Lågaffektivt bemötande, del tolv – Kartläggning

Jag vill nu gå in på hur jag och mina personliga assistenter lättare ser vad som förväntas av dagen och också hur vi kan lära oss att se och förstå varför vissa dagar och aktiviteter är stressigare än andra. Det är för oss ett sätt att försöka kartlägga med tydliga metoder i vad som orsakar stress i min vardag. Kartläggning är ett av dom verktyg vi har. Förutom det så gör vi massor av andra saker och strukturer för att få allt att fungera så bra som möjligt. Vi gör till exempel månadsstruktur, veckostruktur och även det vi kallar dagstruktur. Dagsstrukturen gör vi oftast i ett block och det är jag som gör den tillsammans med den assistent som jobbar. Då tar vi oftast en halv dag i taget och det gör vi för att jag inte alltid har koll på vad jag orkar, hinner och vill göra.

Vad gäller månads- och vecko-strukturen så är det hos mig arbetsledaren som gör dom. Hon känner mig väl och vet många gånger hur jag vill ha det och vad som är lagom för mig. Ibland utmanar hon mig och låter mig få försöka tydliggöra vad jag ska göra och då blir det allt som oftast rörigt och skapar en massa stress. Hon synliggör allt muntligt för mig vilket gör att jag får panik eftersom jag inte har en aning om hur jag ska få det att fungera på ett sätt som känns lagom. Jag tror att jag måste klara av allt själv och veta hur. Arbetsledaren vet innerst inne att det stressar mig samtidigt vill hon att jag är med för att hon vill kartlägga mig och se min utveckling. Allt blir mer tydligt för mig då det skrivs ner i blocket eller på strukturtavlan så att jag kan se, dag för dag, timmer för timme vad som ska göras och inte göras. Om jag ser allt på en gång blir det snurrigt

Veckoplaneringen är perfekt och den ändras alltid efter min inre stress och till det har vi ett annat verktyg som jag redan berättat om i ett tidigare blogginlägg, alltså min stress och hur vi mäter den.

Strukturtavlorna är ett verktyg som synliggör och som vi använder som stöd då vi kartlägger min inre stress. Mina affekter visar om det varit för mycket eller för lite för mig under veckan.

Kartläggningen sker inte bara i strukturen utan också genom att kolla av hur ofta jag hamnar i affekt, blir stressad och när jag säger ”fula ord”. Då är det viktigt att se över vad som triggar min stress, vem som jobbar, vad vi ska göra och vad vi har gjort för att hitta andra möjligheter.

Jag skulle säga att det är ett detektivarbete för min arbetsledare och mina assistenter att försöka fånga upp allt som jag själv inte klarar av att se. Det är viktigt att dom gör det eftersom min inre stress reagerar olika varje gång enligt mig. Jag menar mer att min reaktion är lika medan det som kallas triggers oftast är olika saker.

Ju längre en person jobbat som min assistent desto lättare är det för dom att se på mig var i min egen affekt jag befinner mig. Dom lär sig se, känna in och hantera sig själva i mötet med alla mina olika stadier inom stressen. Hos mig är det som jag sagt i bloggen viktigt att dom kan det Lågaffektiva bemötandet och det innebär att dom klarar av att vara lugna och trygga i situationer där jag själv inte klarar av att hantera min stress. Idag vet jag att det handlar om affektregleringen och att jag har svårt med den själv. Det blir lite deras arbetsuppgift i rollen som min personliga assistent.

Jag själv lär mig mer och mer och jag börjar förstå mig själv mer och mer. Fast det är sjukt svårt att stoppa i många situationer eftersom allt bara kommer som en blixt, enligt mig. Arbetsledaren säger att det går att kartlägga och att det som känns som en blixt kommer att bli lättare ju fler som ser och möter mig med den kompetens som behövs. För att det ska ske smidigt så är bland annat struktur och kartläggning extra viktigt hos mig.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

Gillar

Kommentarer

agneta kanold
,
Hej. Jag har lärt mig mycket genom att läsa din blogg. Du skriver om handledning . Hur ska jag komma i kontakt med handledare i lågaffektivt bemötande? Hoppas du får en fin dag.
AssistansMedFrikraft
AssistansMedFrikraft,
Så roligt att höra. Absolut, jag och företaget Zentrab erbjuder handledning. Mejla din fråga till [email protected] eller [email protected]
nouw.com/assistansmedfrikraft