Till projekt 1 fick jag min inspiration från att jag älskar blommor och började tänka på hur de odlas. Jag sökte reda på lite fakta och fick reda på att de odlas i fattiga länder för att utnyttja låg arbetskraft så att vi i välfärdsländer sparar så mycket pengar när vi köper produkter så att vi inte behöver spendera för mycket av våra pengar. Arbetarna i fattiga länder får en extremt liten lön och tvingas jobba och leva under fruktansvärda förhållanden. Därför ville jag förmedla detta budskapet genom att måla en av dessa arbetarna på en plantage och få henne att se olycklig ut, med tanke på att de oftast är olyckliga och mår dåligt. Jag ändrade aldrig inriktning under projekttiden.

Jag tyckte att det var svårt att komma igång med mitt projekt med tanke på att jag hade olika idéer och visste inte riktigt vilken av dem jag skulle använda. Därför spenderade jag lite väl mycket onödig tid på att bara välja vilken idé jag skulle utgå ifrån när jag skulle kunna ha arbetat med mitt projekt och hunnit med de små detaljerna som jag kanske missade och det kunde ha förbättrat min bild betydligt.

Jag använde mig av akryl till detta projektet. Jag valde att använda akryl för att jag ville att färgerna skulle vara starka och träda fram och framgå tydligt och få starka skillnader mellan färgerna. Detta beror på att jag vill att bilden ska va tydlig så att människor lägger märke till den och kanske lägger om sina val av inköp. Jag använde mig av en horisontell linje och enpunktsperspektiv för att få bilden att fokusera på en punkt som man kanske vill lägga extra mycket fokus på.

Under projektets gång fick jag lite svårt att förmedla ett tydligt budskap och det framstår i resultatet av bilden. Det jag misslyckades lite med var att jag skulle fått arbetaren att se ännu mer ledsen ut och göra miljön runt omkring henne otrevlig och få det att verkligen se jobbigt ut att arbeta där. Mitt budskap skulle ha framgått tydligare om jag hade gjort detta. Jag tyckte också i början att det var lite svårt att skugga men det löste jag genom att skugga innan färgen torkat så att de blandade sig bättra med varandra.

Om jag hade fått göra om projektet skulle jag gjort de förändringarna som jag beskrev tidigare som jag själv tycker att jag misslyckades med för det hade fått mitt budskap att framgå tydligare.


Projekt 2
I projekt två fick jag min idé ifrån att många människor ser glada ut men på insidan kan man ha en helt annan känsla som man döljer i ett falskt leende. Jag kan känna igen mig själv lite i detta då jag alltid försöker vara glad när jag är med andra. Då kan det ibland vara så att jag kanske inte är riktigt lika glad som man kan tro att jag är. Jag valde hattmakaren till mitt projekt och ritade honom eftersom han alltid är glad och han blir nästan galet glad i vissa lägen och det speglar lite det som jag sa tidigare att man inte är så glad som man verkar vara och försöker täcka upp det med så mycket glädje att man blir galen. Jag ändrade inte inrikting någon gång under projektet.

Jag tycker det var lättare att komma igång med projekt två än vad det var med projekt ett.

Jag använda färgpennor och blyerts för att det är det jag tycker är enklast att skugga med och till just denna bilden byggde majoriteten på att måla skuggor. Därför tyckte jag att det var passande att använda dessa två tekniker och material för att få ett så bra resultat som möjligt. Jag använde mig av ett kryss i början som löpte från bildens hörn så att ansiktet var precis i mitten.

Jag tyckte att det var ganska svårt att måla munnen och näsan och fick därför kolla upp lite inspiration på internet och få fram steg för steg bilder så att jag enklare kunde se hur varje steg skulle genomföras och hur det skulle se ut. Jag tycker dock att resultatet med det blev bra ändå och jag är nöjd. Jag skulle dock ha velat göra leendet lite större för att framföra känslan av att vara galet glad och jag skulle ha velat vara lite mer kreativ med lite mer egna initiativ som gör bilden min egen. Nu blev det rätt mycket att jag bara tecknade av bilden som redan fanns och det är ju kanske inte lika kreativ som jag hade kunnat vara.

Om jag hade kunnat få göra om allting skulle jag ha gjort leendet större och jag hade lagt till mer egna grejer som gjort den mer egen till mig och det hade kunnat få med projekt tre i samma projekt i och med att det skulle ha fått med lite av min identitet i projektet som först bara handlade om känslor

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Salvador Dalí levde på 1900-talet. Han föddes den 11 maj år 1904 i Spanien i en stad som heter Figures. Salvador dog 23 januari 1989 i samma stad. I Salvadors unga år studerade han i Madrid på olika konstskolor och blev internationellt känd i landet. Han flyttade sedan till Paris och var med i en surrealistisk konstgrupp där och det var också hör som han träffade sin fru Gala Dalí. De gifte sig år 1934 och år 1940 flyttade de båda till USA. De bodde där till 1948 då de flyttade de tillbaka till Europa igen till en stad i Katalonien.

Salvador studerade på flera olika konsthögskolor och studerade olika konstartiklar så som kubism, futurism och metafysiskt måleri. Han studerade senare om surrealism. Det var dock med hjälp av kubismen som Salvador fick mycket uppmärksamhet eftersom det inte fanns någon annan konstnär som målade med det kubism i landet. Men salvador är mest känd för att måla med surrealism. Salvador studerade på Academia de San Fernando som nu är ett känt konstmuseum i Spanien med samlingar av kända konstnärer.

Det som kännetecknar surrealism som Salvador Dalí är mest känd för är att man tar sig förbi logiken vi tycker ska finnas i konstverk och kombinerar den med annat som får det att så orealistiskt ut men som ger oss en tankeställare. Man ska helt enkelt kunna uttrycka sig utan några sorters gränser som kan stoppa budskapet konstnären vill framföra. Surrealism bygger också på litteratur och filosofi då konstformen kräver ett visst tankesätt och att man går lite djupare i tankarna. Det är alltså en konstform som inte uttrycker direkt det som ska uttryckas och det är inte lika och samma saker som hittas i bilderna för alla. Nej, surrealismen upplevs på olika sätt och man hittar olika detaljer i varje bild som inte alltid uppfattas av alla.

Salvador Dalís målning "Swans Reflecting Elephants" är den målning som berör mig mest av hans verk. För mig symboliserar konstverket att insidan och ens personlighet är så mycket mer än utsidan och ens utseende. Det fascinerar mig då jag tycker om att lära känna människor och jag gillar att prata och förstå mig på olika typer av personer. Jag tycker att målningen framför detta på ett hänförande sätt. Jag tycker också att målningen är härlig att titta på eftersom man hela tiden hittar något nytt föremål som kan tolkas på olika sorters sätt och det är ju underbart. Det är en målning som berättar tusen historier i en bild och ju mer man kollar desto bättre blir det.

Jag valde Salvador Dalí för att jag anser att han har ett enastående tankesätt gällande konst och det får mig att ifrågasätta saker i min vardag. Som exempelvis Swans reflecting elephants där svanarnas spegelbild reflekteras i vattnet och bildar något helt annat än vad de egentligen är. Det får mig att börja tänka på vad mer som skulle kunna reflekteras och bilda något nytt, något annat. Jag anser också att typen av bilder som Salvador målar, alltså surrealism, är väldigt intressant. Det finns en mening bakom varje föremål som kan va på 100 olika sätt. Andra konstnärer ger väl inte heller någon exakt bild som visar en enda tolkning utan det är också olika tolkningar, men Salvadors konstverk är på en helt annan nivå tycker jag. Hans bilder är nästan lite drömlika och det är alltid skönt att få drömma sig iväg ibland. Därför är det skönt att titta på hans konstverk.

Målningen "The Face Of War" målades av Salvador Dalí år 1940, alltså samma år som det andra världskriget bröt ut. Då levde Salvador och hans fru i Europa och flyttade till Amerika men de kände ändå känslorna som finns vid ett krig i och med att det var så nära dem. Bilden föreställer en dödskalle med dödskallar i munnen och ögonen och i deras munnar och ögon finns det ännu mer dödskallar. Runt om finns det ormar som hugger, som hotar. Jag tror Salvador blev påverkad av kriget och målade denna bilden för att skapa ett budskap. Krig vållar till människor död och det påverkar hela världen. Det syns i ögonen och vad människor pratar om när de är ledsna eller sårade. Under ett krig är det fullt med sådana känslor som Salvador vill framföra för att skicka ett budskap så starkt som kan göra skillnad.

Likes

Comments

Jag har valt konstverket Swans Reflecting Elephants av Salvador Dali. Bilden föreställer tre stycken svanar som står vid vattenbrynet till en liten damm som i målningen sedan gränsar till en stor öken. Öknen ligger bortom den lilla kullen som svanarna och träden står på. Svanarnas bild reflekteras på vattenytan och det man ser då är tre elefanter som ser ut precis som svanarna men upp och ner. På bilden ser man en man stå på land och kolla bort mot väster och bland träden som ger ben till elefanterna i sjön ser man en kvinna som gestaltas och kille mot öster. Långt borta i den stora öknen syns det båtar som åker omkring och eftersom man inte ser slutet på öknen känns den oändlig. Det finns två moln på målningen som ligger nära varandra i speciella former.

Hos mig väcker bilden oroväckande känslor men samtidigt förundran och nyfikenhet. Att dessa känslorna väcks hos mig beror på att de två människorna jag tycker mig se på bilden, är osams och jag ogillar konflikter starkt. Min nyfikenhet väcks av att jag undrar hur elefanterna uppkommer direkt i vattnet av svanarnas reflektioner med hjälp av träden. Jag undrar vart de ska gå och framförallt hur de ska gå när det ser ut som att det lever på vattnets yta. Det är mycket med denna bild som framstår som oklart och gör mig aningen förvirrad. Exempelvis hur man ser nya saker i målningen och hur det framstår omöjliga saker av det möjliga.

Bilden är uppbyggd av många skalor av brunt och blått. Det bruna finns i bergen, träden, mannen, kvinnan, elefanterna och de olika skalorna skapar ett djup i bilden. Det blåa finns i sjön och i himlen. Hela bilden i sig har mycket liv p.g.a alla färgerna och av att det föds massa nya föremål, djur och människor av små saker. Det blir som ett stort kretslopp där det föds nya ting ur det gamla eller nuvarande. I bilden anser jag att ljuset kommer från vänster med tanke på att det bildas skuggor på trädens högra sidor och bergen skuggas på samma sätt. På bilden finns det en horisontell linje som visar hur långt man på bilden ser öknen men visar aldrig var den tar slut. Jag skulle vilja säga att det finns en symmetrisk linje vid sjön vattenbryn till ön eftersom det reflekteras, det som som finns på ena sidan finns på den andra med men åt motsatt håll och det skapar nya föremål.

När jag ser denna bilden kommer jag att tänka på att något väldigt enkelt och smått skapar stort och häftigt. Av små svanar föds det elefanter med hjälp av vattnets spegelbild. Jag tänker på att vi människor inte alltid är den vi utsäger oss för att vara, att vi är någon annan inuti oss själva. Vi vill gärna bestämma själva hur en person ska vara när vi ser dem och låter utsidan spegla teorin vi har om deras insida. Men insidan är något helt annat, det är känslor och egenskaper och det som gör att vi är på ett visst sätt. Utsidan ska aldrig påverka det vi tror finns på insidan.

När jag ser bilden tänker jag också på öknen med båtar i. Jag skulle vilja tolka det till idag, på så sätt med jordens uppvärmning och växthuseffekten. Det gör att jorden blir mycket varmare och hav kommer torka ut, extrem väder, massimmigration, mortaliteten ökar och det samma med fattigdom. Även om denna bilden målades innan dessa miljöproblem var riktigt så illa som det är idag skulle jag vilja säga att konstnären ändå har gjort den kopplingen till miljön och naturen.

Budskapet med denna bilden är att organismer är mycket mer än vad man egentligen tror. Det gömmer sig en oväntad personlighet i vissa som inte går att se så lätt och den ska beaktas med försiktighet och förundran.

Likes

Comments

Idag har jag börjat skugga mer och målat en näsa. Där använde jag mig av blyerts och en stompfer som man kan sudda ut linjer av blyerts så att de inte blir så skarpa. Jag tyckte det var väldigt svårt att måla näsan i början men då fick jag tips om att söka på en tecknad näsa och följa steg efter steg tills man till slut målat näsan. Jag tycker den blev väldigt bra men jag ska fylla i med lite färg så att den ser mer levande ut eftersom den ser rätt grå och tråkig ut just nu. Det jag tycker är väldigt härligt med bilden är att det kommer vara en massa färger i den. Det är rosa och blått vid ögonen, ett färgstarkt hår och massa färger och mönster på kläderna. Det nästa svåra är att måla skuggorna vid kindbenen för det är rätt svårt att inte få det att se ut som smuts.

Likes

Comments

Idag har jag börjat måla och jag väljer att måla med färgpennor. Jag hann inte jättelångt på min bild idag men det var för att jag ville göra en väldigt bra grund där jag ser konturerna på ansiktet och annat som gör det lättare för mig att måla till nästa gång. Jag tycker det var svårt att få ögonen exakt i mitten men jag tycker att jag lyckades med det i slutet. Jag hann måla ena sidan av hans hår och det tycker jag blev väldigt bra! Jag blandade orange, röd och brun för att få det att se så levande ut som möjligt och dessutom jobbade jag mycket med trycket man målar med så att det blir båda skarpa och mjuka. Jag vill att min bild i slutet ska ha en massa färger för att symbolisera glädje för det är det som det handlar om för mig, en massa färger. Det får bilden att se glad ut jämfört med om man skulle måla bilden i svartvitt.

Likes

Comments

Idag har jag börjat på nästa projekt och jag har valt att rikta in mig på temat känslor, glädje. Min bild kommer bestå utav en bild på hattmakaren som jag kommer måla själv med färgpennor och tung för att få ut klara linjer där jag väl vill ha dem. Bilden ska ge ett budskap om att när man är glad blir man nästan knasig eller knäpp som när man exempelvis blir kär. Man känner sig då alldeles konstig och inte längre helt som sig själv. Hattmakaren på min bild kommer se extremt glad ut, nästan galet glad. Detta beror på att jag gärna vill ge ett budskap. När vi blir riktigt glada upplever jag det en del som att man släpper loss en del och ens riktiga jag visas mycket tydligare och folk får se den man verkligen är. Hattmakaren har en stark personlighet som reflekteras i hans utseende. Han är nästan alltid glad och det var därför jag tyckte att den passar bra till temat glädje.

Likes

Comments


Mitt tema för min bild är natur och miljö. I min bild har jag målat med akryl. Jag inspirerade mig av Vincent van Gogh då jag tycker att hans teknik i hans målningar är vacker och intressant. Nackdelen jag kan tycka finns med akryl är att det inte riktigt får något djup i målningen och att man ofta läger ett lager som är helt platt. Vincent van Gogh har dock med sin teknik ändrat på det hela och ger ett helt annat djup till målningen med små och korta drag vilket resulterar i värme och djup i hans vackra målningar. Målningarna blir p.g.a detta mycket finare och mer intressanta enligt min åsikt. Jag har sökt på hans bilder och fått inspiration från google. Dock har jag kanske inte lyckats helt med denna tekniken då jag borde använt kortare drag med penseln medan jag har duttat mer. Mn jag är nöjd med resultatet så jag tycker att det blev lyckat ändå.

Mitt budskap med denna bilden är att vi ofta köper materiella ting utan att tänka oss för hur tillverkningen av dem gått till och hur arbetarna har omhändertagits. Ofta köper vi i Europa och andra länder med god ekonomi produkter från fattiga länder eftersom man då inte behöver betala en lika sor summa för de produkterna än om man skulle köpt produkterna av ett rikt land. Vi ser priset och tänker mest på att vi kan köpa mer desto lägre priserna är vilket får förödande konsekvenser för de fattiga länderna. Arbetsmiljön på exempelvis blomplantager som jag nu har målat är extremt dålig, arbetarna andas in gifter som får blomskördarna att bli större och bättre som då leder till mer pengar som man alltid vill ha. Arbetare bor ofta dåligt eftersom de inte har råd med ett bra hem p.g.a låga löner. Transporten av dessa produkter vi köper på andra sidan jorden för att få ett bra pris emulgerar till stor utsläpp som är dåligt för den globala uppvärmningen. Om vi istället börjar handla varor så närproducerat som möjligt och exempelvis Fairtrade så kan man förbättra miljön och arbetsmiljön för arbetare. Jag tycker att mitt budskap med bilden kanske inte framgår helt tydligt men det syns att kvinnan är ledsen och att hon håller i en bukett blommor på ett fält mitt ute i ingenstans. Så med en liten del fantasi skulle man kanske kunna förstå budskapet men det står ju som sagt inte skrivet direkt i bilden så att man ser det direkt.

Jag kom på denna idé när jag var och köpte blommor senaste gången och det var nämligen min favoritsort nejlikor. I min beundran över hur vackra de var så började jag kolla upp lite om dom och fick fram massa fakta om att de odlas i sydkina och runt Medelhavet och av fakta jag lärt mig sen innan vet jag om att på blomplantager behandlas arbetarna dåligt vilket jag försökte visa genom att kvinnan på min bild ser väldigt ledsen ut. Detta i mitt tema natur och miljö tog jag med som arbetsmiljö och eftersom det är blommor som denna bilden handlar en del om får jag med både natur och miljö då blommorna odlas med stora mängder gifter för att få så mycket och fina blommor som möjligt.

Det problem jag stötte på var att det var svårt att måla skuggor med akryl. Detta löste sig när man blandade färger för att få skuggor innan de torkat så att de gick in mycket lättare i varandra och bildade mindre skarpa kanter. Det jag är nöjd med i min bild är att jag tycker att mitt budskap förmedlades på det sätt jag ville att det skulle och min bild resulterade till det som var min tanke redan från början.

Mitt tips till andra som ska göra något liknande är att välja ett starkt budskap och att som sagt måla mycket av bilden direkt innan färgen hinner torka för det är det som skapar djup när man blandar färger och får in skuggor och ljus.

Likes

Comments

Hejsan bloggen! Idag har jag skissat upp hur jag ska måla så att jag har en bra grund. Jag hann i slutet av lektionen måla min himmel och jag har försökt att arbeta mycket med att blanda färgerna med varandra så att det inte blir så skarpa linjer eftersom jag inte vill att himlen ska vara i endast en blå färg då det blir rätt dött och tråkigt. Jag har ritat ut ett enpunktsperspektiv så att bilden får ett visst fokus på en punkt i bilden. Därför kommer min åker följa två av linjerna till punkten. Jag arbetar med akrylfärg eftersom det täcker bra på den mörka bakgrunden och för att jag tycker att det är ett bra material att arbeta med.

Likes

Comments

Hej alla! Idag har jag börjat om och börjat med en ny idé. Min nya idé ska bli en kvinna som står på en plantage i Asien med nejlikor i famnen. Kvinnan jobbar på denna plantage och arbetsmiljön ska framstå som mycket dålig eftersom arbetsmiljön på plantager som dessa oftast är väldigt dåliga. Arbetarna utsätts för gifter och låga löner. Vi andra som köper dessa blommorna tänker oftast inte på hur de som odlat har haft det och det är mitt budskap. Kvinnan ska hålla blommorna i ett hårt grepp då detta är hennes inkomst och hon behöver verkligen den. I bakgrunden ska det vara dåliga hus, vägar och annat för att visa att det är ett fattigt samhälle.

Likes

Comments

Hej hej, idag har jag börjat spåna på min idé till mitt projekt med tema Natur & Miljö. Jag har kommit fram till att det ska handla om hur samhället delas upp i två världar och hur våra val ger konsekvenser i framtiden och miljön. Den vänstra delen av min bild ska visa hur vi människor dras teknologin och allt nytt i samhället för att kunna se något vackert som vi redan har mitt framför ögonen. På den högra delen av min bild ska jag visa en bättre miljö som representerar hållbara val och som står för hållbar energi som också är något jag vill arbeta med i framtiden. Jag kommer använda mig av akvarell och färgpennor på denna del och på den vänstra delen ska det mest vara blyerts för att få fram en gråskala med skuggor för att representera och visa att de valen som leder till denna framtiden ej är bra.

Ha de gött

Likes

Comments