kardemummasnäckor med dumlegömma

Underbara Kardemummabullar som är fyllda med smör, mandelmassa och kardemumma, och dessutom en Dumlekola på toppen som sjunkit in till en härlig gömma. Dessa är stora, hela 90-95 gram, jag har bakat dem i XL muffinsformar.

Detta behöver du för 12-14 stora (ca 90 g) Kardemumma bullar med Dumlegömma

50 g Jäst

2 ägg

1,5 dl Strösocker

2 dl Standardmjölk

1 dl Vispgrädde

1 tsk Salt

100 Rumsvarmt smör

1 msk Nymortlad kardemumma

12 dl Vetemjöl special, eller Manitoba

14 XL Muffinsformar

Fyllning

175 g Rumsvarmt smör

50 Riven mandelmassa

0,5 dl Farinsocker

0,5 dl Strösocker

2 msk Marsanpulver

Topping

Mandel och pärlsocker

Ägg till strykning

Sockerlag som du kokar på 1 dl vatten och 1 dl strösocker

14 Dumlekolor

Så här gör du:

1. Smula jästen i en bunke och mortla kardemumma

2. Värm mjölk och grädde fingervarmt, häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt ägg, kardemumma, strösocker, salt, smör i bitar och mjölet i omgångar. Jobba ihop och knåda i minst 15 minuter. Låt jäsa under bakduk i bunke en timma

3. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen på lägsta hastighet

4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, forma till en rektangel och platta till med händerna, kavla ut en platta till ca 35 cm hög och 60 cm bred. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 3 cm breda bullar (ca 90 gram) och lägg i formar på plåt, låt jäsa under bakduk till ca 70% större, brukar ta 1-2 timmar

5. Sätt ugnen på 220 grader

6. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel och pärlsocker, lägg en dumlekola i mitten.

7. Grädda i mitten av ugnen i 13-14 minuter


Gillar

Kommentarer