krämkaka med mascarponegrädde

Dessa härliga krämkakor är vanlig vetedeg som har ordentligt med nymortlad kardemmua i, fyllningen är en blandning mellan mascarpone färskost, grädde och vaniljsocker, det är en ljuvlig fyllning och passar så bra till dessa krämkakor. På toppen har jag några klickar vaniljkräm.

Detta behöver du till 2 Krämkakor på ca 350 g

25 g Jäst

1 dl Standardmjölk

0,5 dl Vispgrädde

0,75 dl Strösocker

0,5 tsk Salt

1 Ägg

50 g Rumsvarmt smör

2 tsk Nymortlad kardemumma

6 dl Vetemjöl special eller Manitoba

Fyllning

4 dl Vispgrädde

200 g Mascarponeost

0,75 dl Strösocker

2 tsk Vaniljsocker

Topping

2 dl Vaniljkräm, vill du koka egen kräm, så finns recept här i bloggen i egen kategori, halvera i sånt fall receptet, och gör den i god tid före du sätter igång att baka, förvaras i kyl

Pärlsocker och rostad mandel

1 ägg till strykning

Så här gör du:

1. Smula jästen i en bunke, och mortla kardemumma

2. Värm grädde och mjölk till fingervarmt, häll över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt strösocker, salt, ägg, smör i bitar och mjölet i omgångar, jobba ihop och knåda i minst 15 minuter. Dela degen på två lika stora bitar och forma till runda bollar, låt jäsa i varsin bunke under bakduk i en timma

3. Lägg degbitarna på en och samma plåt med bakplåtspapper, platta till något och forma runda med händerna. Låt jäsa till dubbel höjd, det brukar ta 1-2 timmar.

4. Sätt ugnen på 175 grader, vispa ihop ingredienserna till mascarponegrädden, den skall bli något tjockare än vispad grädde

5. Pensla med ägg och klicka eller spritsa några klickar vaniljkräm, strö på pärlsocker och rostad mandel

6. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter

7. Låt kakorna svalna på galler i 1 timma innan du delar dem med sågkniv

8, Bred eller spritsa på ca 1 cm mascarponegrädde och lägg på locket


Gillar

Kommentarer