Övrigt

Hej!

Nu är det inte långt kvar tills jag sitter på flyget till Berlin. Endast 13 ynka dagar!! Varav 3 av dom är arbetsdagar. På fredag slutar jag nämligen som barnskötare efter cirka 1 1/2 år.

Nu har nervositeten slagit till på riktigt. Tanken att avboka allt har slagit mig fler än en gång. Att stanna kvar på jobbet och leva i den trygga tillvaron jag haft under en längre period lät inte så tråkigt helt plötsligt. Men dom tankarna överröstades snabbt av tristess och längtan efter att upptäcka och uppleva nya saker. Hela min uppväxt har jag fått höra att man måste ha ett bra jobb så att man kan köpa hus, skaffa barn, bil och åka till Thailand varje vinter. Ni vet, bli en riktig Svensson. Men för mig är det ett lika med att fastna i ett hamsterhjul. 

Jag märkte att jag ville ut och resa i tre steg: första letråden kom under en klassresa till Italien. Att kastas in i en ny kultur och möta nya människor var nåt som jag kände mig bekväm med. Andra letråden fann jag under en resa till Paris. Där upptäckte jag hur kul det är att vandra runt i en ny stad och känna pulsen. Sista pusselbiten föll på plats under power meet i år. För att göra en lång historia kort behövde jag ta mig från utkanten av västerås in till centrum. Enligt GPS:en var det en timme att gå. Mitt sällskap skulle tillbaka hemåt. Efter 15 minuters promenerande tröttnade jag och räckte ut tummen mot bilisterna. Tre bilar passerade innan ett par från Linköping plockade upp mig och körde mig till tågstationen. Jag hade precis liftat för första gången i mitt liv. Jag kunde inte känna mig mer levande. Det var där och då jag blev helt 100% säker på att jag behöver göra den här resan.

Må bäst/ Jani 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Innan resan

Hej!

I det här inlägget är tanken att dela med mig av den preliminära färdplanen och hur jag tänkt att ta mig fram. Jag kommer också att lägga fram en budget och berätta lite om de aktiviteter jag har planerat in.

Appen Rome2Rio är ett väldigt bra hjälpmedel när man ska planera längre resor. Det är bara att fylla i vilka stopp man vill göra och trycka på sök. Då visas rutten på både en karta och en lista, samt vilka kostnader man kan förvänta sig beroende på vilken färdmedel man använder. Min resplan ser ut såhär: https://android.rome2rio.com/trip/rvgrrghs.

De städer som jag ser fram emot mest att besöka är: Berlin, Paris, Split och Budapest. Jag har varit i Paris en gång tidigare, men märkte efteråt att jag missade allt för mycket av det "riktiga" Paris. Berlin har i mina böcker ett rykte som en mångkulturell och häftig stad. Anledningen till att jag vill besöka Split är för att jag vill klämma in lite sol, bad och strand, men vill inte åka till nån "typisk" charterresemål. Budapest är också en sån stad som känns häftig på något sätt. Och efter att ha sett filmen "The Death Of Charlie Countryman" kände jag att jag definitivt måste åka dit.

Jag kommer att åka mestadels tåg och buss, men om möjlighet till att lifta uppstår kommer jag prova även det. De gångrna jag planerar att flyga är från Arlanda till Berlin för att börja resan och från Gdansk tillbaka till Arlanda för att avsluta den. Jag kommer troligtvis åka färja mellan Kroatien och Italien, samt mellan Italien och Spanien. 

Jag har valt att inte köpa ett Interrailpass för att det inte kommer gynna mig eftersom jag vill vara borta längre än en månad. Att köpa flera stycken är ett alternativ som jag tänkt på, men valt att inte göra på grund av att jag inte vill släpa med mig 2-3 stycken och riskera tappa bort någon av dom. Nuförtiden är det väldigt lätt att köpa och reservera biljetter längst med vägen.

Jag har planerat att vara borta i 90 dagar, helst fler. Min budget har jag satt på 50€ per dag. Det ska inkludera mat, boende och aktiviteter. Givetvis kan jag gå över den gränsen om jag känner att jag verkligen vill göra nåt. Jag vill inte hålla tillbaka allt för mycket på grund av budgeten. Det sista jag vill göra när jag kommit hem är att ångra att jag inte gjorde något. Allt ska upplevas. Den utgift jag känner att jag kan dra in på är boende. Jag behöver inte bo på dom finaste hostels. Och om jag får couchsurfing att fungera skulle det innebära att jag kan lägga mer pengar på nöjen.

De aktiviteter som kommer att äta upp en relativt stor del av min budget är fallskärmshoppning,Bungy jump och downhill. Jag har tänkt att hoppa både Bungy jump och fallskärm i antingen Italien eller dra en avstickare till Schweiz. Jag har tänkt att hyra cykel och köra utförsåkning i de franska alperna. Mer noggrant än så har jag inte kollat i dagsläget.

Framöver kommer jag även att skriva om min packning, anledningen till varför jag åker och eventuellt lite mer ingående om vissa resmål där jag kommer stanna längre. Att arbeta som volontär under resan är något som jag överväger för att förlänga restiden. Men mer om det i senare inlägg.

//Jani

Likes

Comments

Intro

Välkommen!

Den första augusti åker jag ut i Europa på mitt livs resa. Detta är första gången jag reser själv. Förväntningarna är höga, men nervositeten har inte riktigt infunnit sig än.

Det jag ser mest fram emot är friheten. Friheten att kunna gör precis det jag känner för när jag känner för det. Vill jag sova en timme extra eller gå höger istället för vänster så gör jag det.

Jag förväntar mig att gå vilse i nån storstad, träffa nya människor och äta väldigt god mat.

Syftet med denna blogg är att dela med mig av de upplevelser jag möter på vägen.

Välkommen.

//Jani

Likes

Comments