Header

Förra hopplektionen vi hade, så fick jag äran att hoppa en av mina favoriter inom hoppningen, nämligen Ruzzin. Hon kändes inte jättebra i början, men efter att vi hade lagt några volter i både skritt och trav, så kändes hon mycket mer avslappnad, fokuserad och lugn. Vi hoppade sen fram en gång i trav över två studs hinder och sen en gång i galopp över dem. Vi började därefter att hoppa två studs, 4 galoppsprång och sen två studs några gånger. Innan vi började hoppa hela banan. Första gången var det lite lägre och då kom vi först på två sockerbitar som var som en liten kombination, kom sen på studs linjen, hoppade sen ett räcke på diagonalen, två studs hinder och sen kombinationen till baka. Mellan räcket och studsen skulle det vara ca 5 galoppsprång. Andra gången var det lite högre och då låg kryssen som var studs hindrena på kanske 80, vet inte riktigt. I alla fall så fick hon bara för sig att rusa igenom studs linjen vilket gjorde att vi rev det ena studs hindret. La i alla fall två volter så jag han fixa till galoppen och få tillbaka henne, innan jag styrde mot det gröna räcket som låg på 90 cm och sen avslutade vi med att hoppa studs linjen en gång till. Mina egna tankar efter det ridpasset är att jag är nöjd och känner mig lite säkrare på hopningen nu, än innan eftersom jag bara har hoppat 90 cm stillastående innan. 

Ska vi sen se på det senaste dressyrpasset så hade jag Emilia. Jag var på henne från början, att hon skulle skritta igenom kroppen och det tänkte jag i alla gångarter och genom hela uppvärmningen. Fokuserade även på min sits. Huvudövningen var att vi skulle rida på egna kortsidor och i varje hörn göra en bakdelsvändning, fatta galopp ur bakdelsvändningen lägga en galoppvolt och sen bryta av för att göra en bakdelsvändning och på den andra långsidan så skulle vi göra en skänkelvikning. Emilia blev rätt trött och segade ihop, så fick jobba rätt mycket med det också. Sen travade vi av dem och då blev hon lite för lång. Är inte helt nöjd över ridpasset, men passet gav mig ändå en bättre känsla än dem andra dressyrpassen har gett mig.

Hur går det då med Lilja, jo idag har jag varit och skrittade ut henne en liten runda tillsammans med en annan medryttare som rider Regina och så pratade vi om allt mellan himmel och jord typ. Det var så skönt att bara skritta ut, samtidigt som jag jobbade med henne och ställde igenom och lät henne verkligen jobba i formen korta men intensiva perioder. Inget tvång att hon skulle vara i form, men jag jobbade med att korta ihop henne och då hamnade hon i form. Hon var så gudomligt fin och verkligen gjorde allt som hon skulle. Hon var både lugn, avslappnad, pigg och jobbade som aldrig förr med bakbenen, så ryggen kom verkligen upp ordentligt. Hon började till och med trava på stället och hon gick på så fint utan att jag behövde göra något annorlunda eller hålla om henne ordentligt med benen. En helt fantastik individ som verkligen går från klarhet till klarheten. Väldigt många guldstjärnor till henne idag.

Förra helgen var vi med på en tömkörningsträning och det var så nyttigt. Kunde typ ingenting i början och Lilja var också rätt osäker på vägen till ridhuset. Men efter att vi hade jobbat med henne en stund och en av tränarna hade fått jobba med henne så märkte jag en otroligt stor skillnad och hon fick verkligen jobba på ordentligt. Kände igen många saker som dem sa om att hon protesterar när hon tycker det är jobbigt, men efter att hon har släppt igenom visar hon en otroligt stort fint register på vad hon kan egentligen. Lilja var också riktigt trött efteråt. Jag är i alla fall nöjd och hoppas att jag och Lilja får chansen att ta fler träningar för dem.

Hur ser då sportlovet ut, jo imorgon måndag ska jag till tandläkaren. Tisdag ska jag få ryggen fixad, onsdag ska jag och pappa på handledarkurs på körskolan. Torsdag ska jag klippa mig och eventuellt också till stallet och sen fredag ska jag se till så allt plugg är färdigt för sen vill jag antingen lördag eller söndag också till stallet. På söndag måste jag också packa och förbereda mig för en vecka på Flyinge, då vi ska ha praktik där under bruksveckan.

Lilja bilden är tagen av hästägaren

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Förra helgen var jag hos en av mina underbara och älskade vänner, kom dit på lördag kväll och blev hämtad på söndag morgon för att följa med ut i skogen en tur tillsammans med Lilja och stallet. Det gick helt okej, blev en bra skritt från början, men så fort jag ställer krav på henne så stannar hon. I den lilla skogen så blev det glädje energi och bockningar, men så länge jag slipper rida sist så är hon väldigt fin.

I I måndags hade vi hoppning igen och jag hade Hickory. Tänkte från början att han skulle fram och inte sega ihop och så tänkte jag i alla gångarter. I traven red vi över bommar, där dem första var långa och dem andra var korta. Då det var två bomserier. Han var så fin, vi kom rätt på majoriteten av dem och han ställde verkligen upp på allt. Sen hoppade vi fram på ett räcke eller kryss kommer inte ihåg och då var han också jättefin, kom dock fel på ett språng och höll på att flyga av, men det gick bra. Sen skulle vi börja hoppa och då hoppade vi ett räcke in och fem galoppsprång och sen ett till räcke. Vi kom in i en bra galopp och själv är jag riktigt nöjd över hur jag red honom. Vi kom även näst intill perfekt på den linjen hela tiden, så fick verkligen en självförtroende boost. Där efter så la vi till en oxer som var uppbyggd på två räcken på diagonalen, sen ett relaterat avstånd till det första räcket. Den ena gången fick jag inte till galoppen på det relaterade avståndet, andra gången tappade jag honom i svängen eftersom jag inte kom om honom så bra utan spöet för att sen sista gången hade jag spöet och då blev det mycket bättre. Riktigt nöjd och tränaren gav oss en guldstjärna.

I torsdags hade vi dressyr och jag hade Anton, red han i mitten av 1 och det var inte mycket som gick bra, vilket har gjort att jag har trängt bort det passet, av travningen var han dock magisk i.

Idag åkte jag till stallet i morse så jag var där vid 9, träffade två nya tjejer som ev ska bli medryttare i stallet. Tog ut Lilja på gången och gjorde i ordning henne. Fick reda på att hästägaren hade ridit henne i veckan och det gjorde mig glad, då jag har någon att diskutera med om hur jag tycket hon känns när jag rider I alla fall så skrittade vi över till ridhuset sen, började skritta fram henne på långa tyglar och korta och länga henne. Hon kom ner på tygeln några steg och uppförde sig exemplariskt. Problemet just nu är att hon saknar framåtbjudning och tycker hon att våra krav blir för stora så bara stannar hon och vägrar gå. Men det kommer nog att lösas snart hoppas jag. I alla fall så fick jag mycket och bra hjälp från henne och redan efter några minuter så var hon väldigt mycket finare. Travade sen runt henne lite dock inte alls mycket och sen som avslut så fick jag hjälp igen med galoppen just bara för Lilja var så otroligt motsträvig idag tyvärr. Som avslutså tog jag tre språng på ett litet hinder och även det gick bra, måste dock börja höja hindrena lite då hon inte vill förrän dem blir lite högre. När vi kom tillbaka så gjorde vi i ordning hästarna och släppte ut dem. Fyllde sen på vatten till alla hästar, mockade Liljas och Reginas boxar, strödde och sopade och gav hästarna lunch.

Likes

Comments

Hejsan, jag har nu haft hoppning två dagar efter varandra och jag tänkte n berätta om dem. Jag tänkte även berätta om helgens ridpass.

I måndags hade vi hoppning på schemat och jag fick äran att rida Ceydido. En hög och lång skimmel valack som har en egen motor, men är lite jobbigare att få tillbaka. Det jag tänkte på redan från början var att försöka göra honom så kort som möjligt, så han inte känns som 2 meter lång häst som inte hänger ihop. Vi började med att rida fram i alla gångarter och i både trav och galopp så red vi på volter. Men i traven så red vi även över bommar på volt vilket jag tyckte gick helt okej. Vi hoppade sedan fram på ett rött litet räcke som han försökte sig på att bocka efter. Men det gick bra. Han försökte även bocka lite efter varje hinder, men han kom aldrig riktigt till bockningen, bara att han drog ner huvudet och slet åt sig tyglarna. Efter att vi hade hoppat fram så gick vi över och hoppade 5,5 alltså vi travar in, hopar i trav landar i galopp, ett galopp språng och räcke ut och sen hade vi 4 galoppsprång till det röda räcket och det gjorde vi några gånger. Sen la vi till det grå hindret på den ena diagonalen och avslutade sen med att hoppa en vit grind på den andra långsidan. Och så vände vi innan dem andra hindrena, eftersom inte hästarna skulle komma i gång i för högt tempo. På slutet kunde jag både korta och länga honom och jag hade honom där jag ville, så jag är väldigt nöjd över både honom och mig.

I tisdags hade vi också hoppning och då hoppade jag en av mina favorit hopp hästar nämligen Hickory. Vi värmde upp på liknande sätt som dagen innan, men jag fick tänka extremt mycket på att rida fram han och göra tempoväxlingar. Fick inte riktigt till att han skulle släpa igenom i båda sidorna, men det blev bättre. Vi hoppade sen fram i trav på ett rött litet räcke och den hästen hoppar så harmoniskt och bra. Vilket gör att det är lättare för mig att komma till ridning och min rygg och jag kan hoppa tillsammans med Hickory. I alla fall så skulle vi sen börja hoppa lite mer och då hoppade vi studsen några gånger och sen satte vi ihop allt till en liten bana, så vi började med att hoppa studs, hade sen en galopp sträck, bröt av till trav, travhoppade det röda räcket och sen galopp och hoppa grinden som också stod på en diagonal precis som räcket. I slutet travade jag av honom någon minut och han sträckte sig så fin. Så jag är väldigt nöjd både över han och mig.

I helgen som var så åkte jag och älskling till stallet i söndags och jag måste bara säga att han är typ den enda personen som gör mig riktigt glad, den enda personen som verkligen fattar sig på mig och mina psykiska problem och den enda personen som jag verkligen har full tillit till och jag är så fruktansvärt glad att vi hittade varandra. Och min underbara kille jag vet att du läser detta inlägg, så jag vill bara säga att jag tycker väldigt, väldigt mycket om dig!

I alla fall så var vi i stallet i söndags och började med att göra i ordning boxarna till nordisarna, mockade, strödde, sopade och la in hö. Hjälpte sen älskling att ta in Regina och sen gjorde vi i ordning henne tillsammans. Sen fick han hoppa upp och så gick vi över till ridhuset. Måste säga att det gick helt okej för att vara bland dem första gångerna och han fick rida så länge han ville. När han inte ville med, så tog vi av sadeln och jag hoppade upp och red igenom henne lite lätt i alla gångarter och den hästen är också så otroligt fräsch för att vara så gammal som hon är, pigg och framåt och en liten arbetsmyra. Skrittade sen tillbaka henne, gjorde i ordning henne och släppte sen ut henne och tog in Lilja.

Gjorde i ordning Lilja, satte på ländtäcket och förbygeln och skrittade över till ridhuset. Hon var inte alls så samarbetsvillig som hon var förra gången. Jag vet att hon ogillar dressyr ungefär lika mycket som jag, men jag vill inte heller hoppa henne när hon inte är där jag vill ha henne. I alla fall så red jag mycket lösgörande i både skritt och trav och både med halsförlängaren och utan. I slutet blev hon så fin och jag vet att det är en lång process att få henne kanon, då hon inte är igång och inte rids så mycket och jag har inte tid till att rida henne dagligen även om jag hade önskat det. Men i alla fall så var jag riktigt nöjd över skritten och traven, så jag tänkte att vi kunde rida ut lite och galoppera i snön. Visst en del hjärnspöken dök upp och jag är verkligen inte lika säker i sadeln som innan jag ramlade av henne och jag har en del hjärnspöken nu som jag verkligen måste jobba med även om jag inte vill. Men enda sättet att bli av med hjärnspöken är att utsätta sig för samma saker flera gånger om. I alla fall så hittade vi en bra sträcka att galoppera på och första gången gick det typ bra, lite höga bockningar och så, men så länge hon gör det av glädje så får hon göra dem. Det är bara jag som måste lära mig kontrollera dem. Sen andra gången så bara backade hon ut mitt i åkern istället för att lyssna, men det gick också bra dock så gjorde hon två rejäla bockningar och jag tappar stigbyglarna och sen precis när jag har tagit dem så gör hon en till. Sen var hon riktigt uppspelt, pigg och glad. Men samtidigt som jag nu har blivit osäker på henne, så är hon den hästen som får mig att inse att det är kul med hästar, även hon som gjorde att jag inte slutade när jag valde att lämna Jagaar och det är också hon som ger mig motivation när jag inte tycker det finns så mycket motivation i livet.

Så jag vill säga tack till alla som tror på mig, alla vänner som man har fått och även tack till att jag får rida henne och till dem som vill att jag rider henne. Tack


Likes

Comments

Är nu inne på skolvecka 2 och har typ inget med häst. Men i alla fall så förra måndagen hade vi två hästlektioner. Första passet var unghäst 1b och det vi gjorde var att hänga, sitta på dem och rida runt dem lite. Eftersom det var skolhästar som skulle vara med i gymnasiearbetet. Den andra lektionen hade vi dressyr och då red jag Emilia som var pigg, osamarbetsvillig och jobbig. Men det gick bra förutom att jag hade så otroligt många hjärnspöken efter avramlingen i vintras och kände mig svimfärdig. Men jag är nöjd och jag vet nu också vad jag ska jobba vidare med, då vi hade individuella samtal i tisdags.

Igår hade vi unghäst 1a där vi tog in unghingstarna och longerade. Ryktade, använde elastisk gjord, schabrak och tyggjord. Min kompis var inte helt kry i hennes rygg så fick longera Hashtag själv och det gick jättebra tills han blev frustrerad och ville vända och stanna osv. Han är den enda unghingsten jag har jobbat med, då han har så otroligt mycket personlighet, men när man väl kommer överens med honom så är han så snäll och underbar. Vår lärare är väldigt förvånad då jag kan gå rakt in och ta fast han utan några bekymmer och hon är också väldigt glad att det är någon som gillar han då det nite är så speciellt många som gör det tydligen.

I alla fall så i helgen var jag i stallet tillsammans med min älskling. Jag är så stolt över honom då han är positiv, försöker förstå vad jag menar och som till och med vågar hjälpa mig med Lilja. Hon är lite små nafsig, men han klarade det galant. I alla fall så började vi med att fixa hennes box, tog in henne och gjorde en hel och noggrann ryktning. Tog sen på hennes grejer och satte även på halsförlängaren och sen gick vi mot ridhuset. Började med att longera henne i båda varven och var snabb till att få igång motorn och hon var lugn och avslappnad så satte på halsförlängaren och hoppade upp. Började med att rida lösgörande och se till så hon lyssnade på mig. Därefter så jobbade jag med bommar, upphöjda bommar med halsförlängaren. Just bara för att hon ska förstå att det är okej att sänka halsen. Vi avslutade även med att hoppa lite och där måste vi verkligen jobba mer, hon har tappat så otroligt mycket i hoppningen. Hoppade såklart utan halsförlängaren. Som avslut så hade jag på halsförlängaren igen och jobbade med att få henne låg och avspänd och det gick verkligen jättebra.

Minus med passet var att hon saknar framåtbjudning, så det ska vi träna mer på. Det som var plus var att hon var så lugn, avspänd, mjuk och accepterade halsförlängaren nu också. Så kommer även att fortsätta att jobba med den ett tag.


Likes

Comments

Jag tänkte nu berätta lite om vad jag har gjort i vinter, då inte min bloggning har varit aktiv som vanligt.

Samma dag som vi slutade så åkte jag med min kompis Malin till ett stall, där deras söta medryttarponny står och hjälpte till där. Vilket var kul och sen på kvällen när jag kom hem så kom min pojkvän en stund.

Tror inte jag gjorde någonting varken på torsdagen eller på fredagen, men på lördagen så julpyntade jag hela huset. Då vi inte hade hunnit göra det innan och sen på kvällen åkte jag, mamma, pappa och älskling in till Lund och Rosegarden. För att äta och fira pappa. På söndagen var det julafton och då var mormor och morfar här. I julklapp fick jag ett ljus, presentkort, godis och ridstrumpor.

På måndagen var en kompis till familjen här och sen på tisdagen så var det en drama dag.

Allt var i sin ordning när jag åkte till stallet, tog in Lilja som inte kunde uppföra sig överhuvudtaget i stallet och sen red jag och en annan i stallet ut. Det gick jättebra i skritten, hon gick på framåt och var avslappnad, trots att hon gick först. I traven måste vi jobba extremt mycket på, då hon segar ihop blir stum, vill inte gå fram och kryper ihop bakom den andra hästen i detta fall 98:an. I galoppen gick det också väldigt bra. Sen red vi igenom en skog, men i slutet av skogen händer någonting. Jag vet inte vad, men jag tror det kan ha varit något med att hon blev nervös och rädd för något, gör en bockning som är rätt hög och jag är inte bared och sitter på marken sen. Fick även hennes hov i backhuvudet. Men jag kunde sitta upp och skritta henne trots att hon var väldigt spänd och vi tog även en lång trav på hemvägen, då det blev skitväder och den traven hon använde där är verkligen den traven jag vill att hon använder hela tiden. Då hon släpper igenom, blir avslappnad och använder verkligen hennes steg fullt ut. Så nöjd över henne och sen när vi kom tillbaka släppte vi ut hästarna och fixade i ordning det sista i stallet. När jag kom hem hade jag jätteont i huvudet, var trött utan anledning och illamående så jag la mig i sängen och mamma och pappa åkte bort, men efter någon timma så var jag tvungen att ringa hem dem, då jag hade blivit ännu sämre och då fick det bli akuten. Vilket också min pojkvän åkte med oss in till och där konstaterade det sig att jag hade fått en hjärnskakning. Så det har jag fått ha halva jullovet. När vi kom hem så tog vi det bara lugnt en stund och sen åkte älskling hem. Läkaren sa dock att jag skulle ta det lugnt och inte använda några skärmar, men det gick väl sådär.

På onsdagen åkte jag med Amigo till veterinären, där vår hemma veterinär fick checka han. När jag sen kom hem så åkte jag med Malin och Sara till deras stall igen och hjälpte dem lite och sen på kvällen kom dem hem till mig och vi gjorde kanelbullar och chokladbollar.

På torsdagen åkte jag, mamma och pappa till Danmark och på fredagen så åkte jag med Amigo och Millie till veterinären igen då Millie skulle vaccineras och Amigo skulle röntgas och ta blodprov. Det gick jättebra och allt såg bra ut och det vår veterinär konstaterade var att den andra veterinären som vi hade i höstas ljög om allt och fick sparken. Då många hade klagat på han. Men veterinären sa att Amigo har en genetisk sjukdom som den rasen kan få och det man kan hjälpa dem med är att ge smärtstillande och det kommer han få, eftersom han är pigg, glad hoppar och studsar och han äter medicinen som godis och då är inte avlivning något alternativ.

På lördagen åkte jag med och groomade på hjulkul vilket var kul och trevligt som vanligt och jag tyckte även om min insats eller i alla fall så har jag inget att klaga på. Sen på eftermiddagen så körde jag och en annan i stallet par med nordisarna, vilket gick helt okej ändå och på kvällen var jag och firade en annan kompis till familjen som fyllde år dagen efter men, då kunde inte vi.

På söndagen var det nyår och då firade jag den med älskling som även var här under natten och hela måndagen. I tisdags åkte jag till mormor och var där tisdag, onsdag och torsdag. När jag kom hem klippte jag tassar på Amigo och Aci. I fredags klippte jag Millies och sen badade jag dem.

I fredags var jag också och såg min första skräckfilm på bio, nämligen Insidious 4 The last key och det jag kan säga om den är att den började starkt och slutade lika starkt och jag älskar den, så underbart bra. Hade så klart tvingat med mig älsklingen och jag tycker så synd om han, då han hatar skräckfilmer och var skraj hela filmen, men så glad att han ändå följde med.

I går var jag i stallet igen och red en lugn uteritt med Lilja i skritt och trav och det gick över förväntan, jag var dock lite försiktig på vissa ställen, men tror det kommer att släppa allt eftersom jag rider henne igen. Jag är i alla fall nöjd och sen idag kommer jag bara fixa det sista inför skolstarten och flytten tillbaka till Bollerup imorgon bitti.

Likes

Comments

Gjorde du något under 2017 som du aldrig gjort förut? Ja, jag började grooma på körtävlingar. Vilket har varit väldigt kul att testa och jag hoppas jag får fortsätta med det ibland i alla fall. Jag testade även att sommarjobba

Genomdrev du någon stor förändring? Tjänade egna pengar för första gången om det räknas, annars nej

Vilket datum från 2017 kommer du alltid minnas? Jag kommer alltid att minnas den 15 December

Dog någon som stod dig nära? Nej

Vilka länder besökte du? Jag besökte bara Danmark i år

Bästa köpet? Det var mycket som var bra, svårt att välja ut bara en specifik sak

Gjorde något dig riktigt glad? Ja, min pojkvän och min hund

Saknar du något från 2017 som du vill ha 2018? Bättre väder, hehe

Vad önskar du att du hade gjort mer? Varit mer med mina kompisar

Vad önskar du att du hade gjort mindre? Vet inte

Bästa boken du läste? Divergent

Bästa helgen? Svårt att välja, då jag tyckte dem allra flesta var ångest helger

Din största framgång? Lärde mig att hantera dem lite hetare hästarna och klarade det bra. Sen också att jag hängde med och groomade på körtävlingar. Hahahahaha, vet faktiskt inte

Största misstaget? Att min attityd har ändrats och gjort att jag har börjat bråka med nära vänner

Var du gladare eller ledsnare detta året än tidigare år? Jag var mer ledsen och hade ångest i stort sett hela året

Vad spenderade du mest pengar på? Saker till Lilja

Något du önskade dig men inte fick? Ja, en lång bakbom till transporten och en maratonvagn

Vad gjorde du på din födelsedag? Var med Malin, Sara och Assii

Finns det något som skulle gjort ditt år bättre? Om min ångest inte hade funnits

Vad fick dig o må bra? Alla djur, mina vänner och pojkvän

Mest stolt över? Tog tag i mitt psykiska mående

Högsta önskan just nu? Att det blir ett bra år med mindre ångest och att jag vågar hoppa upp och rida Lilja precis som vanligt, sedan avramlingen

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Vara mer aktiv, ta tag i min träning och vara mer med mina kompisar och pojkvän

Dem gamla nyårs löftena:

Jag ska börja springa och gymma/ framför allt börja träna magg och ryggmusklerna så det blir lättare att vara rak, utväderingen av det här löften är att jag sprang i perioder då och då. Jag har tagit tag i min träning, men det är inte förrän nu efter höstlovet som jag verkligen tog tag i min rygg och magg träning

Ska även försöka fokusera bättre på skolarbetet och få bra sömnrutiner, jag lyckades få relativt bra sömnrutiner till 90% och skolarbetet har även de blivit bättre tills min panikångest tog över och allt blev kaos

Ska försöka dra ner på mitt mobilberoende, mobilberoende har det tyvärr inte blivit någon ändring på

Lära mig att slappna av och inte vara stressad hela tiden, lyckades jag helt med men måste ändå fortsätta träna på det för att huvudet ska göra det automatiskt

Lilja ska få komma ut på lite fler pay and jumps, vi ska ta tag i körningen så jag sen kan börja köra henne lite mer själv. Jag tog tag i körningen och körde henne typ tre gånger själv i år, pay and jumpsen har fått stå åt sidan, då jag inte har haft tid att åka iväg med henne i sommar och jag har inte heller hoppat henne någonting i år typ.

Vi ska även kunna rida ut själva, det har vi lyckats med någon gång nu den senaste tiden, men inte alltid utan bråk tyvärr

Jag ska växla mer mellan tömkörning, longering, bom träningar och lite dressyrträningar för att stärka upp henne, som då kommer leda till att det blir lättare att jobba henne i form. Har inte blivit så mycket växling tyvärr, har mest bara blivit uteritt och några dressyr pass och lite longering.

Nya nyårslöften:

Mina personliga nyårslöften kommer att vara:

-Dra ner på mitt beroende angående energidricka och mobilen

-Fokusera lite bättre och mer på skolan

-Få igång min rygg, magg och träning överlag

-Få bättre ordning på mitt mående

Det jag vill att jag och Lilja ska fokusera på under året är:

-Lilja och jag ska kunna rida ut själva

-Åka på fler pay and jumps

-Jag ska kunna köra henne själv och hon ska lyssna

Amigos nyårslöften kan/ska vara:

-Amigo ska kunna gå helt lös på Bollerup,

-hålla han i god kondition och bygga upp hans styrka lite

Likes

Comments

Förra måndagen hade vi Caprili på hoppningen och jag hade Hickory. Banan var två hinder på långsidan där vi skulle trava in, landa i galopp och bryta av till trav. För att sen fatta galopp och hoppa det andra hindret. Hålla igång galoppen och hoppa på en diagonal och sen bryta av till trav. Lägga en volt över bommar i trav, fatta galopp och hoppa på en diagonal och sen bryta av till trav och trava över bommar. Det gick helt okej, han blev lite stark och ville inte lyssna, men annars gick det bra.

På tisdagen hade vi dressyr och blev bedömda på det, så vi gjorde lite av allt möjligt för att checka av våra sitsar och vår inverkan på hästen. Jag hade en ny häst nämligen Hortenzia. Hon passade inte mig, men jag vet inte varför. Men jag lyckades komma igenom passet utan några problem så jag är nöjd.

På torsdagen hade vi löshoppning för dem hästar som vi ska rida in när vi går i trean och det var deras första löshoppningspass, men det gick ändå bra för dem tyckte jag.

I helgen så var jag först med två vänner i fredags istället för att gå på fest, vilket var trevligt och skönt. Sen i lördags åkte jag och en kompis och red ut med nordisarna. Lilja var lite tramsig, men ändå otroligt pigg och känslig. Hon bockade lite och galopperade på bra och sen i sista traven fick hon en helt amazing trav som jag aldrig har känt på henne innan. Hon släppte igenom och kom upp i ett högra travtempo, där hon även kan utnyttja hennes ben rätt. I söndags åkte jag med på hjulkul, jag tyckte det gick mycket bättre än förra gången och jag känner mig lite säkrare oavsett ju mer jag får följa med dem ut, så det är jag väldigt tacksam över.

I måndags hade vi unghäst på schemat och då ryktade vi, tränsade, longerade, la på schabrak och elastisk gjord. Jag jobbade med Hashtag tillsammans med en kompis som jag alltid jobbar med. Jag tyckte även att det gick betydligt bättre än förväntan. Visst i början drog han mot dem andra, men i slutet travade han själv runt och var lång och avslappnad i vänster varv, men han blev väldigt svettig.

Igår hade vi hoppning och jag fick för första gången testa på att hoppa min studsiga favorit Tobago, har länge velat testa att hoppa honom. Vi började med att värma upp hästarna då var han väldigt avslappnad och lugn, så jag kunde till och med lägga om benen på honom vilket är väldigt förvånansvärt. Kunde lägga små volter i både trav och galopp och jag visste hela tiden var jag hade honom. Han kom i en relativt bra form också och var mjuk som smör, älskar han. Sen när vi skulle börja hoppa så travade vi in över en bom och hoppade i galopp gjorde 4 galoppsprång, hinder 4 galoppsprång och sen hinder igen. Visst han var väldigt pigg igenom hinderna och han rusade efter men en sån otroligt rolig häst. Sen andra gången vi skulle hoppa tyckte han det var jättekul, så han fattade galopp och hoppade över bommen i galopp och ville inte gå ut i vägen innan hinderna. Bestämde mig för att skritta fram till hindret för han lyssnar på mindre än 1 sekund och det räcker du petar extremt lätt på han så galopperar han så det gick så otroligt mycket bättre än när jag travade innan. Visst han rusar fortfarande över och efter men han gick att kontrollera och det gick att hålla honom. Jag älskar den hästen bara mer och mer för vare gång jag rider honom, då han är så känslig och har så mycket attityd. Ska man rida honom på ett bra sätt så måste man kompensera lite med honom och inte samla alldeles för mycket, men inte heller lämna allt till honom. Jag får i alla fall mycket beröm över hur jag rider honom och det känns väldigt skönt och bra.

Likes

Comments

De var ett tag sedan jag bloggade, så jag tänkte berätta lite om dem senaste ridpassen.

I lördags red jag ut med Lilja vi hade några små problem då hon var spänd, ville vända osv. Men vi kom runt och jag kunde rida henne i alla gångarter. Traven var den gångart som kändes sämst och galoppen kändes bäst, men tror det berodde på att det är hårt i markerna. I vilket fall som helst så är jag nöjd över stjärnponnyn.

I måndags hade vi hoppning och jag hoppade Ruzzin, red henne senast tidigt i våras tror jag, men jag gillar i vilket fall som helst den hästen väldigt skarpt. Visst hon är nafsig och kan bitas, men i ridningen är hon grym. Vi hoppade på serpentinbågarna så vi började med att rida över bommar, sen var det ett hinder på sista bågen och studs på den korta diagonalen och sen mellan varje runda så sattes det upp hinder på bågarna, så sista rundan så var det ett hinder på vare båge och sen en studs. Jag är riktigt nöjd över både Ruzzin och mig alla gånger utom den sista, då det blev en stressad runda. Kan dock inte begära för mycket, då det var första gången jag hoppade henne.

I tisdags hade vi först dressyr och jag hade en annan av mina favoriter nämligen Tobago. Han var riktigt fin även om vi hade våra mindre bra stunder. I uppvärmningen var han väldigt uppmärksam på min sits och jag kunde bromsa in han så han gick i ett jogging tempo och inte i hans taggade tempo. I galoppen kom han även i form. Huvudövningen var att vi skulle rida skänkelvikning på den långa diagonalen i både skritt och trav. Fick han inte riktigt rakställd alla gånger, men i slutet var han riktigt fin. Den sista övningen vi gjorde var att galoppera på volterna och då skulle vi galoppera 6-8 steg bryta av till en lugn skritt och sen en galoppfattning igen. Likadant sista hållet blev Tobago lite för på och ville gå iväg men de är bara att ta det lugnt och fortsätta precis som ingenting och det gick jättebra. Av travningen blev han lång och låg, men jag behövde ge han nya uppgifter hela tiden för att han inte skulle ta egna initiativ, precis som jag brukar för att hålla honom avslappnad. Han är ingen häst som man kan sitta och dagdrömma på precis, älskade Tobbe Tobago. Slutsatsen är att jag är riktigt nöjd över mitt dressyrpass, första gången på länge som jag är det faktiskt.

Vi höll även på med 1,5 års hingstarna, tog in dem, ryckatde, satte på träns, lyfte hovar och höll på med ett schabrak över hästarna och sen som avslutning släppte vi dem i ridhuset så dem fick springa av sig.

Likes

Comments

I lördags var jag hemma hos Malin och Sara och Assii kom också dit så kul, skönt och välbehövligt. Dem är otroligt saknade.

I söndags red jag Lilja barbacka och bettlöst, trodde aldrig jag skulle sitta kvar på henne. Men kände igenom henne lite lätt i alla gångarter och det gick helt okej. Hade inga krav på varken henne eller mig, då hon behöver lära sig att vara trygg i grimman också. Innan jag börjar begära något utav henne.

I måndags hade vi hoppningen på skolan och då hoppade jag Elliot, det gick helt okej bortsett från att han var så lat i början, men när jag fick ett spö att markera med så blev han otroligt pigg och betydligt lättare att rida.

I tisdags så klippte vi först skolhästar och sen hade vi vår första lektion i unghäst 1b som är den kurs vi kommer att rider in hästarna i när vi går i 3.an. Men vi började med dem äldre så jag och två kompisar hade Prefix. Det gick bra för att vara första gången.

Sen igår var vi med och sprang med hästar som var med i en veterinär studie och det var också väldigt intressant.

Vad händer i helgen då, jo imorgon är det tydligen julmarknad i Sandby, där vi ska vara med. Så mamma har fått för sig att jag ska upp tidigt (håller inte med om det) Så det får vi se hur det går, på söndag åker jag med och groomar på hjulkul inom körningen.

Vad händer idag då. Jo idag är det äntligen fest ikväll som jag har sett framemot ett tag nu. Så nu hoppas jag bara att det blir bra. Vilket betyder att det kommer bli sent och därför ska det bli väldigt intressant om hur morgondagen ska gå, haha. Men vill man hitta på saker så får man stå ut helt enkelt.

Hoppas ni har det :)


Likes

Comments

Förra tisdagen hade vi vår första löshoppning på schemat, dels för att vi skulle få en genomgång inför morgondagens rådgivning, men även för att vi ska lära oss det. Vi löshoppade ungefär 5 yngre hästar. Den här rådgivningen vi ska ha imorgon då. Det är att det kommer hingstar till Bollerup som vår klass ska vara med och hjälpa till, då dem ska bedömas för att eventuellt gå till bruks prov. Det vi ska göra är att höja hinder och bygga hinder och sänka typ.

Förra onsdagen hade vi dressyr och jag hade älskade Tobbe Tobago. Världens mest dampigaste storhäst som jag har ridit. Uppvärmningen gick jättebra hade honom där jag ville osv. Första övningen vi hade var att vi skulle rida innanför spåret och även det gick jättebra. Sen så skulle vi börja med en övning som var att vi skulle galoppera och när vi bröt av så skulle vi trava typ max 4 steg och sen bryta av till skritt. Första gången gick det bra, men sen var han lite för taggad och älskade livet så nästa gång vi skulle börja trava så bara exploderade han och började halsvstegra och bocka och ja, gick inte så bra att bryta av honom heller. Men de gick bra tillslut. Sen som sista övning så skulle vi rida skänkelvikning och han var riktigt taggad, men det gick bra. Det som är så skönt med honom är att han är som en tickande bomb, men har man han bara hos sig så lyssnar han jättebra fast han tickar. När vi skulle trava av så fokuserade jag bara på att få han lugn och avslappnad.

I helgen så var jag och mamma hos ett par kompisar som bor granne med Lilja och bakade pepparkakor. Så jag passade på att rida både lördag och söndag. I lördags testade jag att rida i grimma i alla gångarter och det gick helt okej för att vara första gången jag red i grimma. Lite bockning men det gick typ att styra och hålla i henne. I söndags red jag även då med bara grimma, men hon var riktigt konstig. Först var hon jätteslö, men på vägen hem så bockade hon föst jättehögt så jag höll på att flyga av och sen en stund senare så gjorde hon några fler mindre bockningar. För att vara första gångerna jag red i grimma så gick det betydligt bättre än vad jag först trodde det skulle göra. Men det jag behöver träna vidare på är styrningen, kontrollen och att Lilja fortfarande ska kunna jobba.

Igår hade vi unghäst lektion och då började vi med hingstarna. Vi började med att rykta dem, lyfte hovar, la på schabrak och tränsade dem. Det gick väldigt bra för att vara bland dem första gångerna. Den första hingsten vi hade var en liten gangster, men den andra Beliver som är under Carma och Efter Bengt nabab, var helt fantastisk.

Igår hade vi även hoppning på schemat och jag fick Diezel. Vi började med en framridning i alla gångarter, jag fick dock inte till galoppen och det var det som vår hopptränare även sa att hon är inte jätteförvånad över, då han har väldigt svår galopp. Sen så skulle vi börja hoppa studsen och då bara fick han för sig att det var kul och rusade igenom alla hinder. Förutom sista gången, då var han helt fantastisk. Kan tillägga att det var första gången han hoppade studs. Vi hoppade bara studsen fyra gånger, då han är ung och aldrig hade hoppat det. Vår hopptränare tyckte jag skulle få ha honom, för att jag skulle få en kul utmaning och det är jag glad över.

Så vad händer resten av veckan då, jo imorgon är det som sagt rådgivning och sen har vi inte fler hästlektioner den här veckan. Vet inte om jag vill rida lilla ja i helgen eller inte, beror lite på hur det hänger ihop i psykiska mående.

Likes

Comments