Idag har jag & min lilla hjälpreda bakat kärleksmums. Blev inte helt nöjd sist jag valde det så jag googlade runt i hopp om att hitta ett nytt bra recept & detta som jag hittade på kokaihop.se var verkligen en fullpott! De blev jätte saftiga & goda- mums!!!

Ingredienser:
250 gram smör
5 dl socker
5 st ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl mjölk
Glasyr:
100 gram smör
5 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0.5 dl starkt, kallt kaffe
kokosflingor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i smeten.
4. Tillsätt till slut det avsvalnade smöret samt mjölk och rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord långpanna och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna.
6. När kakan börjat svalna kan du göra glasyer: smält smöret och blanda därefter i alla ingredienser och rör till en jämn smet. Bred sedan ut glasyer på kakan och strö på kokisflingor. Låt glasyer stelna och skär sedan upp kakan i jämnstora rutor.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Skojiga kakor att ha på dessertbordet på julafton.

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker + 1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 gram rumsvarmt smör

Gör såhär:
Arbeta ihop ingredienserna väl. Låt sedan degen vila i kylskåpet ca: 30 min. Ta sedan ut degen ur kylskåpet & dela den i fyra delar till att börja med. Dela sedan varje fjärdedel i 8 delar & rulla varje del till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper & platta ut bollen litegrann. Grädda i ugnen i 175 grader i ca: 8-10 min. Jag gjorde munnarna med hjälp utav en tesked direkt när de kom ut ut ugnen & sedan tryckte jag i sockerögon. När de hade svalnat satte jag dit en non stop med lite kristyr. Sedan gjorde jag hornen utav smält choklad.

Likes

Comments

I år kände jag för att för att göra egen pepparkaksdeg och prova göra ett pepparkakshus för första gången. Googlade runt och hittade ett bra recept på både deg och kristyr från "Köket". Blev både pepparkakor och en liten tomtestuga.


200 pepparkakor
Pepparkaksdeg
4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen

Kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättika, eller pressad citron
Ev. karamellfärg

Så här gör du!

Pepparkaksdeg: Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.
Baka pepparkakor: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.

Kristyr: Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp.

Likes

Comments

I år skippade jag lussekatterna och gjorde saffranshjärtan istället. Använde mig utav detta recept från Kungsörnen som grund. Blev väldigt saftiga och goda.

Ingredienser

40 st

900 g (ca 15 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 g saffran, 2 paket
1 tsk salt
2 dl strösocker eller vit sirap
1 ägg till pensling

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Smält matfettet i en kastrull.

2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.

4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.

5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.

6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den i två delar och kavla ut dem i två rektanglar. Pensla på med flytande smör & strösocker.

8. Rulla ihop från båda ändar utav långsidorna in emot mitten. (Se bild)

9. Skär i ca: 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt och dra ut spetsen på hjärtat något.

10. Låt jäsa ca: 30 min under bakduk.

11. Pensla med uppvispat ägg & strö på pärlsocker.

12. Grädda 5-8 min i mitten utav ugnen i 250 grader.

Likes

Comments

Imorgon ska dottern vara med på en julshow med hennes kör med efterföljande kakbuffé efteråt. Ville bidra med något enkelt med juligt & föll för detta recept. Drömmar brukar ju uppskattas utav de flesta. De blev verkligen jätte goda & riktigt smälter i munnen. Perfekta även till glöggmingel.

Recept! (som jag hittade på kokaihop.se)

Ingredienser till 30 st
75 gram smör
1.5 dl socker
50 ml olja
2 dl mjöl
1 tsk ingefära
0.5 tsk nejlika
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk hjorthorn

Gör så här:
1. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt neutral olja och fortätt vispa.
2. Blanda mjölet med de andra malda kryddorna och hjorthornssaltet, och rör ner i smeten.
3. Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla till små bollar. 4. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. 5. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min, i 150 grader.

Låt sedan kakorna svalna.

Likes

Comments

Min syster är gluten intolerant, så till dotters 5-årskalas gjorde jag en glutenfri choklad sockerkaka som jag spritsade med vit chokladfluff. Formen är köpt på Dollarstore.

Recept sockerkaka: (från ICA)

Ingredienser

PORTIONER: 1 kaka
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl fint glutenfritt mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en avlång kakform som rymmer 1,5 liter (för 1 kaka). Strö den med glutenfritt ströbröd eller kokos.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Blanda samman de båda mjölsorterna och bakpulvret. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet.
Grädda kakan i nedre delen an ugnen ca 40 minuter eller tills kakan känns torr.
Starta timer
Låt kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp.

Recept vit chokladfluff:

Recept: ( från tidningen hembakat )

300 g vitchoklad
4 dl grädde

Bryt chokladen i mindre bitar i en värmetålig skål.
Värm grädden i en kastrull. Den ska bli riktigt het men inte koka.
Häll den varma grädden över chokladen och blanda väl tills chokladen har smält.

Låt svalna, plasta in skålen och ställ i kylskåpet över natten. Den ska stå kall ca 12 timmar.

Vispa med elvisp till önskad konsistens.

Likes

Comments

Idag har min älskade lilla dotter haft sitt 5-årskalas med enhörningstema. Jag tog mig an utmaningen att göra en enhörningstårta & det blev en riktig utmaning vill jag lova.

Bottnar: ICA's färdiga, pinsamt men sant.

Fyllning: Hallonmousse & blåbärsmousse

Recept: (Från Tasteline)

2 dl grädde
2 dl blåbär eller hallon
3 st gelatinblad
3 msk florsocker

Tillagning:

1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Vispa grädde och florsocker.
3. Mixa blåbär och värm en del med gelatin så det smälter.
4. Blanda i resten av blåbären och vänd försiktigt ner i grädden. Ställ i kylen 1-2 timmar.

Samt vit choklad fluff!

Recept: (Från tidningen hembakat)

300 g vitchoklad
4 dl grädde

Bryt chokladen i mindre bitar i en värmetålig skål.
Värm grädden i en kastrull. Den ska bli riktigt het men inte koka.
Häll den varma grädden över chokladen och blanda väl tills chokladen har smält.

Låt svalna, plasta in skålen och ställ i kylskåpet över natten. Den ska stå kall ca 12 timmar.

Vispa med elvisp till önskad konsistens.

Tårtan är spacklad & spritsad med grädde.

Hornet, ögonen & öronen är gjord i sockerpasta. Stabiliserade hornet med ett sugrör.

Dekorerad med ätbara pärlor & hjärtan.

Likes

Comments

I torsdags fyllde älskade dottern år. Idag hade vi firande med hennes farmor & farfar samt hennes faster med familj. Hon önskade en rosett tårta. Detta var vad jag lyckades knåpa ihop.

Botten: ICA's chokladbotten

Fyllning 1: Vit chokladfluff

Recept från tidningen Hembakat!

300 g vitchoklad
4 dl grädde

Bryt chokladen i mindre bitar i en värmetålig skål.
Värm grädden i en kastrull. Den ska bli riktigt het men inte koka.
Häll den varma grädden över chokladen och blanda väl tills chokladen har smält.

Låt svalna, plasta in skålen och ställ i kylskåpet över natten. Den ska stå kall ca 12 timmar.

Vispa med elvisp till önskad konsistens.

Fyllning 2:

Recept från Tasteline!

2 dl grädde
2 dl blåbär
3 st gelatinblad, 2-3 st
3 msk florsocker, 2-3 msk
Tillagning

1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Vispa grädde och florsocker.
3. Mixa blåbär och värm en del med gelatin så det smälter.
4. Blanda i resten av blåbären och vänd försiktigt ner i grädden. Ställ i kylen 1-2 timmar.

Dekorerad med spritsad rosafärgad grädde, ätbara pärlor & sockermassa.

Dottern blev jätte nöjd & gästerna tyckte den blev god. Vore kanske godare med hembakta bottnar men jag är SÅ dålig på det så jag orkade inte ens försöka. Har testat jätte många recept men blir aldrig nöjd! Så det fick bli lite fusk.

Likes

Comments

Färgglada maränger som skall serveras på dotterns 5-års kalas i helgen. Jag hittade receptet på ICA.se. 

Ingredienser:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100°C Varmluft (eller 100°C på över/undervärme).
Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättiksspriten, ca: 2 minuter på medelhastighet.
Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca: 4 minuter.
Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott.
Spritsa eller klicka ca 50 maränger på 2 bakpappersklädda plåtar (för 50 st).
Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.

Jag valde att dela upp smeten i 3 delar innan jag vände ner florsockret. Färgade 2 delar med pastafärg. Sedan använde jag min 3 delade tyllkoppling för att få dem 3 färgade.

Likes

Comments

Idag åt vi 2-rätters fars dag till ära & jag gjorde chokladfondant till efterrätt. Använde detta recept som jag hittade från "köket" när jag googlade runt. Blev alldeles perfekta!

Du behöver:
100 g smör
150 g god mörk choklad
2 st ägg
2 st äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör + strösocker till formarna

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
3. Vispa ihop ägg, ägggulor och socker i en bunke.
4. Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
5. Rör tills det blir en slät och blank kräm.
6. Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ.
7. Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin.
8. Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
9. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
10. Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
11. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
12. Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.

Likes

Comments