Lågaffektivt bemötande, del sju – Rutiner och samspel

I mitt liv finns det en rad rutiner för att få min hjärnstress i balans. Dessa rutiner ska ske automatiskt och mellan mina personliga assistenter. Jag får mycket hjälp av vår arbetsledare att ta fram olika checklistor som sedan presenteras till mina assistenter. Checklistorna används som en rutin innan själva rutinen bildas. Låter det invecklat? Mycket i mitt liv är invecklat och kan verka dubbelt så krångligt för majoriteten av samhället. Rutiner innan det blir rutiner betyder enkelt att rutinen ”använd checklistan” är ett verktyg i form av en rutin som används innan rutinen sitter och fungerar på automatik.

Jag gillar inte rutiner medan mina neuropsykiska diagnoser är beroende av rutiner för att minska hjärnstressen och samtidigt minimera affekter. Mina assistenter ställer bland annat frågor inför varje moment. Moment innebär olika typer av samarbeten, det vill säga saker som vi ska genomföra tillsammans. Undantag finns, framförallt då min hjärnstress redan ligger på MAX. Då är det ingen fråga som fungerar utan då triggar varje fråga istället för att hjälpa.

Frågorna jag och mina assistenter oftast använder då vi ska samarbeta är:

VAD – ska vi göra?

HUR – vilka steg?

VEM – gör vad?

Sedan kommer den absolut viktigaste frågan, den mina assistenter ska ställa för att förstå vad jag menar. Vi kallar den för Återspegling och då är det assistenten som ska spegla mina ord så att jag känner att dom har förstått mig och på det sättet får jag en trygghet. Alla frågor ska ställas och återkopplingen ska vara färdig innan vi ens startar vårt samarbete. Idag har jag förstått att det i detta också handlar om att synliggöra mina förväntningar. Assistenterna ska veta och förstå mig och hur jag tänker mig att vi ska samarbeta mer än att dom gör som dom tror.

Enligt mig är denna rutin enkel, borde vara för assistenter också, samtidigt märker jag att det är få som klarar av det. Många vill prata åt mig, ge mig råd eller göra utan att dom kollat av med mig innan. Sedan finns det också dom som känner att dom blir kontrollerade vilket gör att jag börjar förstå att dom inte vet att min inre stress är det som eskalerar om samspelet inte fungerar. Jag behöver känna mig trygg och veta vilka steg som kommer i förväg.

Jag vet att alla människor har sitt ordförråd och som jag skrivit tidigare är det otroligt viktigt att mina personliga assistenter dubbelkollar så dom förstått mig och mina ord rätt, istället för att dom lägger sin personliga värdering i det jag säger.

Är ni med på vad jag försöker berätta!? Hur jag än berättar så kommer jag åter in på kommunikationen för den är enligt mig många gånger grunden till Lågaffektivt Bemötande.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande

Gillar

Kommentarer

Eva Ländin
,
Så lärorikt att läsa det du skrivit! Tack
Jessika
,
Exakt så här komplicerat är det. Samtidigt som man är så i så oerhört stort behov av förståelse för sina hjälnflöden så är man ofta rädd för att ens krav om hjälp och stöd är för stora och att man ska dömas till att vara omyndigförklarad.
AssistansMedFrikraft
AssistansMedFrikraft,