Lugnets effekt på NPF affekt

Jag har en assistent som är väldigt lugn av sig och stressar inte upp sig i onödan, vilket är bra på ett sätt samtidigt som det kan trigga igång min stress något kopiöst. Det är intressant att samma lugn ibland är en tillgång medan det vid andra tillfällen kan bli en trigger.

Oftast blir jag lugn av en lugn och tyst människa och det är i situationer då allt redan är planerat och det finns tydliga rutiner och dom tillfällen då jag själv klarar av att hålla ledarskapet och vet vad jag ska göra och hur. Däremot i stunder då jag behöver extra stöd i ledarskapet och då saker ska kartläggas, planeras eller struktureras så kan lugna personer ha en motsatt effekt och trigga igång mina affekter.

Lugnets effekt är alltså olika beroende på min dagsform och vad som sker i mitt liv. Det är perfekt att resa med denna lugna assistent om vår arbetsledare i förväg går igenom vad som ska göras, när och hur, likaså när vi åker på mina boksigneringar runt om i Sverige. Men kanske inte att planera och göra upplägg tillsammans.

Detta gör mig otroligt medveten om vad jag behöver för olika personlighetstyper. För mig är det ibland svårt att sätta rätt personlighet på rätt assistans, iallafall under intro perioden. Det är för mig så gott som omöjligt att veta vad som fungerar för oss tillsammans i framtiden. Det händer, ganska ofta, att en assistent söker en tjänst hos mig och att det sedan visar sig att personen inte alls passar för den tjänsten utan en helt annan.

Min arbetsledare får ha många samtal med både mig och mina assistenter innan allt faller på plats. Vissa assistenter är bättre på ”att gå bredvid” och andra vet exakt hur och när dom skall ta ledarskapet. Människor är olika och tillsammans försöker vi hitta rätt tjänst för varje assistent då det är viktigt att min personal trivs för det ger ett lugn för oss alla hos mig. Nu säger jag inte att alla lugna personer inte kan planera överhuvudtaget, det enkla vardagliga klarar dom flesta och alla fyller en viktig funktion hos mig. Läs mer om mina assisters ansvarsområden, här

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

Gillar

Kommentarer