Idag har jag försökt arbeta med teman drömmar och känslor och budskapet att det inte är försent att ändra på de dåliga i samhället. Jag är mest nöjd med att jag vet vilken teknik jag vill jobba med och att jag har en skiss och vet hur min bild ska se ut. Det jag fick problem med var att jag inte visste vilken teknik jag ville använda mig av till en början. Problemet löste jag genom att fråga min underbara lärare om förslag på olika tekniker.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Skriet

Jag har valt Skriet som mitt konstverk. Den målades av Edvard Munch år 1893. Skriet föreställer en person som befinner sig på en trottoar eller en gågata då solen gått ner och himlen blivit blodröd. Personen har ett ansiktsuttryck som förmedlar rädsla eller förskräckelse. Edvard Munch jobbar med stilen expressionism vilket innebär att man utrycker sina egna känslor i sina målningar/konstverk. Expressionism från latin ”expre’ssio” vilket betyder uttryck.
Skriet som du kan se här till sidan är den mest kända av 4 versioner av samma motiv, är målad med Oljefärger, Tempera och Pastell. Målningen har ett väldigt dystert färgval, dvs. Bilden består av mörkare färger. Munch har använt sig av negativa diagonaler (snett nedåt) som man kan se på staketet riktning. Man ser hur otydligheten i bilden riktar fokuset på gestalten som är centrerad på målningen. Personerna på vänster sida av målningen är märks nästan inte på grund av att de inte är så detaljrika. Man ser även en tydlig horisont trots den vågliknande stilen.
När jag ser bilden får jag känslan av nordiskt vår/höst väder. Målningen ger mig en känsla av ”kyla” men det kan vara för att personen i mitten är lite tunt klädd.
Munch skrev om Skriet:
”Jag gick längs vägen med två vänner – så gick solen ned – himlen blev plötligt blodröd - jag stannade, lutade mig mot staketet utmattad – över den blåsvarta fjorden och staden låg blod och eldtungor – mina vänner gick vidare och jag stod där darrande av rädsla – och jag kände hur ett högljutt, ändlöst skri genomträngde naturen”. Jag hoppas att det förklarar syftet.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skriet
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/motiv
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/expressionism
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Temperamåleri

Edvard Munch

Konstnären Edvard Munch föddes den 12 december 1863 i Ådalsbruk, Løten, Norge och dog 23 januari 1944 i Oslo.
Han växte upp i Kristiania (vad Oslo hette mellan 1624 och 1925).
Han pappa hade ordnat så att han fick studera på Christiania Tekniske Skole men
ett år därpå hoppade ham av. När han va arton år gammal började Edvard Tegneskolen, men han hoppade av
för att ansluta sig till en grupp med naturaliska konstnärer. Men det va inte heller något som han vill fortsätta med, så han valde att engagera sig i en frigjord avantgardekrets. Munch jobbade mycket med stilen expressionism. Från latin ”expre’ssio” som betyder uttryck. Stilen innebär att konstnären försöker förmedla känslor, som genom mörka färger förmedla dysterhet eller med ljusa färger och kanske några duvor eller en regnbåge för att förmedla glädje.
En av konstverken som berör mig MEST är ”Skriet” men jag väljer att skriva om den ”den sjuka flickan” för att jag redan skrivit om Skriet. Munch målade denna bilden för att han storasyster gick bort i tuberkulos när hon va femton år gammal. Han målade antagligen denna för att för medla sin sorg. Man kan se att kvinna med mörk hår är nedstämd eller ledsen och att den orange håriga tjejen inte verkar vara så pigg i och med att hon ligger till sängs.
Jag valde Edvard Munch för att jag var lite familjär med konstilen och för att jag tyckt om Skriet sedan tidigare.
Jag vet inte om det räknas som händelse i världen men ”den sjuka flickan” är i alla fall en målning som är målad med inspiration från hans systers död.https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Edvard_Munch
http://historiesajten.se/visainfo.asp?id=438

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med temat känslor och drömmar.
Jag är mest nöjd med är att jag kom fram till vad jag vill göra men inte hur jag vill göra det. Jag fick inga problem idag.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med project 1 där jag försöker förmedla identitet. Det jag var mest nöjd med var Pepe som är figuren som ska vara en groda. Det jag fick problem med var att få karaktärerna så de fick plats bredvid och bakom varandra. Jag löste problem genom att jag fick gömma undan vissa delar av karaktärerna, som t ex ett ögonbryn bakom en annans karaktärs hand eller fot.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med min mapp som jag hoppas ska bli klar vid nästa tillfälle. Jag försöker förmedla min identitet i och med detta arbete för att spara tid och för att "slå två flugor i en smäll". Mest nöjd är jag med loggan i mitten och dess storlek. Mitt ända problem va att jag inte varit så effektiv med tiden som jag borde ha varit. Jag löste inte problemet idag men ska förbättra det till nästa tillfälle.

Likes

Comments