet Teriyaki som syftar på kött som blivit grillat med en sojabaserad sås, så innehåller denna rätt varken något grillat eller kött. Den är dock packad med smak och uppfyller alla mina krav på en teriyaki eller yakaniku rätt! Och inte nog med det så är det nog det lättaste och snabbaste recept jag delat av mig med här.

Recept för 4 personer

4 dl japanskt ris (eller valfritt ris), noga sköljt i kallt vatten

4 dl vatten + 1 nypa salt

250g skogschampinjoner eller valfria svampar

1 purjolök

1 broccoli

Sesamolja till stekning (kan uteslutas eller ersättas med annan olja)

Sås

2 vitlöksklyftor fint hackade

1 matsked fint hackad ingefära

1/2 dl japansk soja

1/3 dl tamari

1,5 matskedar mirin

1,5 matskedar sake (kan ersättas med 1 matsked risvinsvinäger)

1/2 dl vatten (tillsätt mer vatten vid behov)

1-2 teskedar potatisstärkelse (kan uteslutas)

1 tesked socker

Servera med

2 matskedar rostade sesamfrön

2 stjälkar hackad salladslök

1 avokado skivad 


Börja med att skölja riset under kallt vatten tills vattnet som lämnar riset är klart. Koka upp de 4 dl vatten med en nypa salt och tillsätt riset och ett lock, sänk värmen och låt puttra cirka 10-20 minuter

Rosta sesamfröna i en stekpanna och hacka champinjonerna under tiden. När sesamfröna har rostats lite så kan man hälla över dessa i en skål och spara till senare. I samma stekpanna tillsätter man nu de hackade champinjonerna och steker på medeltemperatur med en liten nypa salt tills allt vatten har gått ur svamparna och de fått en fin färg på båda sidorna

Under tiden som svamparna steker kan man blanda alla ingredienser till såsen i en skål och hacka purjolöken

När svamparna har fått en fin färg tillsätter man purjolöken och oljan, rör runt lite i någon minut och tillsätt sedan såsen. Låt allt puttra i några minuter på låg värme tills såsen tjocknat en aning

Dela broccolin i större bitar och ånga eller koka dem i någon minut, broccoli behöver inte lagas länge!

Servera allt med de rostade sesamfrönen och hackad salladslök

Likes

Comments

Brukar du också bli sugen på något sött ibland, men inte riktigt vill dra igång ett storbak som resulterar i någon slags pre-diabetes? Då kommer dessa kakor passa dig perfekt! Speciellt om du gillar jordnötter, banan och choklad och vem gör inte det! De är mjuka, lite sega och väldigt goda, passar perfekt till en kopp te i novembermörkret. Och det bästa av allt är att de är lätta att göra och inte genererar allt för mycket disk!

Recept för 10 små kakor

6 medelstora färska dadlar (jag använde iranska)

1,5 dl havregryn

1,5 dl mandlar

1 mogen banan

3 ordentliga matskedar jordnötssmör

1 nypa salt

30-50 gram mörk hackad choklad (jag använde 85% från Vivani i detta recept)

0,5 tesked bakpulver (kan uteslutas)

2 teskedar agavesirap, kan uteslutas eller så har du i mer om du vill att de ska bli sötare

Gör såhär

- Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Mixa mandlarna till smulor och häll över i en annan skål

- Mixa dadlar, jordnötssmör och banan till en slät smet

- Tillsätt mandelmjölet, 1 dl havregryn, salt, och agavesirap i mixern och mixa tills blandat. Är smeten för lös, tillsätt mer havregryn. Smeten ska vara väldigt kladdig

- Rör i bakpulver och därefter den hackade chokladen

- Portionera ut 10 små kluttar (ungefär en matsked) av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Detta moment kan vara ganska kladdigt, men det är helt i sin ordning.

- Baka i ugnen ungefär 15 minuter, tills topparna har fått en fin färg. De är godast när de fått svala en liten stund, men ät med fördel upp alla samma kväll!

Likes

Comments

Om du är som mig och älskar tacos och texmex så måste du prova det här!
Många tycker att det är svårt att äta vegansk mat, så jag har fokuserat mina recept på den här bloggen på just vegansk mat, för det behöver inte vara krångligt eller tråkigt! Byt ut köttfärsen och kör den här sötpotatis och quinoa tacosen till fredagsmyset istället! Det är kryddigt, hälsosamt och jättegott!​

Recept för 3-4 personer

2,5 dl blötlagd och/eller sköljd quinoa

2 avokados 

1 paket svarta bönor, sköljda (380ml)

4 små sötpotatisar eller 2 stora så får man en halva var

1 stor gul eller röd lök

3 klyftor vitlök

1 röd parika

1 matsked olivolja

1,5 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten, eller mer efter behov

Kryddblandning

1,5 matskedar spiskummin

1 matsked paprika

1 tesked ancho chilipulver

1 tesked chilipulver

1 tesked vitlökspulver

1 tesked lökpulver

1 tesked torkad oregano

1 matsked socker

1 tesked mörk soja

Tillbehör

1 burk majs 

1 kruka sallad

3 tomater (eller fler om små)

Picklad rödlök

Picklade jalapenos 

2 avokado

1 lime 

1 burk tacosås (salsa, ekologisk)

Färsk koriander 

Man kan variera grönsakerna efter säsong och smak! Jag brukar även smaka av quinoan allt eftersom och krydda mer om jag känner för det!

- Börja med att slå på ugnen på 200 grader. Pricka hål i sötpotatisarna med en gaffel och lägg i ugnen. Beroende på hur stora dessa är så kan det ta mellan 40 minuter och 90 minuter. Känn på dom efter 40 minuter, känns de mjuka så är de troligtvis klara!

-Under tiden som sötpotatisarna är i ugnen så steker man hackad lök, paprika och riven vitlök i olivolja på låg värme i 5 minuter

-Tillsätt den blötlagda och sköljda quinoan i stekpannan tillsammans med kryddblandningen och grönsaksbuljongen, rör runt och stek i någon minut innan du häller på vattnet. Börja med 4 dl vatten, rör i de sköljda svara bönorna låt puttra på låg värme

- När quinoan puttrar mosar man två avokado med en matsked limesaft. Ställ avokadoröran åt sidan och hacka tomaterna och salladen 

- När vattnet har sinat i stekpannan får man smaka av quinoan och ha i mer vatten och kryddor vid behov

- När sötpotatisen är klar delar man denna i halvor och toppar sedan med quinoan, avokadoröra, grönsaker, koriander, tacosås, lime och picklade jalapenos/rödlök



Likes

Comments

Det här är så himla gott, jag skulle kunna äta det här flera gånger i veckan utan problem. Det är en del att ordna, men man kan göra den simplare med att skippa hummusen och bara köra balsamico för hela slanten och det blir så gott det med! Förutom att det är sjukt gott så gör det sig även toppen i en matlåda och går att variera efter säsongens utbud i all oändlighet. Nu när bondens marknad är igång så går jag varje lördag och handlar främst de vackra, närodlade, ekologiska grönsaker som finns och då måste man passa på att göra en sådan här fantastisk sallad!

Ugnsbakade grönsaker

  • 5 tomater delade i mitten (fler om små), går att byta ut mot soltorkade tomater ifall brist på tid
  • 3 morötter
  • 3 potatisar
  • 3 gula lökar
  • 4 rödbetor
  • 1 röd paprika
  • Olivolja
  • Rosmarin
  • Timjan
  • Havssalt

Hummus

  • 1 (380ml) burk kikärtor
  • 1,5 matsked tahini (skalade sesamfrön)
  • Saft av en halv citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tesked spiskummin
  • 1 nypa havssalt
  • 1 matsked olivolja
  • 1-2 matskedar vatten

Tillbehör

  • 1 kruka sallad eller valfria blad av något slag
  • 2 tomater
  • Reducerad balsamvinäger (Crema di Balsamico)
  • 2 dl svart ris
  • 1/2 grönsaksbuljong eller salt

- Sätt ugnen på 130 grader

- Dela tomaterna och lägg i en ugnsform, toppa med olivolja, salt, rosmarin och timjan och ställ i ugnen

- Dela de andra grönsakerna i relativt stora bitar och lägg i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Vänd runt i olivolja, salt, rosmarin och timjan. Ställ in i ugnen!

Ta ett glas vin och kolla på din favoritserie medan grönsakerna rostas i 2-3 timmar, lägg på folie om de börjar brännas. Den sista timman eller 40 minuterna kan man höja temperaturen till 200 grader, men då måste man lägga folie på tomaterna åtminstone. Vid brist på tid, skippa tomaterna (ersätt med soltorkade tomaterna) och laga de andra grönsakerna på 200 i 1 timma istället. Lägg på folie om de börjar brännas

- När det är 40 minuter kvar på grönsakerna så lagar man det svarta riset. Skölj riset och koka på låg värme under lock med 4 dl vatten och buljong eller salt

- Skölj kikärtorna, tillsätt alla ingredienser för hummusen i en matberedare eller någon form av mixer och mixa tills slät. Smaka av och tillsätt mer vatten om den är för tjock och mer kryddor/tahini/olivolja om det behövs

- Hacka sallad och färska tomater

- Servera allt med Balsamico, salt och peppar!



Likes

Comments

Vad är bättre än choklad och jordnöt tillsammans? Jo det kan vara choklad, jordnöt och karamell för det är fantastiskt!

Dessa cups är gudomliga! Dekadenta, söta, salta och extremt fylliga, men trots detta är de lätta att föräta sig på. Vet ni vad som är ännu mer fantastiskt? Receptet är helt veganskt och går att göra raffinerat sockerfritt! Den enda nackdelen är att de är lite knepiga att göra då det är flera moment, men jag lovar, det är värt det!

Recept för 10 cups

Kolasås:

  • 80 gram kokossocker
  • 40 gram kokosgrädde (bara det vita fasta)
  • 1 matsked vatten
  • 1 nypa salt

Jordnötsröra

  • 90 gram fast jordnötssmör
  • 1/2 tesked kokossocker
  • lite salt om jordnötssmöret är helt osaltat

Choklad överdraget

  • 140 gram mörk choklad av god kvalitet, jag använde 71% från Vivani denna gång (för raffinerat sockerfri kan man använda exempelvis Vivani 92% med kokossocker)
  • Garnera med havssalt

- Börja med att ha kokossocker och vatten i en kastrull och låt koka på medel värme i cirka 10-15 minuter, rör inte om!

- Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt kokosgrädden, rör om försiktigt och ställ tillbaka på plattan. Låt koka i cirka 10 minuter till. Därefter kan man flytta kastrullen från plattan, ha i salt, blanda och låt svalna

- Smält chokladen över ett vattenbad

- Om du har en minimuffinsform i metall så använder du nu denna tillsammans med 10 pappersformar. Annars går det att använda små metallformar. Ta en tesked smält choklad i varje form och skrapa med baksidan av skeden upp på sidorna så att alla sidor blir täckta i choklad, det gör inget om det i det här stadiet är lite för lite choklad i botten. Ställ in i frysen i cirka 5-10 minuter

- Ta fram chokladformarna och upprepa proceduren med att tillsätta choklad och smeta upp på sidorna. Nu ska alla sidor vara täckta. Ställ i frysen igen cirka 5-10 minuter

- Blanda jordnötssmör med kokossocker och eventuellt salt under tiden

- Ta fram chokladformarna från frysen och klicka i jordnötssmör i botten, ungefär en tredjedel ska fyllas. Platta ut jordnötssmöret lite mot botten. Häll därefter på lite kolasås, man vill ha mer kolasås än jordnötssmör, så dela upp all kolasås i de 10 formarna. Ställ in i frysen igen och låt stelna i 5-10 minuter

- Sista steget är att stänga cupsen med ett topplager av choklad. Häll på choklad precis så att det täcker hela toppen, strössla lite havssalt på och ställ i frysen. Bäst är det om de får stå i frysen i alla fall 1 timma och de gör sig bäst direkt från frysen eller tinade i några minuter i rumstemperatur!

Njut!


Likes

Comments

Det bästa med hösten är att  laga mustiga grytor som fått puttra länge på spisen och avnjuta dessa när regnet smattrar mot fönstret. Det här är en favoritgryta som är smakrik, värmande och bra för både kropp och själ. Den är även perfekt om man vill göra matlådor då den gör sig ännu bättre dagen efter!

Recept för 6 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 matskedar hackad picklad jalapeno
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1,5 matskedar spiskummin (hel) alternativt 1 matsked mald spiskummin
  • 1 matsked korianderfrön eller 1 tesked mald koriander
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 matsked anchochili (antingen 1/2 hel som är torkad och hackad eller i pulverform 1 matsked)
  • 2 burkar krossade tomater (400ml x2)
  • Grönsaksbuljong för 1 liter vätska (kan uteslutas)
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 400 ml vatten och mer vid behov
  • 120g röda linser (torra), blötlägg i kallt vatten 
  • 380 ml kidneybönor, sköljda
  • 380 ml svartabönor, sköljda
  • 1-2 matskedar socker (rårörsocker eller kokossocker)
  • 2 matskedar olivolja för stekning eller vatten för oljefritt
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk koriander
  • 1 lime
  • Chili flakes

Till servering: Basmatiris eller levain

- Ha i spiskummin och korianderfrön i en gryta på mellanhög värme tills det doftar härligt, häll då över dessa i en mortel och mortla om du valt att ha de hela kryddorna, annars skippar du detta steg

- Hacka alla grönsaker, finhacka vitlöken och tillsätt dessa i grytan tillsammans med de mortlade kryddorna samt paprikapulvret och anchochili. Låt dessa puttra i 2 matskedar olivolja eller lite vatten i 5 minuter under lock på låg värme

- Tillsätt de krossade tomaterna, grönsaksbuljong, tomatpuré och vatten. Låt puttra i 30 minuter på medelhög värme

- Ha i de sköljda linserna och bönorna och låt puttra i cirka 1-1,5 timma till. Rör om ibland och tillsätt mer vatten vid behov. Grytan kan även kokas lite längre för extra djup smak!

-Tillsätt socker, salt och peppar och smaka av!

Servera med basmatiris, färsk koriander, chili flakes för extra styrka, lime och sallad!

Likes

Comments