Jag är absolut inte en 100% dedikerad matguru som lever slaviskt. Ibland tycker jag också att det är skönt med snabba fix- och då räcker det att man bara lägger lite extra tanke bakom.

Lätt att köpa ekologiskt så bidrar man något till en mer hållbar utveckling. Plus att det känns lite bättre 👌🏻

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Något som verkligen gick hem hos tjejerna var Keso plättar. Enkelt och snabbt att göra, och väldigt mättande👌🏻

1 ägg
100 gram keso (1/2 liten burk)
0,75 msk fiberhusk
En nypa salt.

Mixa allt med stavmixer och klicka ut 4 stycken i panna med kokosfett (utan smak). Stek på ganska svag värme (50%) en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.

Jag serverar dom med hallon, grädde och lite flytande honung.
Just honung är ett alldeles utmärkt sötningsmedel om man känner att man vill ha det- eller russin.
Om tjejerna äter gröt, musli, Yoggi elr liknande så köper vi alltid naturell och sötar med honung.
På så sätt kommer man undan väldigt mycket dolt socker.
Om du tänker på 1 L vanlig vanilj yoggi- som många äter till frukost, för visst är det gott?! Så är 11 % av den tillsatt socker! Det är typ 1 dl socker!
Kör naturell Yoggi, ringla honung och ge kidsen en bra start på dagen👍🏻🎀

Likes

Comments

Jag försöker att ha som tumregel att alltid ha en full fruktskål hemma. Ibland kanske det dröjer en stund tills det är middag- och så blir en frukt hur bra som helst för att köpa sig lite tid innan barnen börjar tjata igen☺️

Och för mig är ekologiskt ett självklart val.
Man tänker ju att "nej- inte finns det väl farliga saker i frukten jag köper här i Sverige. Det skulle aldrig vara lagligt- att vi köper något som kan vara farligt för oss."
Men jo- precis så är det. Samma veva här- finns det pengar att tjäna så.
Och att tänka att förr var det aldrig prat om en massa ekologiskt- då åt vi frukten man köpte i affären bara.
Man ja- tiderna har förändrats.

För att förklara hur jag tänker så att jag själv förstår:
-Jorden överkonsumeras, den hinner inte återhämta sig och innehåller inte lika mycket näring, därför blir tex frukten som växer i den inte lika näringsrik, inte heller lika motståndskraftig mot insekter och "smittor". Och om man som företag vill tjäna pengar på att sälja frukt så funkar det ju inte att stora delar av frukten blir förstörd. Så då använder man sig av besprutningmedel.

Och dom gifterna försvinner inte för att man sköljer av frukten..
Och jag vill inte medverka till att se vad dom händer i min egen, eller mina barns kroppar, efter att ha utsatts för sådana gifter en längre tid.
Så några kr till är det värt för min del iaf.

Men även jag har en smärtgräns! Jag köper till exempel inte 500g ekologiskt SMÖR för 48kr, det gör jag inte.
Men man kan ju läsa sig till vilka livsmedel som är extra viktiga att välja med omsorg.

Jag vill också påpeka att denna bloggen inte är till för att peka finger eller "veta bäst". Jag dömer inte någon annan för hur dom gör (även om jag önskat att fler människor engagerat sig mer i att ta reda på vad det är som faktiskt stoppar i sig.)
Jag kan och vet absolut inte allt- men jag vill lära mig!

Barnen gillar cashewnötter som är ett bra snax att ha hemma. Dom är proteinrika, innehåller omättat fett, magnesium, fosfor och järn. Awsome🙏🏻

"What do we need, that nature can't provide?"

Likes

Comments

Så många känslor

Denna bloggen skulle ju egentligen handla om något helt annat. Speciellt så borde kanske det första inlägget följa tråden för vad jag tänkt skriva om. Men på något vis hör det ändå kanske ihop?

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja. Jag är rädd att om man inte får till en bra inledande text så slutar människor att läsa. Så fort man skriver något om miljön, utrotningshotade djur så vänder många bort blicken. Det är jobbigt att läsa om,"jag kan ändå inget göra", eller helt tvärtom: " dom bara överdriver", "det händer inte här". Extremister är vad dom är. Men det finns så mycket vi kan göra! I vårt vardagliga liv- som spelar stor roll.

Världen är i full gång att förändras, att vissa förnekar det är för mig en gåta. Eller ja, egentligen inte- finns det pengar att tjäna så kan man inte lita på någon kan det tyckas.

Jag tror att människor vill vara med och göra skillnad, men man vet bara inte vad man ska göra! Man gräver ner sitt huvud lite längre ner i sanden och tänker att det inte rör mig. Att jag inte spelar någon roll. Det är ändå kört. Men det är att förneka sitt eget ansvar tycker jag. Det ligger väl i allas intresse att vi har en fungerande planet kvar lång tid framöver? Tänk på våra barn, på dina barn- vad är det för värld vi lämnar till dom?

Utbilda dig själv och dina barn, titta på dokumentärer för att väcka känslor. Alla har vi sett något hemskt klipp på Facebook om pälsdjur som flås levande, djur som plågas innan slakt, olja som dumpas i havet, korallrev som dör, tjuvskyttar som dödar utrotningshotade djur. Visst har det väckt känslor? Visst har du då, i den stunden tänkt: "Jag ska aldrig bidraga till det där hemska"? Men sen går dagarna och det faller i glömska- precis som allt annat hemskt du upplevt i ditt liv så förtränger hjärnan det sakta men säkert. Det gör för ont att tänka på. Och huvudet är tillbaka i sanden. Samtidigt som allt hemska forsätter att ske, i samma takt.

Har ni sett Leonardo DiCaprios dokumentär "Before the Flood"? Gör det! Här är en länk till den, varsågod.

https://youtu.be/90CkXVF-Q8M

Kolla också på "The Ivory Game"-den kommer garanterat väcka känslor❤​Så vad kan vi göra?

Nu kommer vi till det som är mest spännande. Vad vi faktiskt ​kan​ göra. Minns ni dokumentären "Blackfish"? Den belyste hur späckhuggare har det i fångenskap och baksidorna som många inte var medvetna om. Tack vare dokumentären och spridningen av informationen så har så pass mycket engagemang väckts att SeaWorld har tvingats till ett stort beslut att sluta föda upp späckhuggare i fångenskap. Hur fantastiskt är inte det?🙏 Samma sak gäller djur på cirkus. Tack vare internet och sociala medier så vet människor bättre. Om vi inte vill ha levande djur på cirkus i fångenskap så behöver vi bara bojkotta dom som använder sig utav dom. ​Efterfrågan styr tillgångarna. ​Och mer och mer läser vi idag hur djur förbjuds på cirkus. Vi behöver läsa mer sådant, känna mer ​hopp​ att vi kan vara med och förändra. 

Vi konsumenter har också börjat ifrågasätta palmoljeindustrin. Och det har gett effekt. Fler och fler företag lanserar sina nya produkter "nu utan palmolja". 

 "Förutom den helt centrala frågan om att skydda den biologiska mångfalden innehåller skogsskövlingen en stark koppling till klimatproblematiken. Varje träd tar upp många hundra kilo kol som byggmaterial under sin växt. I samband med att skogarna avverkas frigörs stora mängder koldioxid, detta bidrar i sin tur starkt till klimatpåverkan. Nära en femtedel av utsläppen av växthusgaser beräknas komma från den pågående skövlingen av regnskogen."

Jag kommer att fortsätta att göra vad jag kan, läsa om vad jag kan göra, lära våra barn att respektera djur och natur. Förmodligen kommer det fler inlägg som dessa- och jag hoppas att det väcker engagemang ist för suckar. Det är ju vår värld, vi har bara en. Och kanske måste vi avstå lite bekvämligheter i vårt vardagliga liv för att den inte ska fördärvas❤

Likes

Comments

Testinlägg

Likes

Comments