Vi förflyttade oss ytterligare i nordlig riktning och badade i vattendrag med riktigt riktigt varmt vatten, kollade in en liten gejser och mud pools och red en tur på hästrygg i ett väldigt vackert landskap

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Efter Abel Tasman åkte vi till Picton för att där ta färjan över till Wellington och därmed var vi på Nordön! Nya Zeelands huvudstad var väldigt mysig tyckte vi alla fyra. Där strosade vi runt, gick på museum, lunchade/fikade på mysigt cafe och köpte fotboll (Julia och Fia) och så nöjda vi var över detta köp, äntligen fick vi kicka boll igen.

Juste, under december månad så vankades det juletider och såklart även för oss på andra sidan jorden. Vi höll på traditionerna och hade Adventsfirande varje söndag i vanen vilket innefattade julmusik (som vi egentligen lyssnat på ända sedan början av november på Linneas begäran), fika med TimTam, kaffe och svenska pepparkakor (som vi hittade i mataffären i Wellington, lycka!) och julpyssel som Fia höll i. Det resulterade i fyra väldigt fina adventsljusstakar.

Vi åkte uppåt på Nordön, närmare bestämt Tongariro National Park. Där har många scener från Sagan om ringen spelats in och berget vi skulle bestiga på vår endagars vandring var inget mindre än Mordor. Dock var det väldigt blåsigt denna dag. Haglade och regnade gjorde det också så vi tog oss inte över toppen, men en liten tur gick vi allt.

Likes

Comments

Efter Pancake Rocks fortsatte vi upp längs kusten och hamnade på norra sydön, närmare bestämt Abel Tasman National Park. Där gick vi ena dagen en vandring på några timmar längs med kusten, vilket var fantastiskt fint.
Efter nationalparken läste vi på vår reseapp att jämte stranden som vi tänkte åka till därnäst fanns ytterligare en mindre strand lite undangömd, så där hängde vi i princip ensamma i eftermiddagssolen då vi solade och klättrade på klippor, gött. Efter det körde vi upp på ett berg där vi skulle sova för natten.

Dagen därpå åkte vi tillbaka till nationalparken, denna gång för att paddla kajak på havet. Vi gick först en liten introduktion och sedan bar det av ut på vattnet längs med nationalparken, väldigt roligt och utmanande. Vi lunchtid klev vi iland på en mindre strand där vi var helt själva, där åt vi medhavd lunch och solade en stund liggandes direkt på den varma sanden. Därefter paddlade vi ut till en ö där vi både skådade en hel drös med sälar som solade på klipporna men också en och annan i vattnet inte allt för långt ifrån kajakerna. Det var verkligen jättefint i nationalparken, både från land och från vattnet. Väldigt fina stränder och ett vatten som var turkosblått, väl värt besöket tyckte vi alla efteråt.

Likes

Comments

Efter att vi vandrat fyra dagar på Kepler Track tillsammans med Karin åkte vi allihopa gemensamt till Queenstown - äventyrarnas stad. Där bestämde sig Karin för att det nu var dags för nya äventyr och bokade skydive i Wanaka. Vi andra kände samma sak som henne och vi bokade allesammans en massa olika äventyr: bungyjump, river surfing och skydive. Många adrenalinkickar på några få dagar - men vi allesammans är överens om att det var bland det häftigaste vi gjort. Under dagarna i Queenstown blev det även att klättra upp till en utkiksplats över Queenstown, äta Furgburger (som ska vara den bästa burgaren på hela Nya Zeeland), fika och bara strosa runt.

Efter Wanaka och skydive åkte vi längst västkusten (på sydön), där vi bland annat fick se Franz Josef Glacier, Fox Glacier, Pancakes Rocks och en sälkoloni. Vid Pancakes Rocks mötte vi även upp Linneas vän Oscar och hans flickvän Lotta. Vi stannade då på samma camping tillsammans och umgicks hela kvällen - det blev mycket skratt, öldrickande och en kväll att minnas. Dagen efter skildes vi åt då Oscar och Lotta reste motsatt håll, men vi delade av oss av våra egna äventyr och fick många idéer om vad vi skulle hitta på härnäst. Det är precis detta som är charmen med att resa, man vill att alla ska ha sin livs resa och man delar då med sig av sina bästa och värsta stunder. Allt för att andra ska få så bra resa som möjligt och kunna återuppleva de bra stunderna och äventyren som man fått möjlighet till att göra. Man ger och man tar, en riktigt härlig känsla!

Likes

Comments

Jaha hörni. Då har fem veckor i Nya Zeeland passerat. För två dagar sedan flög vi över till Australien igen vilket kändes lite vemodigt för Nya Zeeland är verkligen ett fantastiskt land! Naturen tar andan ur en, så vackert är det. Höga berg, klarblåa sjöar, tusentals kor och får på gröna fält, vattenfall, stora gräsklädda kullar, forsande floder, vackra kuststräckor, ja ni hör ju bara.

Vår resa började i Christchurch där vi efter två dagar hämtade upp vårt rullande hem på fyra hjul som vi skulle fara runt med på vägarna, från Sydön till Nordön.

Efter tre dagar av körande och övernattningar i vanen på de mest fantastiska ställena anlände vi till Te Anau där vi skulle genomföra en fyra dagars vandring på Keepler Track. Under dessa dagar mötte vi upp Karin (som Julia och Linnea jobbade tillsammans med på caféet) och tillsammans besökte vi en liten grotta där vi såg några få lysmaskar. En liten sväng ner till sydkusten hann vi dessutom med där vi kollade in endel stränder men det var för kallt i både luften och i vattnet för att bada.

Keepler Track var verkligen en häftig upplevelse. Vi känner lite hatkärlek till detta då det var en rejäl utmaning med väldigt tuffa partier emellanåt, samtidigt fick vi skåda en sådan fantastisk natur, allra mest från toppen. Vi vandrade sex mil sammanlagt under totalt fyra dagar och sov det gjorde vi i stugor längs med vägen

Vi träffade förvånande nog Sofias gamla lagkamrat i fotboll under vandringen. I en stuga på toppen av berget av alla ställen, hur knäppt!? Världen känns bra liten ibland.

När vi var tillbaka i civilisationen igen efter fyra dagars vandring ville vi fira och pizza var vad vi var sugna på så det fick det bli, och som den smakade, såå god!

Uppdatering från dagen; Vi vinkade av Linnea som nu ska åka hem till Sverige igen, vilket känns tråkigt. Vi har under de senaste fyra månaderna upplevt så mycket och haft så roligt tillsammans. Hon är redan saknad! Men nya äventyr väntar inom kort på henne i Indien, spännande.

Likes

Comments

Efter nästan exakt en vecka i Adelaide var det dags att åka vidare. Evelinn hade jobbat sitt sista pass på caféet och tog nattbussen till Adelaide (13 nov). Vi mötte upp henne för att därefter åka och hämta upp vår mini Fiat som vi skulle åka runt i längs med kusten de kommande fem dagarna.

Efter att vi hämtat upp Fiaten på lördagen och tryckt in våra stora ryggsäckar i det lilla bagaget bar det av. Vi körde den första dagen, svängde av när det dök upp någon intressant skyllt längs med vägen och hamnade tillslut i Kingston där vi övernattade i en campingstuga vid havet.

På söndagen mötte vi upp Carola (som vi umgicks med i Adelaide) och hennes resesällskap längs med vägen för att äta lunch. Vi bestämde oss då för att hänga på dom till The Grampions National Park så det gjorde vi.

Hela måndagen spenderade vi alltså i The Grampions vilket var en häftig upplevelse. Vi bjöds på gott sällskap och fantastiska vyer och fick även se koalor på väldigt nära håll.

Tisdagen ägnade vi åt Great Ocean Road som är en kuststräcka i sydöstra Australien som är en av de finaste i världen och ja, det var fantastiskt fint!

Under onsdagen sa vi hej då till Carola och Tom och körde sedan den sista sträckan tillbaka till Melbourne där vi skulle lämna tillbaka bilen. Vi var alla överens om att vi precis haft ett par riktigt riktigt bra dagar!

Nu befinner vi oss i Nya Zeeland men mer om det så småningom.

Likes

Comments

Efter nästan en veckas semester här i Adelaide är det imorgon dags att ta oss vidare. Vi har hunnit med många roliga utflykter men också en hel del slappande.
Under första helgen upptäckte vi vad staden hade att erbjuda. Vi tog oss ut till en hamnstad för en marknad men skymtade tyvärr inga delfiner. Det var orimligt varmt och vi orkade knappt röra oss framåt.
Vi gick även en guidad tur i botaniska trädgården och fick lära oss en hel del.

Under måndagen och tisdagen var vi i närområden och vandrade. Vi åkte till Morialta conservation park där vi såg vilda koalor och kängurus. Det blev 2h i stekande sol men det var verkligen helt fantastiskt. Fantastiska vyer och roliga vandringsleder.
Dagen efter var mer spontan då vi blev medbjudna på en utflykt när vi åt frukost. Vi följde med en grupp från hostlet upp till en annan nationalpark där det blev ännu en hajk och några små vattenfall. Mer kuperat och vi kände definitivt våra lår efteråt!

Resten av dagarna tog vi det lugnare. Det blev shopping, cyklande och solande. Vi brände oss tyvärr alla tre (Sofia är mestadels rosa) men det var varmt i vattnet och vi njöt allihopa av de stora vågorna. Ett par toppendagar helt enkelt!

Vi har även haft turen att lära känna flera härliga människor. Igår var vi på "spelcafé" där vi spelade sällskapsspel och drack öl(Sofia, Hannelie, Carola och Julia) och milkshake (Linnea). Det var ett roligt koncept då man betalade 5$ för 3 timmar i en superhärlig miljö.

Likes

Comments

Den 22 oktober sa vi (Sofia och Julia) hej då till Melbourne och därmed Linnea och Evelinn då vi skulle ta nattbussen till Mildura, en resa på nio timmar uppåt i landet. Där skulle vi farmjobba var tanken men det blev inte riktigt vad vi väntat oss. Det blev en veckas semester och en veckas arbete på en vitlöksfarm.

För att göra historien kort; Vi blev lovade jobb sex dagar i veckan på apelsinfarm vilket det inte blev då vår chef inte hade något samarbete med apelsinfarmarna längre. Vår chef var ett riktigt rötägg (Han har blivit utsedd till en av Australiens värsta chefer och har dessutom just nu ett stort åtal emot sig för olika incidenter där backpackers är inblandade. Ja ni förstår att detta inte är en pålitlig person). Vi åkte på en riktig nitlott med andra ord. Så första veckan hade vi semester (vi hade betalt för två veckor och skulle inte få tillbaka vår deposit på ca.1200kr förens två veckor passerat) då vi bara andades ut och tog det lugnt genom att läsa, lyssna på poddcasts, skriva, tränade, lyssna på musik, baka (ja, väldigt många gånger), sola och bara slappa. Vi kom väldigt nära en holländsk tjej som också bodde i huset så vi umgick väldigt mycket.

Andra veckan blev det däremot jobb på en vitlöksfarm. Vi hamnade på en liten familjeägd farm där de var jättetrevliga och snälla. Vi fick då äntligen testa på att jobba på farm, det som vi faktiskt kommit till Mildura för att göra. Det var såklart tufft men farmjobbet medgav definitivt erfarenhet och vi har lärt oss väldigt mycket och det var faktiskt ganska roligt tycker vi båda. Vi fick en god relation med farmaren och de andra arbetarna, det var en lättsam stämning med mycket skämt och skratt. Vi insåg ganska snabbt att vi kommit till en bra farm och därmed att vi haft tur. Vi har nämligen hört talas om mycket skräckhistorier när det kommer till farmjobb. Backpackers som inte fått betalt, blivit lovade farmjobb på farmer som inte existerat osv.

Sammanfattningsvis tycker vi att det var två väldigt lärorika veckor. Vi är glada att vi åkte trots att det inte blev som vi tänkt oss. För nya situationer bringar alltid med sig något, för oss medförde det erfarenhet och lärdom och nyfunna vänner som vi förhoppningsvis kommer stöta på igen under vår resa. I skrivande stund befinner vi oss i Adelaide, där Linnea också anslutit.

Här kommer bilder från våra två veckor i Mildura:

Likes

Comments

Vi har fikat och ätit ute

Vi har promenerat, mycket

För någon dag sedan besökte Linnea och Evelinn Sea Life, där de bland annat hälsade på fru pingvin och herr fisk

Vi har haft det allmänt gött (blandade bilder)..

.. Men nu har vi splittrat på oss. Linnea och Evelinn är fortfarande kvar i Melbourne och jag och Sofia har åkt till Mildura för att testa på farmjobb (men mer om det i ett eget inlägg)

Likes

Comments

Sofia och jag åkte tillsammans med Liam (en vän som bor här i Melbourne) till hans hemstad Geelong för att umgås, hälsa på hans familj och sist men inte minst, surfa

Vi besökte IKEA då längtan efter svensk mat och framförallt kanelbullar och svenskt godis blev för stor

Vi har förstås jobbat en hel del

Hängt på stranden i St Kilda ytterligare

Jag och Sofia åkte till Brunswick (förort) en dag

Vi har partajat och kollat in Melbournes uteliv

Hängt på hostel och träffat nya bekantskaper

Likes

Comments