3 sorters sill till Julafton

Den 21 december

Hej på er!

Julafton är bara tre dagar bort och all julstress börjar ta fart.

Har ni slagit in alla julklappar eller ni kanske har några att handla fortfarande. Jag är helt klar med julens alla julklappar och jag har endast bara klapparna till julklappsspelet kvar att slå in.

Något annat som är på tiden att fixa är all julmat. Det är hög tid att lägga in era sillar som ni ska äta på julafton. Ni kanske till och med ska njuta av de i mellandagarna.

Varje år gör mina föräldrar vår egen sill som vi äter på julafton. Och i år ska jag dela med mig av våra otroligt goda recept.

Löksill

Först ut är löksillen. Det finns ingen godare löksill än hemmagjord, speciellt inte mammas löksill.


1 pkt inläggningssill

Lagen:

1 dl Ättika 12%

2 dl Vatten

1,5 dl Strösocker

0,5 tsk Vitpeppar-krossad

1 tsk Kryddpeppar-krossad


1 st Morot

1 st Rödlök

Hur du gör:

1. Koka upp ättika, vatten, socker, vitpeppar, kryddpeppar. Låt lagen kallna.

2. Skala moroten och löken och skär de i mindre bitar.

3. Dela sillen i bitar och varva med moroten och löken i en burk.

4. Slå på den kalla lagen och låt sillen stå i kylen i ett dygn gärna två.

Nu är den klar för att ätas.

Citrus och akvavit sill

Nästa sill på tur är pappas citrus och akvavitsill. Den är toppen att ha på julen, citrussmaken med en blandning av kryddor och mycket kanel gör att du vill äta mer och mer sill. Kanske har något med akvaviten att göra, vad vet jag. Haha..


1 pkt Inläggningssill

0,5 dl Ättika 12%

1 dl Strösocker

1,5 dl Vatten

6 st Nejlikor

3 st Kanelstänger

1 tsk Kryddpeppar- mortlad lite lätt

1 st Citron

1 st Lime

1 st Apelsin

1 dl Akvavit/ vodka


Hur du gör:

1. Koka upp ättika, socker, vatten, nejlikor och kryddpeppar. Låt kallna.

2. Skär citrusfrukterna i klyftor ( det ska vara hinnfria). Pressa saften från de överblivna citrusresterna ner i inläggningen.

3. Smaka av lagen med vodkan.

4. Skär sillen i bitar och varva med citrusfrukterna i en burk. Slå på den kalla lagen och låt stå kallt i 1-2 dagar.

Björnbärssill med blåbär, granatäpple och mynta

Den sista sillen för idag är en av årets nya sillsorter. Den har en fantastisk god fruktighet av bären och myntan gör den väldigt fräsch. Rekommenderar denna starkt för de som vågar prova något nytt.

1 pkt Inläggningssill

0,5 dl Ättika 12%

1,5 dl Vatten

2 dl Socker

0,5 tsk Kryddpeppar

0,5 tsk Vitpeppar

0,5 tsk Nejlika

1 st Lagerblad

3 st Kanelstänger

0,5 st Granatäpple

2,5 dl Björnbär

1 dl Blåbär

Mynta

Hur du gör:

1. Koka upp ättika, vatten, socker, kryddpeppar, vitpeppar, nejlika, lagerblad och kanel. Låt svalna.

2. Skär sillen i bitar och varva med granatäpple, björnbär, blåbär och mynta.

3. Slå på den kalla lagen och låt sillen stå 1-2 dagar.

Ni kan använda er av frusna/ tinade björnbär och blåbär.

Förvaring och hållbarhet: Sillen förvars bäst i burkar med tätslutande lock i kylen. Sillen håller i 1-2 veckor.


Hoppas ni alla gillar recepten och får lite inspiration till årets julsillar.

Trevlig lördag på er!

Kram/R

Gillar

Kommentarer

Emma Engström,
Åhh för mig som gillar sill är ju detta perfekt alltså, mums!! 😃 <3
nouw.com/emmaengstrom
sweetwords
sweetwords,
Ohh dessa skulle min karl älska
nouw.com/sweetwords