DIM SUM (kinesisk dumpling)

Dim sum är små asiatiska knyten fyllda med en fantastiskt god smakrik färs. En riktig höjdare och en underbar rätt till festligare tillfällen.

I detta recept används färdiga dim sumplattor som kan köpas i asiatiska livsmedelsaffärer.

Dim Sumplattor innehåller mjöl och vatten. Vill du hellre använda dig av Won Tonplattor går det med bra, dock innehåller de ägg och därför utesluts de här hemma.



Dim sum

Dim sumplattor
500g fläskfärs
5 cm ingefära
3 dl Kinakål
4 st salladslökar
1 st vitlök
4 msk ljus soja
2 msk sesamolja
1 tsk socker
1 krm Salt
Chili

Dipp
1 st lime
1 tsk ingefära
1/2 vitlök
1 msk soja
1 msk socker
1 msk fisksås

Tina dim Sum/ wontonplattorna

Finhacka salladslöken och kinakål. Skala och riv ingefäran och vitlök fint. Blanda detta med färs, soja, sesamolja, chili, salt och socker. Ställ i kylen ca 30 min.

Lägg ca 1 msk fyllning i mitten på de runda dim sumplattorna.
Vik över ena halvan av plattan över fyllningen, så de blir en halvmåne.
knip ihop knytet upptill först.
Använd sedan hela tummen och pekfingret och kläm till på båda sidorna så knytet sluts.
Fler alternativ på vikningar hittar ni på nätet.

Lägg knytena på en plåt och täck med en fuktig handduk.

Lägg kinakålsblad eller bakplåtspapper i botten på ångkokaren. Placera knytena med lite mellanrum. Ångkoka i ca 12-15 minuter.
Går även att koka eller steka.

Dippsås
Pressa ner saften från limen i ett glas.
Skala och riv vitlök och ingefära fint. Blanda med övriga ingredienser i glaset.

Servera dim sum med dippsåsen.




Gillar

Kommentarer