TEMPURAGRÖNSAKER UTAN ÄGG

Tempura är en japansk maträtt som kan består av olika typer av fisk, skaldjur och grönsaker som friteras i en specialblandad smet tills de blir krispiga och får en ljus gyllene färg.
Krispigare och lättare än andra typer av friterad mat.

I detta recept har jag enbart friterat grönsaker. Även gjort smeten äggfri och använder istället kikärtsspa.

De friterade grönsakerna serverar du med en god dippsås.
Utmärkt att ha som snacks på mingelpartyt eller som en meny med ris till.

Det här behöver du

Tempura smet
1/2 dl aquafaba (kikärtsspad)
2,5 dl soda vatten
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1krm salt
1tsk farinsocker
3 tsk olja

Grönsaker
(använd de grönsker ni tycker om)
1/2 st broccoli 
3 st salladslök
1 kruka Gräslök
1/2 st squash
3 st sparris

Olja till fritering.

Gör såhär

Viktigt tips! Så fort du inte använder tempurasmeten sätt in den i kylskåpet så den håller sig iskall för att fungera som bäst.

Häll i kikärtsspad i en bunke.
Vispa tills vitt hårt skum uppstår.
Tillsätt iskallt sodavatten och fortsätt Vispa.
Tillsätt mjöl, salt, bakpulver och sockret.
Sist i med oljan och vispa tills en jämn tunn smet.
Om smeten är tjock (ska vara som en pannkakssmet) Tillsätt mer sodavatten.

Dela grönsakerna i önskad storlek.

Hetta upp oljan till 180 grader i en djup gryta.
Ha locket nära till hands när du friterar.


Lägg i lite grönsaker i taget i den kalla smeten lägg sedan i den heta oljan.
Vänta med att lägga nästa omgång grönsaker i smeten tills du friterat klart.
Fritera tills gyllene.

Lägg de friterade grönsakerna på en tallrik med hushållspapper för att absorbera överbliven olja.

Salta lite.

Serveras med japansk soja, sojamajo eller chilimajo.






Gillar

Kommentarer