Jag nämnde tidigare att tiden inte riktigt räckte till med att blogga just nu eftersom jag har lite annat på gång. Nu är detta ”annat” i princip klart! Jag har blivit med en liten lokal. Jag har varit på jakt efter någonstans att göra behandlingar ett tag. Jag kollade först efter större lokaler att vara i men eftersom jag fortfarande är student och kommer bara att kunna göra behandlingar till elevpris så blev det ett mindre tillhåll men lagom stort just nu för mig. Där kommer jag kunna hålla till och öva på behandlingar tills jag tar examen i december.

Dessutom ligger det i huset bredvid där jag bor. Så nära och bra! Igår blev det sista med själva rummet klart. Vi har spacklat väggar,målat väggar och tak, flytspacklat golv och lagt in klickgolv. Det har borrats upp för ventilation och dragits fram el. En hel del har hänt. Så imorgon ska jag städa ur ordentligt och sen börja flytta in. Jag har ju redan en del inventarier som ska in. Sen ska det upp lite piff som en spegel på väggen, hyllor, blommor, ljuslyktor och annat som skapar mysstämning. Det är ett krav. Att det ska vara mysigt. Så jag har massa att göra under helgen som kommer.

Jag ska också hinna med att göra nya fransar hos syrran och ta en vända till Stockholm och träffa upp mina fantastiska tjejer för att gå på bio och äta middag imorgon! Det är inte ofta vi hinner ses alla 4 så det ska bli väldigt kul! Ingen har väl missat att 50 shades of Grey har släppts?! Så lördagen blir fullspäckad.

Jag lovar att uppdatera med bilder på söndag på hur min lilla lokal blev. Jag är supertaggad! Jag hoppas att ni alla får en jättefin helg oavsett om ni jobbar eller är lediga!
På återseende på söndag!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dagens inlägg kommer handla om hur du bäst vänjer in huden med nya produkter. Du kanske aldrig har använd några produkter överhuvudtaget, vill lägga till fler, nya produkter till din befintliga hudvårdsrutin eller du kanske vill byta till helt nya produkter. Man säger att det tar ungefär mellan 2-12 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter. Sen måste man också ge produkterna tid att visa maximal effekt. Det kan dröja upp till ett halvår men går oftast betydligt snabbare. Hur lång tid beror också självklart på vad vi vill behandla. Ju större problemet är desto längre tid tar det att behandla.

Jag ska förklara för er hur ni ska tänka när ni vill testa nya produkter. Först och främst är det bra att känna sin hud och följa hur huden reagerar och svarar på de nya produkterna. Ta gärna bilder före eftersom man lätt glömmer bort hur man såg ut tidigare. Inom min bransch tar man ofta bilder på kunderna innan första behandlingen för att kunna jämföra med resultatet efter tex en avslutad kur. Vi ser oss själv i spegeln varje dag och glömmer fort hur vi såg ut när vi tex började med en ny produkt eller behandling.

Jag vet av egen erfarenhet att när man köpt en ny produkt och man har/haft något problem med sin hud så är man så ivrig att se om den funkar och få resultat. Så man kör ALL IN! Helst lite överdrivet i början för att maxa produkten och se ett supersnabbt resultat. Men tyvärr så fungerar det inte så med hudvård. Att vänja in huden med nya produkter är väldigt viktigt.

Jag kan inte säga att du ska göra exakt så här eftersom alla hudar ser så olika ut. Det finns så många olika variationer med hudtyper, hudtillstånd, märken och produkter som gör att huden tar emot produkterna på olika sätt.
Det bästa är att börja med en rengöring och en kräm för att sen lägga till andra produkter succesivt. Tex aktivare ingredienser som syror och serum. Om du vill testa riktigt aktiva produkter eller aldrig tidigare använt någonting på din hud så ta det försiktigt i början och utöka efter hand. Ibland blir det ändå för aktivt och om huden reagerar med torrhet, plitor, finnar, rodnad så backa lite och vänj in på nytt igen. Sen är som sagt allt väldigt individuellt. Det som passar för mig kanske inte passar för dig.


Något som är väldigt vanligt är att huden ser bra ut efter första veckan, sen vecka 2 och 3 kommer en viss reaktionen på produkterna. En utrensning har satts igång och huden kan reagera med tex, utslag, finnar och plitor. Många tror då att produkten inte fungerar eller inte passar dom och slutar, men håll ut! Det är helt normalt. Allt som kommer upp vecka 2 och 3 skulle ha kommit upp förr eller senare men nu sker all utrensning på en gång. Så istället för att det skulle ha kommit lite i taget under en längre tid så är det nu pang, allt på en gång! Sen är det självklart olika för olika personer. Vissa kanske inte märker någon reaktion alls och andra kan få en större reaktion. Du ska dock aldrig uppleva bestående obehag på huden, så om du gör det så sluta med produkterna och ta kontakt med en hudterapeut för att få hjälp.

Hur vänjer vi då in huden med nya produkter på ett lätt sätt? Jag ska ge er ett exempel. Detta kanske inte alls funkar på dig men det funkar på mig. Som sagt så är det svårt att ge en exakt instruktion hur varje person ska göra.
Vissa hudvårdsmärken har också specifika invänjningsrekommendationer för sina produkter så läs alltid på förpackningen, fråga personalen i butiken eller läs på hemsidan där ni köpt dom.

Så här kan det tex se ut:
Vecka 1: Använd produkterna 3 dagar första veckan.

Vecka 2: Använd produkterna varannan dag morgon och kväll.

Vecka 3: Kan man börja använda sina produkter varje dag morgon och kväll.

Men som sagt, upplever man obehag och/eller olika sorters reaktion så kan man backa bandet lite och använda produkterna med fler dagars mellan rum eller kanske bara en gång om dagen. Testa dig fram så kommer du att hitta det sätt som passar dig bäst. Och ge det tid... Tålamod mina vänner, även om det är svårt ibland.

Likes

Comments

Hej och välkomna alla nya läsare! Och alla gamla såklart!

Vad roligt att fler och fler hittar hit till min lilla blogg! Just nu är det väldigt mycket plugg och annat fixande så tiden har varit knapp till att hinna med att skriva. Jag ska försöka hinna med 2 inlägg nu i veckan och visa er lite vad jag håller på och fixar med!

Denna vecka är det skolvecka som gäller och fullt upp med salongspass, hårborttagning med både epilering och ipl. Vi påbörjade även spa-teorin denna vecka så snart är dom behandlingarna också igång! Det ska bli sjukt kul! 🛁

Många tror att denna utbildning/ detta yrke bara är att kladda med krämer men det kan jag säga att det absolut inte är. Vi läs oss så mycket om hela kroppen! Massa anatomi för att lära oss musklerna, blodomloppet, hur cellerna är uppbyggda, hur andningen fungerar, lymfsystemet och såklart hur vår hud är uppbyggd och fungerar! Vi arbetar inte bara i ansiktet utan på hela kroppen som tex manikyr, pedikyr, helkroppsmassage, spabehandlingar, ansikts- & kroppsapparatur och vaxning. Så lektionerna är blandade med teori och praktisk träning. Vi utför behandlingar både på oss själv och på betalande kunder. På oss själva för att vi ska veta hur varje behandling känns och på kunder i salongen som skolan har. Skolan ligger på Kungsholmen och salongen heter Stockholms Spa och Skönhetsvård! 💆🏼

Om ni vill testa på tex ansiktsbehandling eller liknande så gå in och boka. Mycket förmånliga priser och fantastiska elever som utför behandlingen! Vill du boka in en behandling hos mig så leta fram Alexandra i klass D! Man kan oftast välja sin terapeut vilket många tycker är bra. Man får ganska snabbt stammisar i salongen vilket jag tycker är superkul. Att se huden förbättras och få en slags relation till en person man kanske aldrig skulle träffat annars. Så mycket hos människor man stöter på i detta jobb. Jag älskar det! 😻 https://beautyschool.se

Jag är verkligen så glad att jag bestämde mig för att plugga igen och vågade! Jag ångrar mig inte en enda sekund! Ju längre utbildningen går ju säkrare känner jag mig att jag har gjort rätt val. Nu gör jag det här 7 dagar i månaden men tänk sen när jag förhoppningsvis får göra det 5 dagar i veckan för alltid! 😍

Jag hoppas att ni som hittat hit tycker att det är intressant läsning. Jag ska försöka att blanda både utbildande inlägg med behandlingsinlägg och tips så fort mitt fixande utanför detta är klart! Kom jättegärna med kommentarer på inlägg och tips med vad ni vill lösa om så ska jag försöka göra mitt bästa för att tillfredsställa er! 🌷

Kika jättegärna in på mitt instagramkonto där jag också heter beautyandskincare4u. Just nu söker jag testpersoner för lite olika produkter jag jobbar med. Kika på min instastory för mer info! Jag ska försöka lägga upp ett inlägg varje dag fr.o.m. nästa vecka då jag har lite mer tid över!

Likes

Comments

Nu kommer vi tillbaka till syror. Jag har tidigare skrivit om AHA- och BHA-syra. Har ni inte läst dom inläggen så gör det! Väldigt intressanta och mycket bra att veta!

Idag ska jag berätta lite om en tredje syra om finns. Nämligen PHA-syra. PHA är en relativt ny syra som är väldigt populär inom hudvården. Den finns i bland annat många serum eftersom den binder fukt otroligt bra.

PHA är en förkortning av Poly Hydroxy Acid.

Dessa syror utvinns ifrån fruktsocker men finns också naturligt i kroppen och fungerar där som cellnäringsämne. Glukonolakton och laktobionisk syra är PHA-syror. Dessa 2 syror liknar AHA syrorna både kemiskt och funktionellt. Men den stora skillnaden mellan PHA och AHA är att PHA har större molekyler. Det betyder att den tränger inte lika snabbt och djupt ner i huden som AHA-syran gör. Den exfolierar milt och effektivt utan att irritera och det gör att PHA är lämpligt även för en torr och känslig hud och hudtillstånd som rosacea och eksem.

Den rengör, mjukgör och ger lyster till huden. PHA är även en effektiv antioxidant som hämmar nedbrytningen utav kollagenet i huden. På så sätt är det även en verksam anti-age ingrediens. PHA syror tillför dessutom mycket fukt till huden tack vare de många vattenbindande hydroxigrupperna och fungerar dom otroligt bra som återfuktare.


Lite info om PHA har ni här. Denna syra är som sagt ganska ny inom hudvården och finns ännu inte i så många produkter. Serum och peeling pads är de produkter jag sett att PHA finns i. Men den är fantastisk för tex yttorr hud som många har nu på vintern.

Likes

Comments

Det har varit lite tyst här inne en stund. Jag håller nämligen på för fullt med att se över utbudet av lokaler för min kommande verksamhet.

Som ni vet studerar jag till hud- och spaterapeut och tar examen i december i år. Jag letar redan nu efter en lämplig lokal då jag tänkt köra igång med behandlingar till elevpris redan efter sommaren om allt går som det ska! Jag är så taggad på att komma igång!

Som studerande till hud- och spaterapeut får man lära sig så mycket! Det är ansiktsbehandlingar, manikyr, pedikyr, helkroppsmassage, vaxning, ansikts- och kroppsapparatur och spabehandlingar. Och en hel del mer! Jag har även planer på att gå andra utbildningar för att kunna erbjuda fler behandlingar som hör kroppen till! Mer info kommer när det blir aktuellt!

Hoppas ni stannar kvar här och fortsätter läsa mina inlägg och kommentera jättegärna och kom med förslag på vad ni vill läsa om!!! Imorgon kommer ännu ett nytt inlägg!

Likes

Comments

I det förra inlägget skrev jag om de olika hudtyperna. Som sagt så förändras inte hudtyperna speciellt i vuxen ålder men när du blir äldre så kan det förändras och äldre personer får nästan alltid en torrare hud. Med åldern minskar hudcellernas fett och fuktinnehåll, cellförnyelsen avtar och elasticiteten i huden minskar.

I det här inlägget ska jag ta upp lite olika hudtillstånd, vad dessa innebär och hur du kan behandla dom. Många blandar lätt ihop hudtyp och tillstånd. Man kan tex ha en fet hudtyp men vara yttorr. Jag ska gå in på det mer här nedan!

Det finns en hel del olika hudtillstånd. Yttorrhet, acne, mogen/åldrad hud, rosacea, känslig/reaktiv hud, åldersfläckar och pigmenteringar.


Yttorrhet
 • Huden känns stram och obalanserad
 • Huden känns torr fast du egentligen har en normal/bland/fethy
 • Huden är blank och fet men samtidigt stram och torr.

Symtom och orsak:
Känner du dig torr och stram i huden men samtidigt fet, blank och har problem med orenheter under huden? Då är du yttorr. Yttorrhet beror på att överhuden är uttorkad och det känner talgkörtlarna av. Då börjar de producera mer talg eftersom de tror att överhuden har brist på fett. Ökningen av talg bidrar till en fetare hud, den torra ytan gör så att det blir blockeringar och det bildas orenheter under. Sebum(talg) lagras under ytan och bakterierna stortrivs. Döda hudceller och talg bildar i förening en seg massa som täpper igen poröppningen. Resultatet blir inflammation och akne, samt vidgade porer och svårklämd hud.

Hur behandlar du det:
Yttorrhet beror på olika faktorer som uttorkande tvålar, ansiktsvatten och rengöring med alkohol i, brist på hudvård samt kyla och sol. VIntertid är var och varannan person yttorr. Tvätta ansiktet noggrant morgon och kväll med en mild rengöring som inte torkar ut huden. Både rengöringsvatten och rengöringsolja avlägsnar makeup och smuts, samt mjukar upp och verkar återfuktande. Undvik att tvätta ansiktet med tvål då de oftast innehåller starka substanser som torkar ut ordentligt. Applicera en fuktighetskräm morgon och kväll. På vinterhalvåret kan det vara bra att använda lite fetare krämer då huden oftast blir torrare och på sommaren lite lättare krämer. Använd en fuktgivande och lugnande ansiktsmask ett par gånger per vecka för att lugna och binda fukt på djupet.


Känslig/reaktiv hud

 • Blir lätt röd och irriterad
 • Kan reagera på på yttre påfrestningar, ex hormonell obalans, mediciner, överdriven exfoliering eller för kraftfulla produkter
 • Kyla och föroreningar
 • För mycket tid framför datorn eller i air condition


Symtom och orsak:
En känslig hud ser tunn och skör ut och blir lätt röd och flammig. Huden är ofta lättirriterad och extra känslig för värme, kyla, vind och sol. Du reagerar lätt på kosmetika, rakning, solljus, kryddstark mat och dofter. Många människor föds med en känslig hud, medan andra utvecklar en känslighet senare. Detta kan vara på grund av felaktig hudvård, medicinering, stress eller andra utlösande faktorer. Att vara känslig i huden är ett tillstånd som kan dämpas. Alla hudtyper kan vara känsliga, fet som torr.

Hur behandlar du det:
Eftersom huden ofta är tunn har du mer ytliga blodkärl och du behöver därför extra omsorg och skydd. Här är det känsligheten som ska prioriteras. Använd en mild rengöring och applicera en lugnande och återuppbyggande fuktighetskräm morgon och kväll. Använd lugnande produkter som kyler huden och dämpar rodnaden. Du kan återuppbygga den skadade hudbarriären genom att använda en lugnande mask ett par gånger per vecka. Den återställer hudens naturliga skydd och verkar samtidigt lugnande.
Rosacea - Detta skulle egentligen behöva ett helt eget inlägg då det är så komplicerat. Om du misstänker att du har rosacea ta kontakt med en hudläkare.

Inflammation i huden

 • Rodnad i ansiktet, även ytliga blodkärl
 • Kan uppstå bölder och kvisslor i huden.
 • Huden känns hettande och ömmande.
 • Blossar vanligtvis upp på näsan och kinderna, kan även spridas till pannan och hakan.
 • Kan blossa upp vid stark kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier / tilltäppande krämer, alkohol och stress, hormonella förändringar


Råd: Sök professionell hjälp för att få bästa rådet för just dig. Rosacea diagnostiseras alltid av en hudläkare. Vad som orsakar rosacea är inte helt klarlagt. Därför vet man inte heller riktigt varför vissa personer drabbas och andra inte.

Symtom och orsak:

Rosacea är en hudsjukdom som ofta uppstår på de centrala delarna av ansiktet (pannan, näsan, kinderna och hakan) med rodnader, knottror och vårblåsor. Denna sjukdom förväxlas oftast med vuxenacne. Rosacea är primärt en kronisk, vaskulär sjukdom (kärlsjukdom), där funktionen och strukturen hos de påverkade blodkärlen inte är normal. Rosacea kan variera väldigt från olika personer och finns i olika grader.

Hur behandlar du det:

Rosacea är som sagt en kronisk hudsjukdom som inte kan botas, men den går att hålla under kontroll. Det är viktigt att påbörja behandling redan vid de första symtomen så att inte sjukdomen får en chans att utvecklas och förvärras. Man bör även undvika alla triggerfaktorer som kan påverka blodcirkulationen och stimulera rosacean.

Det finns olika behandlingsalternativ mot rosacea beroende på svårighetsgrad. Det finns exempelvis receptbelagda krämer eller geléer som har antiinflammatorisk effekt t ex Rosex och Finacea. Långvarig tablettbehandling med antibiotika (cirka 6 veckor till 1-2 år) är en behandlingsmetod för allvarliga former av rosacea. Trots att läkemedel kan hjälpa mot rosaceasymptom finns det alltid risk att sjukdomen återkommer eftersom den är kronisk. Dock är det vanligt att man med behandling kan åstadkomma besvärsfria perioder på många månader till flera år.

Att tänka på:

Du som har rosacea bör vara försiktig med följande produkter: Acne produkter, anti-age produkter, kemiska solskydd, starkt exfolierande produkter och uttorkande lermasker.

Dessa vanliga ingredienser kan irritera en rosaceahud: AHA-syror som glykol- och mandelsyra, trollhassel, mint, lime, mentol, pepparmynta, triclosan och ylang ylang.

Bilderna nedan visar olika grader av rosacea.

Acne

 • Vidgade porer, blank yta
 • Röda ömma utslag
 • Infekterade och blockerade porer
 • Mycket känslig och irriterad hud

En acne hud ska absolut inte torkas ut för att på sätt försöka bli av med acnen. Detta kan förvärra tillståndet.

Symtom och orsak:
Akne är ett inflammationstillstånd i talgkörteln som omger de små håren i ansiktet, samt på rygg och bröst. En akne-hud karaktäriseras av vidgade porer, plitar, utslag och bölder. Huden blir lätt öm och irriterad med röda, infekterade, blockerade porer. Huden kan även kännas blank och gråaktig.

Hur du behandlar det:

Använd inte produkter som torkar ut huden, gärna fuktgivande produkter i gelform eller lättare krämform. Använd en mild rengögin som inte innehåller alkohol. Peela din hud med AHA-syror istället för kornpeeling. Eftersom kornen kan riva hål på huden och sprida bakterier runt i ansiktet. Använd en lätt fuktighetskräm för fet/acnebenägen hud som mattar ner huden och lugnar den. Det bästa är att regelbundet besöka din hudterapeut för att få en djuprengöande ansiktsbehandling. Om du har mycket acne i form av bölder eller då du tycker det påverkar din vardag skulle jag rekommendera dig att vända dig till en hudläkare för läkarvård.

Mogen / Åldrad hud

 • Slapp
 • Rynkor och fina linjer
 • Grå och livlös
 • Ojämn och hyperpigmenterad
 • Åldersfläckar

Symtom och orsak:
En äldre hy har en tendens att bli tunnare och torrare samt har förlorat både fukt och fasthet. Linjer och pigmenteringar kan förekomma och huden åldras i förtid om den utsätts för bland annat sol, rökning, stress, kost, avgaser och annan yttre påverkan.

Hur du behandlar det:

En mogen hud kan få tillbaka sin förlorade lyster samt minimera linjer med hjälp av hudförnyande och hudföryngrande ingredienser. Huden påverkas lättare av yttre påfrestningar och det är extra viktigt att tillföra huden vitaminer och mycket fukt. Använd en mild rengöring anpassad för en mogen, alternativt torr hud. Rengöringsvatten och rengöringsolja passar utmärkt eftersom de innehåller vårdande ingredienser och verkar återfuktande. Applicera en näringsrik och fuktighetsgivande ansiktskräm morgon och kväll. Glöm inte bort huden runt ögonen som är extra utsatt. Använd inte en vanlig ansiktskräm på ögonhuden, den är oftast för tung. Använd istället en ögonkräm som förebygger fina linjer, mörka ringar och påsar under ögonen.

Cellförnyelsen går långsammare ju äldre vi blir vilket kan bidra till att mängden förbrukade hudceller ökar på hudens yta. Vi får då en grå och tråkig hudyta utan lyster. Peela huden 1-2 gånger i veckan så du får bort gamla döda hudceller. Blodcirkulationen kommer då igång och huden blir mer mottaglig för de aktiva och vårdande ingredienserna i din hudvård. Använd gärna en ansiktsmask med AHA-syror ett par gånger i veckan för att framhäva en ungdomligare, spänstigare hud. AHA, C-vitamin, Vitamin B3 och A-vitamin är alla ingredienser som hjälper din hud att återfå en optimal funktion och hudton.

Ojämn pigmentering / Hyperpigmenterad hud

 • Orsakas främst av solexponering.
 • Kännetecknas av pigmentfläckar och ojämn hudton.
 • Framträder främst på kroppsdelar som ofta exponeras, till exempel ansiktet, händerna och armarna. De är oftast små, mörka fläckar på huden.


Symtom och orsak:
Pigmentfläckar är något som ofta uppstår, speciellt på kvinnor. Man kan få ljusa, mörka eller vita fläckar i ansiktet. En del pigmentfläckar har med hormoner att göra och kan drabba gravida eller kvinnor som äter p-piller. Men även solexponering kan orsaka pigmentfläckar. Åldersfläckar kommer med åldern och är en blandning av hormonell och solskadad hud.

Hur du behandlar det:
Vid pigmentfläckar kan AHA-syror tillsammans med C-vitamin ha en uppljusande verkan. AHA är en kemisk peeling som jobbar med att avlägsna gamla, döda hudceller. AHA-syrorna ökar också fukthalten i huden, ökar nybildningen av kollagen samt ökar cellförnyelsen på grund av den starka retning/stimulering som sker. C-vitamin och retinol är 2 ingredienser som också har bra effekt på pigmenterad hud. Många märken har en serie speciellt framtagen för pigmenteringar i huden.

Det här blev ett lång men väldigt viktigt inlägg. Huden är väldigt komplex och det krävs mycket kunskap för att förstå sig på den. Som hudterapeut lär man sig något nytt varje dag och ingen hud är den andra lik. Det är det jag gillar så mycket med det här yrket. Utmaningen och nya saker som ständigt kommer upp.


Hoppas ni får lite mer kunskap om de olika hudtillstånden. Nu kanske ni har listat ut både eran hudtyp och ert hudtillstånd. Kanske har ni behandlat eran hud helt fel? Med kunskap om hudtyp och tillstånd blir det lättare att hitta rätt i hudvårdsdjungeln. Om ni har frågor och funderingar så hör gärna av er till mig! Jag svarar på mailen samma dag. beautyandskincare4u@gmail.com

Likes

Comments

En av de vanligaste frågorna som en hudterapeut får är; "-Vad har jag för hudtyp?"

De flesta människor tror att dom vet vad dom har för hudtyp och köper produkter efter det. Men ofta behandlar dom huden felaktigt och får inget eller dåligt resultat. Så en viktig sak! Jag ska gå in lite förenklat på vilka hudtyper som man kan ha. Hudtypen förändras oftast inte som vuxen. När vi är barn har nästan alla en normal hud, i tonåren förändras huden och det är då vi får våran blivande hudtyp. Efter tonåren och i vuxen ålder förändras oftast inte hudtypen men hudtillstånden kan förändras. Det kommer vi komma tillbaka till!

Blandad hy - Den absolut vanligaste hudtypen. En blandhy består alltid av en kombination av olika hudtyper på olika delar av ansiktet. Det vanligaste är att ha fetare partier på T-zonen, alltså panna, näsa och haka. Och kinderna kan vara normala eller torra. Väldigt vanligt.

Fet hy - En fet hy beror på överproduktion av fett i talgkörtlarna. Att kunna bedöma en fet hy så kollar man på en eller flera saker: finnar, stora vidgade porer, glansighet och oljig hudyta över hela ansiktet. Både finnar och pormaskar kan förekomma. Det finns också både vita och svarta pormaskar. En svart pormask är öppen och innehåller talg och melanin(pigment) som oxiderat med syret i luften och blir då svart. Det är alltså inte smuts som samlats i poren. En sluten pormask är en vit talg plupp på huden. Fet hy håller sig ung längre och den feta hudtypen har oftast mindre rynkor och linjer.

Normal hy - Många tror att det är den vanligaste hudtypen men så är det inte. Det är faktiskt väldigt få personer som har normal hy. Den är inte torr och inte fet. Jämn färgton, inga fjälliga partier och inte synliga porer. Får oftast inte finnar och har oftast inte så mycket problem överhuvudtaget.

Torr hy - Denna hudtyp har brist på både fukt och fett. Den kan vara fjällig, kännas sträv på hudytan och ha fina, mycket små porer som knappt syns. En torr hy har aldrig problem med finnar då inget talgöverskott finns. Denna hudtyp är också den som åldras snabbats och som får fina linjer och rynkor tidigt.

Nu kanske du har ett hum om vad du ska kolla efter när du undersöker din hud! Om du har klurat ut vilken hudtyp du har på egen väg så ska man också ta reda på vilket hudtillstånd man eventuellt har. Det kan vara tex; acne, pigmenteringar, yttorrhet, känslighet eller rosacea. Man kan ha alla tillstånd oavsett vilken hudtyp man har och man kan också ha ett eller flera hudtillstånd samtidigt. Dessa kan skifta och förändras medans hudtypen som sagt oftast kvarstår.

När du vet vad du har för hudtyp så är det också lättare att hitta rätt produkter för just dig. Att ha rätt produkter gör stor skillnad på huden. Så se över din hudtyp och dina produkter redan idag!

Likes

Comments

Använder du ansiktsvatten/toner för att bli av med de sista sminkresterna? Då är du helt fel ute och borde se över din rengöring eller rengöringsrutin. Rengöringen ska göra rent, ansiktsvattnet balansera!

Många tycker att ansiktsvatten är onödigt och inte gör något skillnad! Men då ska ni läsa det här!

När man tvättar ansiktet så gör man en dubbelrengöring för att bli av med bla smink och smuts från huden. När vi tvättar oss använder vi oss av vanligt kranvatten. Kranvatten är tyvärr inte jättebra för vår hud då det har en förmåga att torka ut huden. Vanligt kranvatten har nämligen ett pH-värde som är mer åt det hållet, mellan 7-9, medans vår hud är och har ett Ph mellan 4-5. Så varje gång vi tvättar våra ansikten med vatten så förstörs lite av vår syraskyddsmantel, (hudens naturliga skyddsbarriär som finns ytterst på epidemis) och huden blir uttorkad.

Det ett ansiktsvatten gör är att återställa hudens pH-värde. En obalanserad hud kan bli stressad och extra mottaglig för fria radikaler och bakterier som kan skada huden. Huden blir inte heller lika mottaglig för resten av fantastiska produkterna i din hudvårdsrutin.

Vi kan jämföra huden med en wettex-trasa. Om du har en helt torr trasa och ska torka upp något blött så fungerar det sisådär... Men om du fuktar trasan innan du torkar så suger den åt sig mycket bättre.

Alltså om du lägger på serum eller kräm på en torr hud med fel pH-värde så kommer dessa inte kunna tas upp och slussar ner gå bra i huden. Men med en återfuktad hud med rätt pH-värde tas upp de aktiva ingredienserna i produkterna upp bättre av huden och kan slussas ner.

Så, Efter serum och krämer är bra mycket dyrare än ett ansiktsvatten så är det mer ekonomiskt i längden att använda ansiktsvatten. Det går åt mindre mängd serum och kräm på ett återfuktat ansikte!

Ansiktvatten har även flera väldigt bra egenskaper förutom ph-balanserande. De finns i massa olika varianter som är återfuktande, lugnande, antibakteriella, porsammandragande och mattande. Så om du inte har ett ansiktsvatten idag spring genast iväg och köp ett ! Om du är osäker på vad du ska ha får du jättegärna för frågor! Jag hjälper mer än gärna till!

beautyandskincare4u@gmail.com eller via min instagram #beautyandskincare4u

Likes

Comments

I förra inlägget skrev jag om AHA-syra och dess egenskaper och effekter. En väldigt bra syra till de flesta hudtyper och tillstånd. Men det finns fler syror än så. Vi har även BHA-syran som även den är en väl använd syra inom hudvård.

Vad står då BHA för tänker ni? Det står för Beta Hydroxy Acid. Den förkortas oftast BHA och finns även den naturligt i vår miljö. Den utvinns ur vita pilträd och videträ. BHA-syra är en salicylsyra som också används mycket inom hudvården. Salicylsyra känner ni säkert igen från läkemedel, den är härledd från acetylsalicylsyra, aspirin som har bakteriedödande och anti-inflammatoriska egenskaper. Salicylsyra har därför även den anti-inflammatioriska egenskaper.

Så vad gör denna fantastiska syra som inte AHA kan göra? Jo, AHA är vattenlöslig medans BHA-syra är fettlöslig. Det betyder att BHA-syra tränger ner i porerna och löser upp fett och döda hudceller. Den städar rent nere i själva porerna helt enkelt. Det kan inte AHA-syran göra för den kan inte lösa upp talget. BHA är därför suverän på fet hy, acne,grov hud, tilltäppta porer och pormaskar. Eftersom den även har en anti-inflammatorisk effekt så hjälper den också till att lugna huden och skapar inte en så stor irritation trots att den rengör på djupet i porerna. BHA fungerar även bra på fina linjer och ojämna pigmenteringar.

En BHA-syra går ner i poren och löser upp talget som finns där nere och poren djuprengörs. En AHA-syra peelar "bara" bort huden ovanpå poren så att det kan komma ut men den gör inte rent nere i själva poren. (Sen gör AHA- inte bara det men enkelt förklarat mellan dom 2 syrorna och rengöring av porer.) Bild från puberteten.se

Likes

Comments

Nu är vi tillbaka på det här med peeling. Om man vill peela huden så är syror en riktig höjdare! När man får en kund som ska på sin första ansiktsbehandling och säger syrapeeling är det många som stelnar till och säger: "Syra i ansiktet? Nej, det vill jag inte ha!" Många tänker att en syra är en frätande vätska som gör stor skada på huden. Jag själv tänkte direkt på de kvinnor som fick syra kastat i ansiktet när jag hörde om syra i ansiktet första gången. Men så är det absolut inte. När vi pratar om syror i ansiktet pratar vi naturligt förekommande syror från tex mjölk, mandel och citron, också kallas fruktsyra.

Idag ska vi prata om de AHA syror som används mest inom hudvården. AHA syra som är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid. Som jag skrev tidigare så är AHA-syra naturligt förekommande syror som finns i olika växter och utvinns ur dess socker. AHA syra används flitigt i hudvård och är superbra när det kommer till exfoliering, återfuktning och att jobba anti-age. Den exfolierar, snabbar på cellförnyelsen och förbättrar hudens förmåga att bevara fukt. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om peeling så löser syran upp de gamla bindningarna i huden så att död hud kan lämna plats för ny fräsch hud. En riktigt toppenprodukt inom hudvården!

Glycolic Acid - Glykolsyra. Den framställs naturligt ur sockerrör och är den minsta molekylen av alla AHA-syror. Att det är en liten molekyl innebär att den kan penetrera djupt och snabbt ner i huden. Glykolsyra är bra mot b.l.a torr hy, acne, rynkor och hyperpigmenteringar.

Lactic Acic - Mjölksyra. Som ni hör på namnen framställs denna AHA-syra ur sura mjölkprodukter, yoghurt, ost men även jästa frukter och grönsaker. Mjölksyra används ofta som ett alternativ till andra AHA-syror till personer som kan vara lite känsliga mot syra. Mjölksyra finns redan naturligt i vår hud och binder fukt och har även antibakteriella egenskaper. Mjölksyra är bra för: rynkig hud förtjockad hud, acne, stora porer, fet hy, obalanserad hy, torr hy och hud med ojämn pigmentering. .

Citric Acid - Citronsyra. Många känner igen citronsyra som det man kan köpa på ICA i kryddhyllan. Citronsyra är en antioxidant som fungerar som konserveringsmedel. Den förekommer naturligt i citroner, lime och apelsiner. Citronsyra kan användas i små mängder i hudvårdsprodukter på grund av dess höga surhet och sammandragande effekter. Huden har nämligen ett lätt surt pH-värde. Den binder fukt och är desinfekterande. Bra för tex en fet, oren och acne hud..

Mandelic Acid - Mandelsyra. Denna syra utvinns ur bittermandel. Den är effektiv vid behandling av acne eftersom den har antibakteriella egenskaper men används ofta för att behandla solskadad och torr hud. Den är också effektiv mot rynkor på äldre hud. Mandelsyra är mild och kan användas på de flesta hudtyper.

Malic Acid - Äppelsyra. Kommer från äpplen och körsbär men finns även i många frukter och grönsaker. Den har en större molekyl vilket gör att det blir en långsammare penetrering av huden och också en mindre irritation. Denna syra passar bra för de personer med känslig hud.


Nu har ni fått lite mer på fötterna när det gäller AHA-syror. Det finns även 2 andra fantastiska syror som vi i hudvården använder mycket av. Nämligen BHA och PHA syra. Självklart ska jag berätta även om dessa fantastiska syror. Men det kommer i ett senare inlägg. Det man ska komma ihåg är att huden kan få ökad solkänslighet när man använder syror men med följ de allmänna riktlinjerna om solning och använd rätt skydd mot både UVA och UVB strålning så är det ingen fara att använda syror året om! 

Likes

Comments