BROCCOLIRISOTTO MED CITRON


Krämigt grön risotto med smak av broccoli och citron.
Toppa med de stekta stjälkarna från broccolin.
Risotton kan serveras som en förrätt, men en krämig risotto klarar sig också utmärkt på egen hand som varmrätt.
Passar ihop med en bit bröd som en vegetarisk rätt eller till torsk, lax och kyckling.

Det här behöver du
4 personer

250 g broccoli
1 liter vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1/2 st hönsbuljongtärning
2 st vitlöksklyftor
3 msk olja
3 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 1/2 dl parmesanost
1 st citron
svartpeppar
Salt

Gör såhär

Skär bort buketterna från broccolin, Riv fint på ett rivjärn, lägg åt sidan.
Skiva broccolistjälken tunt.

Koka upp en kastrull med vattnet och höns/ grönsaksbuljongtärningarna.
Hacka vitlöken fint och fräs i 2 msk av oljan.
Tillsätt riset och fräs några minuter tills riset blir glansigt och luktar en svag doft av popcorn.
Tillsätt vinet och låt puttra in i riset.
Tillsätt under omrörning ca 2 dl kokande buljongen och låt småputtra in i riset på medelvärme.
Späd med buljong vartefter den kokar in, var noga med att rör om ständigt tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd.

Rör sedan ner den rivna broccolin och låt sjuda ytterligare några minuter.
Ta från värmen och rör ner finriven parmesanost och finrivet citronskal.
Smaka av med salt och peppar.

Stek broccolistjälkarna i resten av oljan på hög värme några minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Gillar

Kommentarer