kanelbullar med mandelmassa i muffinsform

Att baka kanelbullar i muffinsformar är något av en favorit, de blir både vackra och saftiga, i fyllningen har jag också mandelmassa.

Detta behöver du för 12 Bullar

2 tsk Kardemumma, nymald

1 dl Mjölk, standard

0,5 dl Vispgrädde

1 Ägg

25 g Jäst

0,75 dl Strösocker

1 nypa Salt

50 g Smör, rumsvarmt

6 dl Vetemjöl special, eller Manitoba cream

Topping

1 Ägg, uppvispat

Pärlsocker och hyvlad mandel

Sockerlag, kokas av 1 dl vatten och 1 dl strösocker

Fyllning

100 g Smör, rumsvarmt

0,75 dl Farinsocker

75 g Mandelmassa, riven

2 msk Marsanpulver

1 msk Kanel

Så här gör du:

1. Smula jästen i en bunke

2. Värm mjölk och grädde fingervarmt, häll över jästen och rör tills den löst sig

3. Tillsätt Strösocker, salt, ägg, mortlad kardemumma, smör i bitar och vetemjöl i omgångar, jobba ihop och knåda i minst 15 minuter. Låt jäsa under bakduk i bunke i en timma. Vispa ihop ingredienser till fyllningen på lägsta hastighet

4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bord, platta till och forma till en rektangel med händerna, kavla ut till en 70 cm bred och 25 cm hög degplatta. Bred på fyllningen och vik degen dubbel uppifrån och ner. Platta till och jämna till med händerna, kavla ut något

5. Skär ca 3,5 cm breda remsor, byxa varje remsa så det blir 3 lika stora remsor. Byxa betyder att man inte skär ända upp. Fläta till trefläta, rulla ihop och lägg i form. Jag brukar ibland använda muffinsformar, och ibland lägger jag direkt i muffinsplåt, i mina fastnar de inte

6. Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek, brukar ta 1-2 timmar

7. Sätt ugnen på 220 grader

8. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandel. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter

9. Pensla med sockerlag direkt efter gräddning

Gillar

Kommentarer