Relation eller Livsstil

I relationen assistent och som många kallar det, ”brukare”, så är har jag på senare tid insett att det med mina personliga assistenter är viktigt att vi har liknade intressen. Jag vill vara tydlig med att säga att det tidigare inte har varit en självklarhet för mig. Det är något som med tiden har växt fram genom olika möten jag har haft. Mitt sätt att kommunicera och vara social är annorlunda än många andras och då underlättar det om vi har liknande intressen. Relationen fungerar bättre och vi kan kommunicera eftersom jag känner till det vi pratar om och vice versa. Det räcker förstås inte enbart att dela samma intresse utan det krävs en hel del annat också. Assistansen är så mycket mer än en relation, det är en livsstil som majoriteten i samhället inte känner till. Inte för att dom inte vill veta hur det är utan det handlar nog mer om att få tar sig tiden att ta reda på vad det innebär, på riktigt. Enligt mig verkar många tro att det är lyxigt och lätt att vara beroende av personliga assistenter. Dom tror samtidigt många gånger att vem som helst kan jobba som personlig assistent. Att det är ett arbete som ska fungera utan erfarenhet, kunskap och empati. Så ser inte verkligheten ut, inte min i alla fall.

Jag lär mig dagligen saker om mig, min assistans och hur jag vill leva. Just nu har jag som jag skrev ovan kommit på att det är mycket roligare med en assistent som delar samma intressen som jag och jag har en hel del intressen att välja mellan.

Jag vill samtidigt vara tydlig med att även om jag har många intressen så är det fortfarande väldigt svårt att hitta ”The one and only”-assistenten för mig. Jag tror det beror på flera saker, dels brist på kunskap om mig och hur jag fungerar dels så verkar många ha dömt ut yrket som personlig assistent. Att det skulle vara ett sämre arbete som ska göras av vem som helst och hur som helst. Jag vet egentligen inte varför det är som det är. Enligt mig är assistentyrket ett av det mest värdefulla arbete som finns men också ett av det svåraste. Assistansen skiljer sig otroligt mycket beroende på vem som är i behov, vilka funktionsvariationer som finns och vilka arbetsuppgifter som görs. Jag är bara expert på min assistans även om jag själv tycker att det är svårt. Jag känner när det fungerar och jag hittar varje dag små ledtrådar tillsammans med dom assistenter som klickar. Varje dag känns det som om jag vet, samtidigt som jag inte vet. Min inre stress är det som gör att jag vet hur jag mår, men jag vet inte alltid varför och hur jag själv ska stoppa den. Det är där assistentens kompetens är avgörande. Saknas kompetensen blir mitt liv oftast ”ett helvete”.

Det är lite därför jag skriver denna blogg, ett sätt att synliggöra för mig.

Tack för att du läser, det betyder guld. Tillsammans gör vi skillnad.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande

Gillar

Kommentarer