Lågaffektivt bemötande, del 18 – Triggers

Alla människor påverkar varandra mer eller mindre varje dag. Oavsett det är positivt eller negativt så sker påverkningen oftast omedvetet och hos oss alla. Jag påverkas väldigt snabbt och dagligen av mina assistenter och allt som händer och sker. I detta blogginlägg ska jag försöka berätta om mina triggers som hälsar på mig då och då.

Ni som läst min blogg innan vet att jag känner av allt och alla. Det är inte det jag ska skriva om nu, inte vad jag vet i alla fall, utan mer om att jag, oftast min Autism, reagerar på olika saker. Det kan vara allt ifrån dofter, ljud, röstlägen, dialekter, sätt att kommunicera, röra på sig och till och med vissa namn kan få mig att reagera. Kanske låter det konstigt att jag reagerar på namn men jag gör det oavsett det är konstigt eller inte. Namnet Veronica är ett sådant namn och därför heter ingen av mina assistenter det eftersom jag låser mig av det. Fråga inte mig varför, det händer liksom bara automatiskt. Jag brukar beskriva det som en blixt slår ner. Triggar igång min inre stress till max och den onda cirkeln är igång. Det är som om någon trycker på en osynlig knapp som skapar kaos inom mig. Det betyder att namnet Veronica är en trigger för mig och som jag nämnde ovan finns det fler saker som triggar. Om det blir för många triggers på en och samma dag så blir det ohållbart för mig och det är då hjärnstressen tar över och affekter gör sig synliga. Jag vill inte att det ska bli så men jag kan helt enkelt inte stoppa det själv.

Det är förmodligen något jag får leva med eftersom jag har min hjärnstress och mina neuropsykiska diagnoser. För att jag ska slippa hamna i stressen så är det viktigt att den minimeras och det är bland annat därför det Lågaffektiva Bemötandet är så viktigt hos mig.

Jag lär mig om vad som triggar och hoppas att jag kommer bli bättre på att hantera det genom olika hjälpmedel och genom att plocka bort många av dom saker som triggar mig.

Ett hjälpmedel jag har kallar jag för självscanning. Det vill säga att jag andas och landar i min kropp, istället för att brusa upp. Vilket ofta är det svåraste som finns eftersom min ADHD reagerar på impuls och då går det väldigt snabbt. Självscanningen är något som kan ske mellan olika aktiviteter också, det vill säga om jag ska byta fokus. Innan jag börjar med något nytt så försöker jag stanna till och andas i min egen kropp istället för att ”flyga iväg” till nästa aktivitet.

Vi har även en stresskala för att mäta min stress och synliggöra triggers. En form av reflektioner efter en dag, ett möte eller en situation. Jag får säga hur stressad jag upplever mig själv. Då behövs det personal som kommer ihåg att fråga mig och att det sker som en rutin och inte bara då och då.

Mitt liv ser ut såhär och jag värderar inte det utan det är som det är. Omgivningen däremot, dom reagerar ofta utan att dom har en aning om vad som händer i mig. Med rätt kompetens och bra bemötande blir det lugnare. Just därför behöver jag personal som vet hur jag fungerar, det gör att mitt liv lättare flyter på och jag slipper alltför många situationer som triggar igång mig i onödan.

Dom vet hur dom kartlägger och kan lätt se i vilken fas jag befinner mig i. Det känns tryggt med kompetent personal och jag önskar alla som arbetar med människor kunde få den kunskapen.

#personligassistans #tackvareassistansen #räddalss #intesåkonstigt #allalikaallaolika #lågaffektivtbemötande #myndigheter

Gillar

Kommentarer