Skönhetstips

En av de allra viktigaste sakerna när det kommer till skönhet för mig är att ta hand om sin hy. Därför blir mitt första skönhetsrelaterade inlägg om just det. Jag har själv kämpat med problemhy större delen av min tonårstid, jag hade akne och var väldigt oljig, och detta gjorde mig väldigt osäker över mig utseende. Jag gick aldrig någonsin ut utan smink. Jag provade så många olika akne produkter men tyckte aldrig att något fungerade utan min hy blev bara irriterad istället av allt tvättande. Men tillslut så förra året så blev jag äntligen av med min problemhy! Idag är min hy helt och hållet fri från finnar, och jag kan intyga att det är en extremt stor självförtroende boost att bli av med sina hudproblem. Jag är inte heller lika oljig eller irriterad i hyn längre. Så nu tänkte jag dela med mig av mina topp 5 allra bästa tips (i ingen speciell ordning) för hur du kan förbättra din hy, alla tips är saker jag själv provat och som fungerat för mig. Jag lovar att ni kommer märka någon typ av skillnad om ni följer dessa!

1. Tvätta bort sminket ordentligt! Alla vet nog om att det är viktigt att tvätta bort sminket för att inte få sämre hy. Men många, inklusive mig förut, tror att de tvättar bort sminket men i själva verkat lämnar man kvar rester. Det räcker inte att bara ta en ansiktstvål och skölja av ansiktet, utan det är viktigt att man verkligen tvättar ordentligt överallt och inte missar några ställen eller några hårt sittande rester. Jag tar först en sminkborttagning och får bort det värsta, sedan tar jag en tvättsvamp för ansiktet med ansiktstvål på och verkligen exfolierar och får bort det som sitter kvar. Sist tar jag en ansiktsservett och ser till att få bort sminket som man kanske inte kommer åt när man tvättar, som runt näsan, ögonen och hårfästet. Detta gör en stor skillnad från att alltid gå och lägga sig med lite sminkrester kvar i hyn. Försök också ta bort sminket så fort det går när du kommer hem och är klar med dagen, och sminka dig inte i onödan om du bara ska vara hemma en dag. Låt huden vila så mycket det går!

2. Sluta ta och pilla i ansiktet! Detta är en viktig punkt. Vi tenderar att ta oss själva i ansiktet en hel del under dagen, och man tänker ofta då inte på hur mycket smuts och bakterier som hamnar på huden. Försök tänka på att inte röra ditt ansikte så mycket under dagen, och när du väl behöver göra det så bör man alltid tvätta händerna först. Jag tvättar alltid händerna innan jag börjar sminka mig eller smörjer in mig osv. Att inte pilla på finnar är också väldigt viktigt, för när man pillar på en finne för att man vill bli av med den så sprider man bakterier runt och i den och så uppstår det bara ännu fler finnar. Detta är även viktigt att tänka på om man vill motverka att få ärr av sina finnar!

3. Sluta övertvätta och börja återfukta. Detta gäller både för akne, irriterad/torr/oljig hud. Jag ville bli av med min oljiga hy och fick därför för mig att jag skulle använda en massa uttorkande produkter, och smörjde aldrig in mitt ansikte för att jag tänkte att jag inte skulle bidra med ännu mer glans och fukt. Helt fel fick jag lära mig sen! Har man oljig hy som man sedan torkar ut, så reagerar huden med att producera ännu mer fett för att kompensera för uttorkningen. Väldigt logiskt när man tänker på det nu i efterhand. Så tvätta inte till överdrift för att bli av med oljorna, och var inte rädd för att återfukta mycket. Jag fick detta rådet av en specialist och det hjälpte oerhört mycket. Det tar oss till nästa punkt.

4. Gå till ett proffs. Av någon anledning ville jag inte alls gå till en hudterapeut eller liknande, men till slut gav jag det en chans och oj vad jag önskade att jag inte gjort det tidigare. En hudterapeut kan se exakt vad du har för typ av problem och ge dig råd på vad just din hy behöver för att bli bättre. Jag kan rekommendera Acnespecialisten om du bor i Stockholmsområdet. Det finns säkert liknande ställen på andra ställen också. Jag gick dit och fick först en konsultation där vi bestämde exakt vad mina problem var, sedan fick jag en ansiktsbehandling där man djuprengör och tar bort i princip alla orenheter i ansiktet, och fick sedan köpa en serie produkter och fick en plan för hur jag ska använda dem. Detta var seriöst den stora vändningen för mig, dessa produkter var fantastiskt bra! Ska berätta lite mer om dem längre ner.

5. P-piller. Många känner nog till p-pillers magiska effekt på hyn, men det är säkert många som inte gör det heller. P-pillers huvuduppgift är ju att skydda mot graviditet, men man måste absolut inte vara sexuellt aktiv för att dra nytta av p-piller. När jag var i mina tidiga tonår hade jag inte en tanke på att börja använda p-piller eftersom att jag inte hade sex, men jag önskar att någon berättat alla de andra bra effekterna av att ta dem. P-pillerna hjälper till att ta bort den akne som orsakas av hormoner, vilket faktiskt är de allra flesta finnarna vi får. Så om man använder rätt saker för att hålla sin hy ren från utsidan, samtidigt som man motverkar uppkomsten av finnar från insidan, så har man en riktig superkombo! Så fort jag började ta p-piller så försvann all min akne, alla de där djupt liggande finnarna som liksom inte gick att tvätta bort, samt alla finnar jag hade på ryggen. Har inte fått en ända finne på ryggen sedan jag började med p-piller. Om du inte redan använder p-piller och är öppen för att prova så rekommenderar jag att du går till en ungdomsmottagning eller vårdcentral och frågar efter p-piller som är bra mot akne.

-

De produkter jag vill rekommendera är från ett märke som heter Dahl Skincare De är de ända som verkligen gjort en stor skillnad för mig. Du kan köpa dem för sig utan att behöva gå till en klinik också, de heter . De är lite dyra men de var värda varenda öre för mig.

Det var mina bästa tips för hur man kan förbättra sin hy! Det är värt att ge det ett försök, I promise. Hoppas ni gillade det här inlägget, och kommentera gärna om ni har fler tips!

Likes

Comments

​Hej allihopa! Jag heter Hanna och är 19 år gammal och bor i Stockholm. Jag bestämde mig för att skapa denna blogg för att jag har ett stort intresse för skönhet och allt som hör till, och jag kände att det skulle vara kul att ha någonstans att dela med mig av mitt intresse. Jag planerar att skriva om allt från yttre skönhet till inre skönhet, alltså allt från hur man får till den perfekta sminkningen till hur man kan känna sig vackrare och lyckligare på insidan. Jag har hållit på med smink och annan beauty under flera års tid och lyckats samla på mig en hel del kunskap som jag nu hoppas kunna dela med mig med andra! 

Hoppas att ni kommer tycka om min blogg! 

Likes

Comments