Möjlighet för förändring

Nytt år med nya möjligheter och jag känner att 2020 är möjligheternas år. Möjlighet för förändring och tid för nytänkande. Ni vet säkert redan att jag brinner för olikheter, bemötande och mänskliga rättigheter, ni vet också att jag tycker det finns brister som borde lyftas upp och synliggöras mer. Orden, ”Möjlighet för förändring”, ser jag som en chans och jag behöver ert stöd, samhällets stöd, för att kunna synliggöra det jag vill. Jag tror nämligen inte att en förändring sker genom endast en person utan vi behöver vara fler och jag tror att ni, precis som jag, är med på att varje människa vill bemötas rättvist. Det ska inte spela någon roll om vissa har en funktionsvariation eller inte. Bemötandet kan vi alla jobba på för ett bättre samhälle. Sedan finns det i samhället vissa personer, till exempel jag, som tack vare våra diagnoser har svårare att ändra på vårt sätt, fast det tycker jag har med acceptansen av olikheter att göra mer än att det ligger under själva bemötandet. I acceptansen krävs kunskap och även erfarenhet och det är väl det jag försöker synliggöra. Rättvisan ligger mer på att individer ska ha samma rättigheter och att dom rättigheterna inte ska avgöras av olika funktionsförmågor.

Mitt liv har inte varit en dans på rosor och jag har blivit bemött felaktigt många gånger, beroende på situationer som dagligen sker. Jag tycker inte att det är rättvist att jag som råkar vara född med speciella behov ska bemötas annorlunda av samhället. Jag har svårt att förstå varför det ska vara så. Det är många människor som anser att dom har rätt att lägga sig i och ta beslut åt mig utan att egentligen känna mig. Dom verkar tro att dom känner mig och vet exakt hur jag fungerar. Det är givetvis inte sant. Alla människor är olika och det gäller även oss med funktions variationer. Många tror till exempel att vi som sitter i rullstol vill umgås med andra som sitter i rullstol vilket inte alltid är sant. Ändå är det oftast det alternativet som existerar och valmöjligheterna blir färre och färre för mig när det borde vara tvärtom. Ibland känns det som om jag tvingas att behöva umgås med enbart rullstolsburna fast det inte är det jag vill. (Nu synliggör jag endast min åsikt och jag tror säkert att vissa gillar likasinnade och dom ska absolut vara i sådana grupper) Det verka som om samhället ibland tar saker för givet bara för att det är enklast för dom istället för att dom väljer att individanpassa och möta olikheter.

Jag vill skapa nytt åt alla som lever och i framtiden kommer jag säkert att skriva mer om vad individanpassat och acceptans av olikheter betyder för mig.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

Gillar

Kommentarer

Pernilla Ekholm
,
Heja dig!
Blir också less på samhällsmalken vad det bla gäller människor med funktionsvariationer.
Tänk så olik jag bli bemött om jag säger jag har en lät cp skada, vänstersidigt hemipligi... Än dom jag bara beskriver mina, symtom... Varför är det så?

Min äldsta, son snart 7 år ligger någonstans inom autismspektrat... Ska på utredning via bup lite senare i vår. Men det är så jobbigt att vara ute på tex stan med honom ibland för folk tittar, filmar när han få sina utbrott. När det inte riktigt bli som det tänkt eller vi inte ha kunnat förutse allt.

Min make har vid nått tillfälle redan fått höra att han borde skämmas för att vår son håller på som han gjorde då. Jag va inte med vid det tillfället... Kanske tur det annars vet jag inte vad jag skulle sagt.... Haha.

Ska bara försöka samla ihop mer energi, har dessutom rätt mkt värk i kroppen, bla snedbelaatning av kroppen. Men jag vill försöka göra skillnad, upplysa, lära ut.

Skulle vilja föreläsa, skulle vilja träffa föräldrar som fått barn med cp skador så dom kan se och ställa frågor till en som själv ha cp skada och hur det kan vara.

Vad måste man göra för att människor ska lättare kunna acceptera, och respektera människor som inte precis lever inom mallen samhället styrt upp.?

Hälsningar Pernilla 😊
H
AssistansMedFrikraft
AssistansMedFrikraft,
Tack för härliga din kommentar och jag förstår dina tankar. Ju fler som kämpar desto snabbare sker förändringen och jag tror att om vi alla hjälps åt att synliggöra, köpa böcker och dela våra viktiga inlägg på sociala medier sker och växer en förståelse.

Ett tips är att höra av dig till företaget Zentrab (www.zentrab.se) Kvinnan bakom företaget brinner dels för att synliggöra människors liv.
Tack och lycka till.
nouw.com/assistansmedfrikraft