STEKT TORSK MED VITVINSSÅS OCH RAMSLÖKSOLJA

Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås men med en tvist med ramslöksolja samt den stekta ramslöken. Ramslök är en delikatess som i april-maj kan plockas ute i skogarna.

Det här behöver du
4 personer

Stenbitsrom
8 st ramslökar
12 st Potatisar
4 st Torskrygg
Smör
Vitpeppar
Salt

Ramslöksolja
25 st ramslöksblad
1/2 dl kallpressad rapsolja

Vitvinssås
1 st schalottenlök
1 msk olja
2 dl vitt vin
1/2 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
3 dl grädde
1/2 msk vitvinsvinäger

Gör såhär

Koka potatisen.

Ramslök olja

Mixa alla ingredienserna till en jämn olja, sila genom en finmaskig sil.

Vitvinssås

Stek schalottenlöken i oljan utan att den får färg.
Häll på vitt vin och reducera tills ca en matsked återstår.
Häll sedan i fiskbuljongtärningen och vatten, låt reducera till hälften.
Tillsätt grädden och vitvinsvinägern. Reducera tills såsen tjocknat.

Torka av torsken med hushållspapper och krydda med salt och vitpeppar.
Hetta upp stekpannan på hög värme. Lägg i en klick smör och stek hel ramslöken någon minut tills den fått färg.
  Stek sedan fisken gyllene på båda sidor.
Dra bort stekpannan från plattan och låt fisken vila.

Servera den stekta fisken med nykokt potatis och vitvinsås ringla över ramslöksolja och klicka ut rom.
smaklig måltid.

Gillar

Kommentarer