Katter

Katter är ett djur som ligger mig varmt om hjärtat! De är gosiga och bara helt underbara. Jag har 4 katter, och jag har alltid haft katt som favoritdjur! Min ena katt Rudolf, han brukar vilja gosa, han älskar att hålla hand och det är så gulligt! 

Fakta om katter:

 SVANSEN, katten använder sin svans till att hålla balansen. Svansen kan också förmedla kattens sinnesstämning: en svans som står upp eller hänger löst nedåt innebär i allmänhet att katten känner sig glad, medan en svans som häftigt piskar fram och tillbaka visar att katten är arg eller spänd inför ett förstående anfall mot något byte. Om den har 

svansen mellan benen så känner den sig undergiven. Om katten blir skrämd kan håren, speciellt på svansen, ställas rakt ut, så att katten verkar större.

ÖGON: När katten är vänligt inställd blinkar den lätt med ögonen eller sluter dem. Är den vaksam, rädd eller i en konflikt spärrar den upp ögonen. Att stirra någon i ögonen är en aggressiv signal för katten.

Pupillernas storlek anpassas automatiskt efter ljuset, men kan även uttrycka humör. Är katten arg eller irriterad får den smala pupiller och är den upphetsad eller rädd får den fullt vidgade pupiller. När kattens pupiller plötsligt blir smalare vid kelande är det en signal om att den fått nog och vill vara ifred.

MORRHÅREN: Är katten skrämd lägger den morrhåren bakåt, detsamma gör den vid slagsmål för att skydda morrhåren. Om katten är nyfiken vinklar den morrhåren framåt.

Rolig fakta om katter:

SÖMN: Katter använder 70 % av sitt liv till att sova.

ANTAL: Det finns cirka 500 miljoner tamkatter i världen. Bland dessa finns det cirka 40 kända arter.

KLÄTTRING: En katt kan inte klättra ner från ett träd med huvudet först eftersom alla klor går åt samma håll. För att komma ner så måste de därför klättra med bakdelen först.

HASTIGHET: En katt kan röra sig upp till 49 km/h under kortare sträckor.

Hoppas att du som läser detta tycker att det är bra! 💖

Gillar

Kommentarer