Vår balkong

Vi har ju en härlig balkong i västerläge här i vår nya lägenhet. Jag gick ut och intog min lunch där idag. Jag satt skönt tillbakalutad i min nya ställbara fåtölj med uppresningshjälp. Den är dock inte lika skön som min ”riktiga”. Men den duger gott att ta sig en middagslur i😴 Och det var vad jag gjorde idag. Jag hade känt mig ganska trött hela förmiddagen. Sådär gäspig ni vet...när man gäspar o gäspar för man vill fylla på med syre liksom.
Trots det så höll jag på med planering och förberedelser,började t.o.m att packa. För antagligen åker vi till stugan i helgen igen. Men för att mitt liv ska fungera och jag ska må väl inombords så vill jag ha en viss ordning o reda. Jag vill göra livet lättare att leva och för att det ska bli det så behöver jag planera och organisera. Och det är vad jag börjat med litegrann. Jag har helt enkelt delat upp mina kläder i två högar. En som jag kan ta med till stugan och lämna där och en hög med kläder som jag lämnar hemma. Eftersom jag måste packa med mig sondnäring,slangar,pump,hostmaskin med tillbehör och rullstol och säkert nåt mer så är det ju bra att behöva släpa på en massa onödiga kläder. Då är det bättre att ha dubbla uppsättningar av basplagg.
För många låter detta säkert besvärligt och tråkigt. Onödigt och överdrivet.
Men jag mår bra av sånt. Älskar ordning och reda. Ha koll på allt och slippa stressa och därmed glömma viktiga grejer. Och om man gör nånting grundligt och ordentligt från början så vinner man mycket i det långa loppet. Livet blir enklare att leva helt enkelt.
Jag var sån här när barnen var små (och många!) också. Många tyckte nog att jag stressade upp mig för mycket innan vi skulle iväg på nåt. Men när vi väl kom iväg så kunde jag koppla av och njuta mer tillsammans med familjen. Och det var viktigare för mig.
Och så är det nu också. Jag brukar ibland tänka att nu när jag är såhär sjuk och livet blivit mer komplicerat så är det lite som att ha småbarn igen. Särskilt när vi ska åka nånstans. Man måste planera in resan eller annat efter när och hur jag ska äta. Det är alltid mycket packning som ska med. Att sticka iväg nånstans lite spontant är knappast möjligt längre. I vilket fall som helst så kan vi inte få för oss att åka nånstans och så verkligen göra det inom en halvtimme!
Och även om vi sällan gjorde så så kan jag ändå sakna den känslan av frihet.
Och just FRIHET är det jag saknar allra mest. Jag känner mig aldrig nånsin fri. Och jag sörjer min försvunna frihet varje dag.
Men min dag slutade på topp ikväll!
Som jag nämnde tidigare så ligger vår balkong i västerläge. Det innebär ju att solen ligger på där stora delar av kvällen. Och då fönstret ut dit är vårt enda ljusinsläpp i vårt kombinerade vardagsrum/matrum/kök så kommer det just in mycket ljus. Väldigt mycket solljus rakt in i TVn bl.a. Och det blir väldigt varmt.
Men nu har vi köpt skenor att sätta upp ovanför balkongfönstren så att vi kan hänga upp gardiner som ger lite svagare ljusinsläpp.
Men jag är ju inte till mycket hjälp när det kommer till ”sånt där” så min svägerska och svåger kom hit och hjälpte oss ikväll. Och som tack bjöd jag på en liten enkel kvällsmat. Detta var inget planerat så det fick bli en typisk ”Ursula-hittepå-kvällsmat” utav ”man tager vad man haver”-principen. Så det blev tomatsoppa med vitlöksbröd.
Jag hade lite trötta tomater som jag rostade med lök och vitlök,salt,peppar och olivolja. Just ja,lite röd paprika också. Jag hittade en burk krossade tomater med chilismak. Kokade upp det och spädde med lite höns-och grönsaksbuljong. Det fick puttra en stund. Jag stekte formfranska i smör,olja och vitlök. Skar i trekanter. Hade en trött grönsallad med lite örtagårdsdressing i kylen. Mixade den med lite ost och kryddor. Hade gärna haft i solroskärnor men tyvärr var de slut. Det blev som en pesto ungefär. Tänkte att man kunde bre det på brödet.
Så tog jag ut tomaterna,paprikan och löken ur ugnen,hällde i grytan med krossade tomaterna och buljongen. Kokade upp och mixade med stavmixern till en ganska slät soppa.
Ja det var vad jag bjöd på. Enkel vardagsmat såhär mitt i veckan. Jag tror de gillade det.
Och skenorna kom upp. Likaså gardinerna. Lars och hans syster stack iväg till Rusta och köpte vita skira gardiner som håller det värsta solljuset borta ifrån Tvn åtminstone. Men kanske behöver vi nåt tjockare för att hålla hettan borta när sommaren är här på riktigt...
Nu är det hög tid att sova. Trots att jag slumrat gott på balkongen idag😴

Gillar

Kommentarer