blåbärssnurror med vaniljkräm

Kombinationen vaniljkräm, blåbär smör och mandelmassa är oslagbar, det är just vad du får i dessa härliga bullar.

Detta behövs för 10-12 Blåbärssnurror med vaniljkräm

25 g Jäst

1 dl Standardmjölk

0,5 dl Vispgrädde

1 Ägg

0,75 dl Strösocker

0,5 tsk Salt

2 tsk Nymortlad kardemumma

50 g Rumsvarmt smör

6 dl Vetemjöl special eller Manitoba

Topping

3 dl Vaniljkräm, vill du koka egen så finns recept här i bloggen, i egen kategori. Koka den i god tid så du hinner kyla ner den, halvera receptet

1 Uppvispat Ägg

Sockerlag kokat på 0,5 dl vatten, och 0,5 dl strösocker

1 dl Pärlsocker, jag brukar också ha på rostad mandel

Fyllning

100 g Rumsvarmt smör

3 msk Marsanpulver

50 riven mandelmassa

3 msk Blåbärssylt, ej för rinnig, jag brukar använda Önos extra prima blåbärssylt, den är både fast och god

0,5 dl Strösocker

Så här gör du:

1. Smula jästen i en bunke och mortla kardemumma

2. Värm mjölk och vispgrädde fingervarmt, häll den över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt strösocker, ägg, mortlad kardemumma, salt, smör i bitar och sist mjölet i omgångar, jobba ihop och knåda i minst 15 minuter. Låt jäsa under bakduk i bunken i 1 timma

3. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen på låg hastighet. Vispa upp ett ägg till strykningen och koka upp sockerlag

4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, platta till och forma till en rektangel, bred fyllning på halva degplattan, vik den dubbel uppifrån och ner. Platta till med händerna och kavla ut den något, den bör vara ca 25 cm hög. Skär ca 3 cm remsor, dela varje remsa på mitten utan att skära hela vägen upp (byxa)

5. Tvinna varje remsa och snurra ihop till en bulle, lägg på plåt med plåtpapper, jäs under bakduk till ca 75% större, det brukar ta 1-2 timmar

6. Sätt ugnen på 220 grader

7. Ägg stryk, strö på pärlsocker och rostad mandel, tryck till lite försiktigt i mitten med tummen, klicka på vaniljkräm i önskad mängd

8. Grädda mitt i ugnen i 11-12 minuter

9. Stryp på sockerlag direkt efter gräddning, undvik att stryka på krämen

Gillar