Salivstagnation och hostmaskin!

Idag vaknade jag vid sjutiden och kopplade mig till pumpen. Tänkte ligga och slumra under tiden jag ”åt frukost”. Men det blev inte så. Jag kände att jag var väldigt tjock i halsen och hade nästan lite svårt att svälja. Saliven kunde liksom inte tränga sig igenom allt slem som satt halsen.
Jag blev tvungen att väcka upp familjen och be dem hjälpa mig med hostmaskinen. Det kändes inte så bra,jag ville ju inte väcka dem så tidigt... Men hade inget val.
Redan i första hosten kom det upp en tjock klump av slem och saliv. Det var nog den som täppt till i min strupe. Men vi fortsatte att hosta tills det kändes ”rent” i min hals.
Ingen av oss gick och la sig igen. Istället åt dom frukost i soffan och vi tittade på Nyhetsmorgon. Det var mysigt det också.
Även om vi inte somnade om😉
Lars och Ebba gav sig iväg på en långrunda. De var borta hela dan. Så jag och Alma var själva. Vi gjorde inget särskilt. Vi tog det lugnt helt enkelt.
Alma hjälpte mig med hostningen en gång på eftermiddagen. Mest för att jag inte ville att det skulle boa ihop sig för mycket innan kvällshostningen.
Vi laborerar fortfarande med antalet hostningar varje dag. Egentligen ska jag bara hosta 2 ggr/dag. Men jag kände ett behov av att hosta 4 ggr/dag... Så fick jag för mig att jag liksom stimulerade slemmet att växa till sig ännu mer av mina hostningar. Jag har försökt hålla mig till två gånger nu i några dagar men det blir inte bra... Så nu kör vi 3 ggr/dag.
Hursomhelst så är jag väldigt glad och tacksam över min hostmaskin. Jag vet inte hur jag skulle klarat mig utan den...
och jag vill aldrig nånsin mer få en salivstagnation i min strupe. Det var nåt av det värsta jag varit med om!
Hittills!!
När de visar bilder/filmer ifrån ett rum på intensiven med alla maskiner och pipande och blinkade så får jag ångest! Hjärtat flyger upp i halsgropen och jag blir liksom yr. Jag känner hur det kändes att ligga där. Jag känner lukterna och hör dessa ljud...
Jag har börjat känna samma sak när nyheterna nu handlar om nån ny mutation,om vaccinet och vem som ska få det först...
Det finns ingen lista man kan sätta upp sig på trots att man tillhör en riskgrupp. Ingen verkar veta hur det ska gå till när väl vaccinet finns på plats. Vilka som är berättigade till förtur mm...
Själv tycker jag att vårdpersonalen ska få vaccinet först av alla. Det är det som är allra viktigast!! Utan dem kraschar ju allt!!
Sen är det nog minsann riskgruppernas tur tycker jag. Men vi är många och det lär inte bli lätt att bestämma vilka av alla oss som ska få den först. Yngre sjuka eller de som är gamla?

Gillar

Kommentarer