Omgivningens attityd

Jag och min kropp reagerar som en känslomässig magnet på omgivningens attityd. Med attityd menar jag att människor inte kan dölja hur dom mår utan att jag snappar upp det. Jag blir vad någon annan människa känner och jag kan inte styra det själv utan allt sker på impuls. Det du känner speglas i mig utan någon värdering eller motstånd. Ni ska få två exempel.

Exempel ett:

Om jag besöker några som nyligen har bråkat riktigt ordentligt, blir jag automatiskt stressad, otrygg och lättretlig. Dom som jag besöker låtsats som inget hänt och verkar glada, men det är ingen idé om det är jag som kommer. Jag känner av deras känslor på en sekund och kan inte filtrera bort det.

Exempel två:

Jag kan oftast känna av ”rätt” saker innan en person säger det till mig. Till exempel så vet jag när någon är gravid. Detta har hänt i mitt liv många gånger, senast var förra helgen. Jag känner av sanningen och det osynliga. Utan att jag borde veta vet jag ändå, eller min kropp vet det på något märkligt vis.

Är det något jag har lärt mig så är det att det är svårt för mig att sortera alla känslor som finns omkring mig. Framförallt om människors känslor är olika och många samtidigt. Då blir det för jobbigt för mig vilket gör att alla mina känslor går igång samtidigt och jag hamnar i en känslomässig storm. Det blir omöjligt för mig att veta vems känsla jag har och hur jag ska stoppa det som pågår.

För mig är det väldigt svårt att hantera känslor, samtidigt som jag är en känslomänniska. Jag vet inte varför jag är dålig på det och vad det är som gör att jag känner av allt och alla. Kanske det är mina neuropsykiska diagnosers största utmaning eller är jag bara ovanligt medial? Vad vet väl jag? Jag vet att något ligger i mitt funktionshinder och att det sker på automatik. Mer än så vet jag inte. Vad tror du?

Jag vill återigen säga att vem som helst inte kan jobba med människor. Det krävs en stor medvetenhet om sig själv och hur människors påverkan tas emot av andra personer. Enligt mig behövs kvalité och då menar jag att dom som jobbar med människor, inte bara inom assistans, behöver få mer handledning och kompetens i bemötandet av personer som är i behov. Det är många gånger människors förhållningssätt, attityder och sätt att kommunicera som skapar hinder där det borde fungera. Det låter kanske som om jag vill lägga ansvaret på min omgivning och du kanske tycker att det ska vara jag som tänker på hur jag bemöter andra. Till viss del har du rätt, men om det blir för mycket samtidigt så kan inte jag hantera just mig och det som sker. Det är ju det jag behöver stöd och hjälp med. Mina assistenter behöver veta hur jag fungerar, vilka miljöer som skapar stress och hur vi tillsammans kan få det att vara så lugnt som möjligt.

På gott och ont så är jag en magnet, som känner av det ”dolda”.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

Gillar

Kommentarer