6 tips!

Jag köpte min lägenhet för ett och ett halvt år sedan. Det här är min bebis, näst efter Ellie. Skulle inte vilja att någon annan bodde här, ska mycket till innan jag hyr ut den. Det var inte lätt att hitta en lägenhet, ni vet hur marknaden ser ut idag. Här är lite tips på vad jag tycker är viktigt att kika på när man ska köpa en lägenhet.

1. Fokusera på rätt saker! - Lita på första intrycket. MEN låt dig inte luras av fula tapeter eller en ny flott spis. Fokusera på det som inte går att ändra istället, planlösningen, läget, utsikt. När jag köpte min lägenhet var en av väggarna i vardagsrummet helsvart och kaklet i köket kissgult, inte det mest charmiga. Men det är sånt som går att fixa väldigt enkelt, och det har jag gjort också!

2. Vad är viktigt för dig? - Det är okej att vara kräsen, du ska ändå köpa lägenheten för flera hundra tusen. Var ärlig mot dig själv och skriv ner de saker du tycker är viktigt i din lägenhet, storleken du vill ha, kakelugn, trappor, hiss, matbutik, läge, balkong. Något som var väldig viktigt för mig när jag letade lägenhet var att det skulle vara minst 35 kvm, att det skulle finnas en sovalkov så man kan "gömma" sängen och det viktigaste av allt, ett riktigt kök där man får plats med ett riktigt köksbord. Hade inte klarat av en kokvrå.

3. Gå på fler visningar!- Jag var nog på minst 10 visningar innan jag köpte min lägenhet. Var på alla typer av lägenheter, även sånna som jag nästan visste redan innan att jag inte skulle tycka om, med det vara bara för att få en känsla. Ta aldrig första bästa utan det måste kännas bra inombords med. Det här är jättekonstigt, men man känner verkligen om det är rätt eller inte. Jag var tillexempel på visningar på helt nyrenoverade lägenheter som var så mycket fräschare än min, men det kändes inte rätt, det kändes inte som hemma.

4. Fyra ögon är bättre än två! - Ta gärna med någon när du går på visning, mamma, pappa, vän, eller varför inte alla? Mamma och pappa fick följa med mig på alla mina visningar. Det är bra att ha någon annan som också kollar på lägenheten, man ser olika saker och det är lätt hänt att man inte tänker på sånt som den andra tänker på.

5. Köp inte alla möbler på en gång! - När du väl har hittat en lägenhet, köp inte alla möbler på en gång! Det är lätt hänt att man har en bild av hur ens lägenhet ska se ut, men sen när man har bott in sig märker man att det här kanske inte passade här eller att en annan typ av möbel borde stå här. Det är många möbler jag just nu skulle vilja ha, men som tyvärr inte får plats. Ett exempel på det är mitt soffbord. Jag köpte min soffa nästan direkt när jag flyttade in (hade spanat in soffan redan innan jag fick lägenheten). Hade även en bild av hur mitt soffbord skulle se ut, men sen när soffan kom mätte jag och vred och vände men såg att det soffbordet jag hade planerat köpa inte alls skulle passa. Tur att jag väntade innan jag köpte det!

6. Efter köpet! - Den här punkten kanske INTE ska komma från mig egentligen. Men när kontrakten är påskrivet och du har nycklarna i handen så finns Hemnet fortfarande kvar. Hemnet är som nikotin, beroendeframkallande. Det är kul att kolla priser och jämföra, det går alltid att hitta något bättre. Sluta titta på Hemnet när du har en stund över och njut at det du köpt istället! Om jag ska vara sån, så har jag faktiskt inte hittat någon lägenhet som jag har tyckt verkar bättre än min, och jag hänger väldigt ofta på Hemnet, men mest för att kolla på all inredning.

Kram // Beatrice

Gillar

Kommentarer