LÖK OCH TOMATPAJ

Just nu skördar vi mängder med tomater här hemma. De bästa som finns är ju att plocka solmogna tomater direkt från plantan och stoppa i munnen. Men de resterande vi inte äter direkt försöker jag hitta goda recept till. Detta recept är en riktigt god paj med mycket smak av tomat, som går att avnjuta både varm och kall.

Det här behöver du:
6 portioner
Pajdegen
3 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen
1,5 kg tomater
1 tsk salt
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
100 g ost av valfri sort
100g parmesan
1 ½ msk majsstärkelse
nymald svartpeppar
1/2 kruka basilika

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader, använd varmluftsugn om du har det.
Ta bort stjälkfästet på ca 1 kg tomaterna och skär dem i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen cirka 1,5 timme.
Gör under tiden pajdegen:
Arbeta mjöl, salt och smör till en smulig deg i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant cirka 26 cm i diameter. Ställ i kyl.
Finhacka löken, fräs i olivolja på låg temperatur i två minuter, pressa vitlöken fräs alltsammans riktigt mjukt.
När tomaterna är färdiga ta ut dem och höj ugnstemperaturen till 225 grader. 
Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajformen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
Blanda ostarna och majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien på pajskalet och fördela hälften av ostblandningen i pajbottnen.
Lyft upp tomaterna och fördela ovanpå osten, vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken och basilikabladen ovanpå.
Fördela resten av osten, löken och skiva ca 0,5 kg färska tomaterna att lägga på toppen, vrid över svartpeppar och salt.
Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över basilikablad.
Smaklig måltid.

Gillar

Kommentarer